marți, 13 mai 2008

'inja' (dog)

în jurul meu se lăsase o linişte nefirească. mă simţeam obosit şi m-am aşezat supus la umbra unui bocanc de fier cu glonţ pe ţeavă.
soarele se înălţase pe cer deasupra munţilor, un steag se zbătea şuşotind leneş sub adierea vântului, când dintr-o dată mi-au ieşit în cale trei fiinţe inocente - un căţeluş plăpând, un băiat chinuit şi o nemaiauzită muzică.

aceasta este povestea a doi îngeri încătuşaţi şi a unui câine lăsat în libertate.

o poveste tulburătoare, spusă în imagini...

'inja' (dog)

în urmă cu doar câteva zile, pe 10 mai, s-a consumat 'pangea day'.
24 de scurt metraje au fost selecţionate world wide, din peste 2500 de filme înscrise în competiţie. un spectacol de 4 ore, transmis live prin satelit din san francisco, londra, kairo, kigali, mumbai până în rio de janeiro sau bucureşti.

'inja'
este unul dintre scurtmetrajele selecţionate şi a fost realizat de australianul steve pasvolsky. filmul care m-au impresionat în mod special.


p.s.
'pangea' este numele continentului unic ce a existat acum 250 de milioane de ani şi din care s-au desprins actualele continente. un memento ce ar trebui să reamintească faptul că ceea ce acum este divizat a fost odată un întreg. în primavara lui 2007, jehane noujaim, cunoscută în special pentru documentarul 'control room', a creat conceptul ’pangea day’ in urma primirii prestigiosului 'ted prize',

8 comentarii:

Unknown spunea...

Foarte bun filmul.
Pana la urma totul se plateste pe lumea asta la fiecare actiune urmand sa apara si reactiunea, mai devreme sau mai tarziu.

Unknown spunea...

Draga panta,

A meritat asteptarea, deci, asta vroiam sa iti spun. Cat despre film... cred ca am nevoie si eu de o cana de lapte cald.

P.S.: inspirat "pianul" din dreapta:)

pantacruel spunea...

dedes,
imi amintesc ca unul din primele filme vazute la cinematograf, film care m-a impresionat profund, a fost 'cainele'. era despre un condamnat care evadase, scapase de undeva. pe urmele sale se afla un caine lup care l-a haituit pana la final. nu mai stiu daca avea morala si istorioara aceea, si nici daca totul se plateste in viata.


small wonders,
o cana de lapte cald si un piano... ar trebui sa se potriveasca de perfect noaptea tarziu :)

Unknown spunea...

cu pianul se rezolva... nu am insa cana de lapte cald...

pantacruel spunea...

:) atat de rau a ajuns mica burghezie? detine proprietati si chiar un pian (probail de epoca, nepretuit), insa duce lipsa de corn si lapte?
trebuie vorbit neaparat cu nastase. sigur se rezolva! :)

Unknown spunea...

Da, draga panta, da... uite aici s-a ajuns... la sentimentul de tanjire dupa o cana de lapte. Langa acelasi pian nepretuit, deci, bineinteles...

anda grarup spunea...

@superb inja, desi pe la minutu' 6, mai ca era sa-nchid linku'. Si mi-a adus aminte de Coetzee!

pantacruel spunea...

j.m. coetzee, da...
superba asteptarea barbarilor.
anda,
nu stiu insa daca ai vazut si superbul 'tsotsi', filmul sud-african care a castigat in 2006 oscarul.
merci. minutul 6 zici?