joi, 17 noiembrie 2011

bobby fischer / a (short) view of a chess genius

mi l-am reamintit, aseara, citind ceva pe the new york times. asta, dupa ce cu multi ani in urma, pe la pranz, aflasem extaziat de la taica-miu (el era cel care ma alimenta periodic cu superlative de genul) ca 'cel mai mare jucator de sah al tuturor timpurilor' este bobby fischer. am citit/auzit apoi fel si fel de chestiuni interesante despre el, cum ca a invatat sah de la 6 ani, canu implinise inca 30 de ani cand avea sa devina campion mondial, la reykjavik, invingandu-l pe spasski in finala, ca in preliminarii trecuse de taimanov cu 6-0 si apoi de larsen tot cu 6-0, scoruri nemaintalnite in istoria moderna a sahului etc.
ani la rand dupa aceea, i-am studiat partidele; din cand in cand mai bateam cate o duzina de mosi de prin cartier si foarte rar pe taica-miu, care muta repede si ma apostrofa ca gandesc greu. mai tarziu, am continuat sa joc sporadic cu fati-miu, din ce in ce mai rar, pana cand m-am lasat (aproape) de tot.

ps
intr-o alta zi, in redactia unui anume ziar (sucombat), m-a invins chiar si domnul dede (nemuritorul), fostul meu coleg, caruia nimeni nu-i acorda nici cea mai mica sansa. caci, de obicei si lipsit de modestie, incepeam jocul fara un turn cu dumnealui castigand negresit :)

7 comentarii:

Celestine Mihaela spunea...

geniale pozele

Scorchfield spunea...

Bobby Fischer un mare geniu și așa cum îi stă bine unei minți nemărginite trebuie să fie și revoltată.

Zvârluga. Zvârluga Bond spunea...

Hmm, oare eu de ce reţin numele Karpov şi Kasparov?
(Ţi-o mai aminteşti pe Polihroniade, cum spunea ea, pedant: tură la F5? :)))
Mie mi-s dragi turnurile. Ţin de ele în timpul jocului, cu străşnicie strategică.

pantacruel spunea...

celestine,
sunt date dracului, subscriu.

scorchfield,
bf ar fi fost (la fel) de genial si in alte domenii, daca. sunt convins.

zvarluga,
si eu am crescut odata cu meciul/meciurile dintre karpov si kasparov. desigur, toti tineam cu tanarul kasparov (eram un mare fan al lui) in razboiul rece care a durat.
apropo, n-ar fi (deloc) rau un meci de vreo 6 partide (sa zicem) intre zvarluga-polihroniade si pantacruel-kasparov. cu toate piesele pe masa :P

Scorchfield spunea...

dacă am negru
P-D2:D4
:)

Zvârluga. Zvârluga Bond spunea...

(să zicem 7 :P)

pantacruel spunea...

scorchfield,
Nb4! :)

zvarluga draga,
deci hai sa incepem un meci pe blog. va fi partida blogului secolului - zvarluga-bond vs pantacruel bont :P
vorbesc f serios! si esti prima la mutare!
astept... :)