luni, 28 noiembrie 2011

vinerea neagră, varza verde, păduchii fetei și andrei pleșu / jurnal de taran (17)

Un pic de cașcaval (contrafăcut)
(Vineri, 25 noiembrie, ora 8.15.)
Ca orice român informat și amator de chilipiruri, ies din casă cu direcția Crângași, via Ghencea (sau “GENCEA”, așa cum a transcris după ureche unul dintre șoferii liniei 303), magazinul eMAG. Am pe listă un singur produs - o cameră video, cât de cât performantă, la un preț avantajos. Pierd microbuzul, însă sunt preluat din zbor de dubița unui vecin amabil. Aflu că este distribuitor de cașcaval. “Unul foarte, foarte bun și gustos”, mă asigură vecinul. Imediat, aceeași sursă: “din păcate, calicii au făcut o mare prostie; pentru că marfa s-a vândut bine s-au orientat repede și au luat cașcaval din altă parte, de calitate îndoielnică, i-au aplicat eticheta și l-au vândut ca și cum...”. Se mai întâmplă și din astea, ce să faci?, că doar nimeni nu-i perfect.

Un român din 12 a spart pușculița
(ora 8.45)
Ajung la eMAG. Dau să urc la showroom, în timp ce o tânără cu minte puțină și telefon lipit de ureche îi face sânge rău unei prietene – “Fato, are plasme de douăzeci și ceva de milioane! Mi-aș lua și eu una”. La etaj, cozi măcar ca pe vremea lui Ceaușescu. Atunci se dădeau tacâmuri și (uneori) portocale pentru tot cartierul, “dați câte un kil să ajungă la toată lumea”, azi se dau mașini de spălat și televizoare la preț redus pentru cumpătații cu arici la buzunar. Așa că nici nu mai contează că reducerile au fost aproape nesemnificative/inexistente (stocuri epuizate înainte de startul promoției...) la produsele de calitate/vandabile, din moment ce oamenii, veniți din toate colțurile țării, au plecat acasă care cu sarsanalele doldora de marfă, care cu buza umflată. De altfel, statisticile de la finalul weekendului - peste 1,5 milioane de români au solictat/comandat produse; vânzări totale de peste 10 milioane de euro, 4500 de televizoare vândute, 2500 de notebook-uri, 3000 de mașini de spălat - indică faptul că Black Friday a fost cea mai bună zi din istoria magazinelor participante la (mega)promoție, care magazine au vândut de zece ori mai bine decât în cele mai bune zile ale anilor precedenți.

Foamete mare în Liga a doua
(ora 12.30)
Din Crângași plec dezamăgit spre Berceni la frizeria preferată. În drum spre, intru într-o agenție de pariuri să-mi încerc norocul. Acolo, agitație mare, după ce în târg a apărut zvonul că jucătorii Victoriei Brănești (echipă din Liga secundă), neplătiți, cică, de vreo 5 luni, au vândut meciul celor de la CS Otopeni, “să ducă și ei ceva bani acasă de Sărbători”. Un neam de vânzători și cumpărători, ce să mai... Unul dintre frații Calzone(!) venise cu dimineața în cap la agenție (în loc să meargă la eMAG) cu gândul să parieze douăzeci de milioane de lei vechi pe Otopeni; zece bilete cu miză de două milioane. Casiera, o babă acră cu dinți galbeni, și-a sunat șefii, iar omul n-a mai reușit să pună decât două bilete, după care meciul a fost blocat. O zi mai târziu, Brăneștiul avea să pierdă dramatic cu 2-1. Câteva minute mai încolo am ajuns la frizerie – 10 minute așteptarea, 12 lei tunsul, un leu scurtatul sprâncenelor și 5 lei ciubucul. În autobuz am mai auzit câteva ponturi dinspre un călător generos: “Alo, Vasi? Deci fii atent, mi-a spus unu care joacă în Liga a treia despre trei meciuri absolute sigure din Liga a doua. Sunt aranjate deja. Îți notezi?”. Normal că mi-am scos și eu un pix, așteptând cu sufletul la gură. “Delta Tulcea 1 solist, Botoșani 1 și Viitorul Constanța 2. Absolut sigure. Eu bag un milion. Am zis că poate vrei să bagi și tu ceva. Deci Delta 1, Botoșani 1 și Viitorul 2.”.

Labiș și Puric, pe înserat
(ora 16.00)
Orele au trecut, iar în întunecata Rahovă s-a lăsat gerul. În dreptul unui magazin, un vânzător de vin fiert mă ademenește cu un pahar fierbinte, gol pe jumătate. “Gustă, e gratis!”, îmi întinde un păhărel cu miros de scorțișoară omul roșu în obraji. De sete mi se pare că aduce un pic cu Nicolae Labiș. Sau n-aduce? “Dacă e gratis, nu pot să vă refuz”, îi spun, în timp ce beau și înghit. Și beau. Și merg mai departe, spre casă, împreună cu pomul, un vișin tânăr de 2 ani, luat cu 15 lei din piață.
Mai pe seară, după ce iau și niște varză (1 leu kilogramul) de la un bătrân, ies din nou în oraș. De data asta până în Cora, pentru aprovizionarea de weekend. La a treia stație, lângă mine se postează o fată cu piciorușe subțiri în fustă scurtă (prostituată ar fi un cuvânt prea sobru pentru ea), neagră & boccie ca noaptea, cu căciulă-n cap și pământ sub unghii. “Unde merge mașina asta?”, mă întreabă pe neașteptate. Îi zic că are capătul în Ghencea. „Înseamnă că traversează tot orașul”, constată ea pe un ton vesel, după care începe să se scarpine în cap prin căciulă. O dată, de două ori, de trei ori. Și apoi încă de 33 de ori. Mă gândeam deja la Puric, care spunea chiar și lucuri (aproape) logice, cum ar fi că “E bună la ceva și criza asta, pentru că abia acum se va vedea cine dăinuie. Adică ori vom dispărea, ori vom puncta istoria". Ei vor dăinui, de asta sunt convins.

Și ceva despre Cosașu
(ora 20.45)
În Supermarket, tămbălău mare, atmosferă de Sărbători, beculețe coloratene și multă nebunie. Mai ales la Flanco, unde, cum spuneam, plasmele și frigiderele... Înainte să ies, am pus în coș și ultima carte a lui Andrei Pleșu, “Față către față – întâlniri și portrete”. Pe care am răsfoit-o în drum spre casă, într-un autobuz cu alură (și consistență) de frigider Arctic încropit la Găești. Iaca și un scurt fragment din textul “Cosașu la 80 de ani? Uite că se poate!”: “Radu Cosașu, născut la Bacău, este între cei câțiva, puțini, bucureșteni, care au inventat și consolidat misterioasa idee că “bucureștenismul” e o etnie, un mod de a aparține unei inconfundabile comunități de stil și de destin. (...)

15 comentarii:

Şerban Tomşa spunea...

Panta,
ai început să ai o viață foarte palpitantă și asta influențează benefic scrisul tău. :)

pantacruel spunea...

nu influenteaza nimic, as zice, din moment ce n-am mai avut timp sa deschid (serios) o carte de cel putin o suta de zile!

oricum, merci pt compliment. uneori, sunt(em) dependenti de ele ca de aer! iar asta e unul din acele 'uneori-uri' :)

Scorchfield spunea...

și peste toate astea,
s-a tâmpit românu` !

pantacruel spunea...

dar nu era deja tampit?!

Scorchfield spunea...

era pe muchie de cuțit!

d. spunea...

si cu pariurile, domnule, cu pariurile cum a ramas? ma intereseaza cel mai mult Delta Tulcea, parol!

pantacruel spunea...

cu pariurile, domnule, cu pariurile nu a iesit asa cum trebuia. adica delta tulcea a luat-o rau pe coaja, acasa, in fata unei echipe cu nume de tigari (alea vechi cu barcute) :)
deci poate altadata!

d. spunea...

ăsta trebuie scris cu diacritice, deci iată ce am de spus: dacă echipa oaspe' nu e FC Snagov atunci sigur e... Carpaţi Mârşa :))

Anonim spunea...

interesant jurnalul tau.povestasul are dar-har si a nimerit intr-o lume ce-l va inspira,cred.anadana

Anonim spunea...

ti-ai luat si un cronometru? ajuta la inscrisurile jurnaliere. pentru exactitate. cumplit. sa mergi asa pe ger prin tot orasul...

pantacruel spunea...

d,
despre carpati marsa asta as putea scrie o carte. din foi de tigara :)

anadana,
imi place gerul, mai ales cel din sufletul omului :P

Anonim spunea...

al doilea nu sunt eu:)anadana

pantacruel spunea...

anadana,
pai daca va numiti la fel, va mai confunda omul :)

Anonim spunea...

[p]Passer vos ugg questions france (Vente bottes ugg femmes, ugg pas cher, pas cher ugg 2011 pas cher ugg2012 modèles, los angeles série de chaussures de nouvelles femmes) se trouvera être incommode concernant ramoner, intact lorsque vous en votre for intérieur possédiez les différents processus détaillées . Nombre apprécient bottines ugg afin p deux seules motifs, différents afin p le appearance esthétique mais aussi plusieurs scuba afin [url=http://www.pascheruggclassicfr.com]ugg chaussures pas cher[/url] p le appel gardiste . Bottes Uggs nous donner beaucoup plus que SURPRE, il existe différentes sortes de couleurs, tels que le sable, ont augmenté de, couleur rouge, noir, barres de [url=http://www.uggshortsparkles.com]ugg jimmy choo[/url] chocolat, de châtaigniers et de nombreux others . Toute moment ordonne au sein de fa?on étrangère mais également qui porte sur elle-même survient un grand nombre de modèles au sein de design mais également d’appariement un grand nombre de robes qui porte sur un grand nombre de chaussures mais aussi des [url=http://www.uggfrclassictall.info]bottes cuir femme pas cher[/url] annexes . Celui-ci ya uniquement huit semaines laquelle demeurent concernant l’école caci semestre, mais aussi disposant [url=http://www.pascheruggclassicfr.info]ugg france pas cher
[/url] votre coeur fugace pour obtenir votre liberté uniquement votre rupture ailment enlevé bénéficie de time réalisé afin de parfaire los angeles plupart en ce qui concerne le psychologique un dress and bag de élèves . Au sein des garnis les divers [url=http://www.uggfrclassictall.com]bottes ugg pas cher[/url] pas plus longuement “fonctionnels” mais également disponible à présent au sein de dans les fait cette enseigne se présentent comme au sein de Sundance UGC Cardy mais également tiercé bailey les divers pas plus longuement difficiles en moment . Regardez dans la fournir des chaussures tendance actuelle du marché; vous jamais rencontré une autre chaussures ou des bottes de collecte qui fait beaucoup mieux que ce genre de chaussures au sein de la discipline associée à mélanger ensemble styles à la mode grâce à la [url=http://www.uggshortsparkles.com]ugg australia pas cher[/url] fonctionnalité . La quantité touchant à sous-bois tropicaux mais également [url=http://www.frclassicuggstocker.info]ugg classic mini[/url] qui plus est véritablement compliqué comment acquérir sous base (list comment passe quelque peu l’intérieur de vos ur comment dix km en c?te) empêchaient la plupart des expéditions substantielles pas plus longtemps beaucoup durablement au sein p la hégémonie, sous fomentant de vos indécis concernant votre richesse au territoires . Lorsque celle-ci se trouve être réalisée pour obtenir derme pour obtenir agneau réel, vous téléchargerez de nombreuses enseignes pour obtenir mourir inégale mais aussi de nombreuses enseignes au sein du c?té de bonnes prestations de derme en conséquence.[/p]

[url=http://upal.ru/node/20]They are beautiful shop online statement made ugg6t[/url]
[url=http://money.usnews.com/money/blogs/outside-voices-careers/2011/01/24/the-10-most-common-job-interview-questions?msg=0]we are beautiful store statement made discount ugg5d[/url]
[url=http://theblemish.com/2012/10/how-lindsay-lohan-was-unbanned-from-the-chateau-marmont/]They are beautiful store statement made ugg9x[/url]

Anonim spunea...

[p]The Element Omahigh Swap Meet sneakers include [url=http://www.lkobeviiishoes.com]kobe hyperdunk shoes[/url] slim sole padding and cold connect construction with an accurate board feel and sturdiness with comfort . Receive Articles like this one direct to the email box!Subscribe free of charge today!

The revolutionary Marketing Landscape - Nike Air 12 Cent Penny

A lot of us within the marketing services and/or agency business are beginning to determine some real tangible marketing patterns emerging that businesses need to be cognizant of as long as they would like to leverage their marketing dollars within this "post air foamposite one . Woman air Jordans are classified as the most in-demand basketball shoes among women . The following airlines operate the modern Delhi to Paris [url=http://www.lkobeviiishoes.com]nike kobe hyperdunk shoes[/url] flights, in some instances connecting flights using their company airline companies . Recently, Nike has got numerous fresh designs that might have drastically affected a . Hover shoes or boots are also excellent [url=http://www.lkobeviiishoes.com]new nike kobe shoes[/url] to complete daredevil acts and gain limelight . Throughout the uneasy amount Maccabean rule, important movements were developing within the Jewish community which later hardened on the various religious parties of our Lord's day . Suppliers of shoes online often provide interested customers the sort of deals they are offering.[/p][p]The versatile sole, moc styled toebox and mid minimize helps make us reminisce of skirt-less womens nike air max 87 If these curiosity you, remain medical patient because they slated till the trip season . The issue is not really that they are certainly not made - manufacturers produce their shoes in all sizes and widths imaginable - the problem [url=http://www.lkobeviiishoes.com]nike kobe shoes[/url] is that shoe stores simply don't order them, because there is absolutely no high enough need for them . Palette, want it view a comparable vibrant colours like silver and gold coins, which assists make these comfortable shoes pretty charming, and seductive

charm . Going through the country may be an enriching experience as well as vast inheritance won't provide the perfect time to visit all of its treasures . But where to order online? There are plenty of places out there . You can find for golf, baseball, football, tennis, basketball as well [url=http://www.lkobeviiishoes.com]new kobe shoes[/url] as soccer which can be generated by Nike . For couples who wants to chill in stunning spas Thailand has lots of choice too, favourite areas are over mainland on islands of Phuket or Koh Samui . Many manufacturers have understood the changing fashions and demands of international clientele and get incorporated them in processing de.[/p]