luni, 16 iunie 2008

euro 2008 văzut din bibliotecă. sau decojind "portocala mecanică"

cum ar putea să se vadă euro 2008 din epicentrul bibliotecii în care nefericitul televizor (al meu), guralivul, hoinarul, senilul şi dezmăţatul, a nimerit ca prostul?
oare ca un ”paradis de după colţ”? sau ca un ”munte vrăjit”? ca o ”crimă şi pedeapsă” , o ”misterioasă flacară a reginei...”, o expunere ”despre îngeri”, ”o zi mai lungă decât veacul”, ca o ”veghe în lanul de secară”, o ”incredibilă şi tristă poveste...” sau ”o vară de răscruce”?, cu "sânge rece", asemenea unei ”cărţi de nisip” ori pur şi simplu ca o ”conjuraţie a imbecililor”?
prostii…

împresurat de cărţi, turneul final are un aer gr(oz)av. devine o melodramă siropoasă de dimensiuni homerice, contagioasă şi irezistibilă.
paradisul nu mai este o bibliotecă, de când sneijder, robben, torres, villa, podolski, sionko, pepe, deco, cristiano ronaldo, arda turan, nihat sau servet cetin – omul care, cică, poate doborî un urs - se ţin scai de sufletul meu.
nu mai am nici un dubiu că raiul şi iadul poartă zilele astea unul şi acelaşi nume: campionatul european de fotbal.

la început, nu am putut decât să intuiesc ce avea să mi se întâmple în zilele următoare.
aşezat comod cu curul pe o navetă de bere rece şi cu tălpile goale pe un covor înţepăcios din coji de seminţe, stăteam cu un ochi (ca pe butelie) pe primul meci al turneului final şi cu altul (ca un animal de pradă) pe ultimele cuceriri făcute la bookfest: aldulescu, ecovoiu, houellebecq şi kadare – ah... ce i-aş mai fi nimicit pe aştia! mama, mamă... pe toţi. pe ei, pe mama lor...

m-am resemnat imediat ce am înţeles că euro 2008 mi-a bulversat viaţa. nu-mi rămânea decât să trag pe nări parfumul greu al lunii ş-apoi să sufăr leşinat în noapte adulmecând finala.

aşadar, într-o seară de iunie, m-am trezit asemenea lui gregor samsa metamorfozat într-o libarcă turbată. de atunci zac.
ce-i drept, fire poietică cum sunt, zăcutul ăsta nu e de colea, ci unul bântuit de sprinturi furioase şi smintite, de pase lacome, pierdute-n mâlul apărărilor exacte, ba chiar mă înfior la driblunguri de mahala şi simt pe viu sărutul focului şi-al gheţii la golurile crude venite ca din bardă.
şi nici măcar nu ştiu dacă mai scap teafăr din povestea asta rocambolescă.

tot ce ştiu este că nu am ratat nici un şut. nici măcar vreun corner sau vreo fărâmă de ofsaid. am văzut totul, am văzut dublu.
simt enorm şi văz monstruos grupe
şi doar grupe:

- cu orhani pamuci, ciubuce şi kebabi, cu franzi kafk-tiţi, bo-humil-iţi şi hrabali de (ne)miloşii formani şi de otomani, cu saramagi, butelci de porto, lobo antunesi, cu tânguiri de fado, cu ţări neutre şi văcuţe mov,

- cu auschwitz-uri (tot nemţii, ai dracului, i-au ars pe leşi: jap-jap două palme, să îi ţie minte), cu gunteri graşi cu beethoveni, chopini, nocturne, mozarţi şi valsuri vieneze,

- cu rembrandzi şi van gogi în saboţei de lemn, cu portocale mecanice, cu pizze şi spaghetti, cu pavarotti al lor (jos la scalla) şi busuioc al nostru (sus pe schela), cu rommmuluşi mailaţi alergoniţi de carabinieri (în faţa porţii aproape goale), cu balzaci, marceli prouşti şi alaini proşti de tot, cotrobăind în căutarea punctelor pierdute,

- cu almodovari, banderaşi şi cervanteşi, cu don quijoţi, mâşkini, karenine şi vronski, ivani ilici, kalinci, katiuşe şi rascolnikovi, cu auguşti strindbergi, cu nobeli, dinamite, ingmari bergmani, cu aristoteli, epicuri, herodoţi, sofoclii şi cu zorbe.

*****

euro 2008 văzut din biblioteca lui
pleşu...


p.s.
1. dacă olanda (portocala mecanică) câştigă titlul, mă cam îmbogăţesc.
2. oricum, tâlharii lui pamuk au avut grijă, duminică, să îmi golească buzunarele în ultima secundă de joc.
3. se pare că dostoievski e cu ochii pe mine.
am înţeles că mai are de făcut câteva adăugiri la "jucătorul". sper că personajul va trăi fericit până la adânci bătrâneţi acolo, la ruletenburg, că tot e în zonă...

*****
update
între timp mi-am schimbat tactica. m-am aliat cu turcii şi am de gând să mor cu ei de gât.
ori luăm titlul împreună şi banii ăia mulţi (cotă infernală!), ori naiba să-l ia de campionat european...

15 comentarii:

verbiaj. spunea...

cred ca asta e cel mai fain text al tau. fara gluma, fotbalul scoate tot ce e mai bun din tine, adica alunecari literare la rupere, verbe in vinclu, teoretizari patimase, fente poetice. esti portar si atacant in acelasi timp, un fel de higuita cu picioare de ronaldo, un hemingway cu peruca de mozart.

pantacruel spunea...

verbiaj,
exagerarile si exacerbarile dumitale ar trebui atasate minunatei echipe a turciei, nu mie.
aceasta turcie care m-a chelit de lovele (apropo de peruca lui mozart:) ) duminica,
turcie pe care am urat-o sincer cateva minute dupa victoria cu cehia,
dar de care, din acel moment, m-am indragostit iremediabil. (victima s-a casatorit cu agresorul, auzi... cu fiara. astea nu sunt stirile de la ora 5?).

cum ai putea sa nu admiri asemenea luptatori, asemenea fotbalisti si echipa, aproape pulverizata la scorul de 2-0 ]n minutul 70...? nici nu mai zvacnea, nici nu mai respira, cand dintr-o data uriasul s-a ridicat in picioare a luat iataganul si i-a facut zob pe toti. toata echipa adversa, tot stadionul, toata cehia, toata turcia, toti telespectatorii din lume care nu putea pricepe cum turcia s-a intors din morti.
si nu oricum, ci pentru a doua oara la rand (dupa meciul cu elvetia, castigat de asemenea in ultima secunda de joc).

daca ar invata si romania ceva din lectia otomanilor, am ajunge si noi departe... la fotbal :)
insa la cum ii cunosc pe ai nostri (vorba lui dedes), tricolorii prind greu si uita repede.

merci pt aprecieri :) si comment, dar nu cred ca textul e atat de bun pe cat insinuezi.
poate este un pic haios si o leaca poietic, dar nu cm zici matale :)

verbiaj. spunea...

si, culmea, de data asta, otomanii n-au mai fost cata frunza si cata iarba, nu si-au mai coplesit numeric adversarul, au jucat barbateste, 11 la 11, si l-au impuns pe cech cu semiluna drept in inima manusilor.

pantacruel spunea...

verbiaj,
la 2 la 2 pentru cehi :) in minutul 90(!!!) inca mai aveam o speranta. penaltyurile... pariasem ca cehia merge mai departe :)
a venit golul uluitor infipt sub bara dintr-un lob nepamantean
si dintr-o data am ramas fara aer. nu imi puteam crede ochilor ca turcia conducea cu 3 la 2, dupa ce avusese 2 la 0 pe finalul meciului!! iar banutii mei.... in loc sa imi mai pice in cont 100 de euroi acesta se golea pana la zero...

dar, ca de aia e frumos fotbalul. mi s-a mai dat o speranta. portarul turcilor a fost eliminat si comentatorii vorbeau de panalty pentru cehi!!!
penalty care urma sa fie aparat e un jucator de camp cu manusi.
si inima a inceput din nou sa imi bata cu putere, cu atat putere ca in acele minute as fi fost in stare sa driblez in viteza, cu mingea la picior, toate masinile de pe dn1. se facea 3 la 3 si urmau lovituri de departajare.
dar de unde???
portarul a fost eliminat, insa nu s-a mai dictat nici un penalty!
iar cehii chiar ca nu am mai avut timp sa ajunga la poarta aia pe jumatate goala...

si asa s-a scris, poate, una din cele mai frumoase meciuri pe care le-am vazut vreodata. (au mai fost si altele dar asat imi este mai apropiata decat maieul :)

anda grarup spunea...

In sfirsiiiit, citesc si io ceva de ..fotbal!! :-) Tot am tras cu ochiul ba pe-aici, ba pe la dedes, si chiar am crezut c-ati intrat in greva de euro 2008!! Noroc de turci, deci!! :D

pantacruel spunea...

pai asa sunt romanii, parca nu stii... (sau ai uitat deja, de acolo de la mii de kilometri? :) )
nu s-a schimbat nimic pe aici. pana nu dau turcii navala nu avem de ce sa ne agitam :)
vezi ca diseara joaca ai nostri cu olandezii. meciul meciurilor. meciul care ne poate scoate romanii in strada ca la revolutie! :)
ai grija sa nu-i ratezi, ando! :)

dragoş c spunea...

Fain postul, mi-a placut. Covorul intepacios, mai ales. Nu mai spun de biblioteca lu Plesu, cum de ti-a venit?
ps - ce ti-ai luat de aldulescu?

pantacruel spunea...

multumesc de vizita
mister 'chestii livresti' :)

radu aldulescu este debutant in biblioteca mea. nu puteam sa raman insesnisibil in fata
'amantului colivaresei'
acum, ca tot am dat de ea la bookfest, mai ales ca un bun amic, domnul dedes, mi-l lauda de ani de zile.
(apropo de cartea asta si de dedes... de 3 ori si-a cumparat-o, de 3 ori a imprumutat-o unor amici si tot de 3 ori a ramas fara ea.
iti dai seama ce impact are asupra unora aceasta scriere :)

dragoş c spunea...

Hai nu ma lua cu politeturi de-astea :)...
Mie mi-a placut mirii nemuririi, dar daca zici tu ca amantul... acum parca l-as citi si pe-asta...

pantacruel spunea...

am reusit deja sa te conving sa o citesti? atat de usor?
acum astept sa vad la ce categorie o vei incadra in topul tau nostim.
poate, cu putin noroc, va nimeri printre 'capodopere', ci nu la 'cartile de citit la buda' :)

dragoş c spunea...

pai stiu deja de carte, despre niste tineri cu parinti comunisti, vagabonzi etc. ceva in genul lui aldulescu.
s-o citesc si-apoi o categorisesc.

Anonim spunea...

Fain post, ca de obicei, vorba lui cinabru - o sa devin si eu dependenta!
Pai, portocala mecanica nu prea are adversari - se pare, dar mai vedem.
Turcia o sa o pateasca asa- cand o sa i se adune prea multe goluri in spate, va vedea ca nu mai are timp sa dea cu iataganul, caci de data asta, adversarii ii poarta o pica de sute de ani.
Romanii...eh, despre ei se pot spune multe..dar mircea sandu, care mie nu imi place, a zis-o bine - n-au profesionalism, mentalitate sanatoasa si eu as adauga - talent, idei, creativitate si tehnica - nu stiu sa stopeze o minge, sa dea o pasa, sa se inteleaga care pe unde sa fie; de ex olandezii comunicau prin semne ca surdo-mutii, dar extrem de eficient.
...si vorba cuiva (strain) romania are nevoie de doi mutu, dar in zilele lui cele mai bune.
nah ca m-ai provocat!

pantacruel spunea...

camir,
stiam eu ca si uneori si fetele le au cu fotbalul, dar nu ma asteptam la asa ceva chiar din partea dumitale ;)
tocmai ma uit la comentariile "specialistilor" cornel dinu si virgil iantu, de dupa "napasta" portugalia - germania 2 -3 (alt meci care m-a falimentat...) si am impresia ca i-ai eclipsat pe acestia. pe alocuri :)

si nu deveni dependenta de bloguri!
in nici un caz.
daca vrei senzatii tari, iti recomand pariurile online pe meciurile de la euro. mori pe loc cu zambetul pe buze! :))

Unknown spunea...

Panta eu zic sa nu mai mizezi pe nici o echipa. Cunosc pe cineva care la CM din 2002 a pariat de a rupt si s-a rupt.Mai bine insista pe colivarese, vei avea garantat satisfactii.

pantacruel spunea...

dedes, domnule,
cred ca il cunosc si eu pe personajul de care zici:)
nu mai stiu insa ce s-a intamplat cu dumnealui. o fi ajuns mare azi, poate vreun miliardar oarecare in insulele seychelles. daca n-o fi ramas tot pe aici un genial terchea berchea :)