cum toata lumea buna a auzit de intelectualul bernard pivot, ramane sa lamuresc, pentru diletanti, cine e fotbalul. adica acel s(u)port al ciungilor, preparat de iloţi nervoşi (betivani si decazuţi) in chiloţi lucioşi (aproape cazuţi in vine) si degustat de burtosi (si/sau cheliosi) ranchiunoşi alaturi de blonde speciale la ţap. mai departe il las pe monsieur bernard p sa explice:
'(...) pe vremea cand prezentam emisiunea apostrophes, am fost de mai multe ori atacat de asa-zisii intelectuali de stanga si de dreapta in legatura cu pasiunea mea pentru fotbal, care in ochii lor era in contradictie cu pasiunea mea pentru literatura. mingea sau cartea, ori una, ori alta. nu era posibil ca in aceeasi saptamana sa ma duc pe stadionul geoffrey-guichard, la saint-etienne si sa traversez atlanticul pentru a inregistra un interviu cu margueritte yourcenar. vulgaritatea persoanelor cu care ma vedeam pe parc des princes se reflecta musai asupra scriitorilor pe care ii invitam in platou. din cauza fotbalului pierdeam orice legitimitate de a-i citi si a le pune intrebari. eram uluit si amuzat totodata, dar ma simteam si putin jignit.
dar nu sportul in general era considerat de catre unii de neconceput alaturi de arta si literatura, ci doar fotbalul. jocul de rugby avea in ochii scriitorilor o reputatie mult mai magulitoare. regulile erau complicate, majoritatea jucatorilor, pe vremea aceea amatori, facusera ceva mai multe studii decat fotbalistii, iar cea de-a treia pauza, alcoolizata, era considerata mai virila decat primele doua. de asemenea, nu era ceva rau sa apari la roland-garros, pe un teren de golf sau la meciurile de box.
paradoxal insa, in ziua de azi acest sport, mai contestabil ca oricand - afacerism, manevre, spectatori violenti, rasism etc - , nu mai este contestat ca activitate sportiva si culturala, iar intelctualii il iau in serios. pentru ei, fotbalul a devenit chiar o adevarata desfatare: interviuri, dezbateri, articole (...)'
2 comentarii:
ce mult mi-a placut descrierea fotbalului pe care-ai facut-o! imi dai voie sa i-o transmit si lui cosasu?
ps which reminds me: cum merge cu romanu? ;P
leo,
(pur si simplu) romanul e 'pur si muove'! cu alte cuvinte merge câş ca un ciung schiop! ;P
si, totusi, n-as vrea sa ma pun rau cu cosasu :)
Trimiteți un comentariu