vineri, 26 octombrie 2007

‘printul din trivale’. secvente.

nascut aproape de malul drept al argesului cel navalnic, pe o strada stramta, într-o casa de caramida si paianta cu multi copii, un slabanog mic, pe nume gicu dobrin, obisnuia sa fenteze scoala cu dese popasuri pe la vestita maracana a pitestiului.
acolo, cu picioarele goale pe nisipul fierbinte, viitorul 'print din trivale’ isi face ucenicia printre driblinguri, printre sprinturi si pase repezi jucand mingea cu baietii. viseaza sa ajunga un fotbalist mare.

’in clipa in care il vedeam langa minge, infometat de joc, ne cresteau trandafiri in palme’ (fanus neagu)

nu are nici 13 ani cand, pe maidan, apar din senin idolii acelor vremuri, jucatorii de la dinamo pitesti, aflati in drum spre casa. vedete precum florin halagian, lovin matache si zgardan se opresc pentru a-i admira pe pustii care rupeau mingea de carpa.
la fel ca in povesti, fotbalistii le acorda sansa unei miute strengarilor. juniorii inving cu 12-2(!), 6 goluri venind din piciorul magic al blondului cu lipici la balon. dobrin este luat de-o parte de leonte ianovschi, care il roaga sa vina a doua zi la club cu buletinul. acesta ii raspunde dezarmant slefuitorului de talente ca... nu are buletin.

’am lucrat în viata mea cu mii de copii, dar un asemenea talent ca dobrin, atat de exceptional inzestrat, nu mi-a fost dat sa întâlnesc. era uimitor, la varsta aia frageda ne lasa pe toti cu gura cascata.’ (leonte ianovschi)

la 15 ani, in echipa cu cei enumarati mai sus, halagian, lovin, zgardan, gicu dobrin debuteaza in divizia a. in linia de atac. inscrie un gol si de atunci nimeni nu l-a mai scos din echipa. la doar 17 ani ajunge si la nationala intr-un meci impotriva vicecampioanei lumii, r.f.g. adversarul sau direct este szymaniak, un mijlocas langa care nici iarba nu crestea. in primele 10 minute ale meciului dobrin ii strecoara nonsalant balonul printre picioare. szymaniak se fereste sa-l mai atace, multumindu-se sa-l urmareasca respectuos de la distanta. romania pierde cu 1-0, dar cel remarcat de spectatori si specialisti este ’gascanul’

’dobrin asta al vostru este un jucator superb. are o tehnica rara, care te incanta si te subjuga’ (sepp herberger, selectionerul r.f.germania)

’gascanul’ este deja un idol. marcheaza golul decisiv in meciul contra portugaliei lui eusebio si califica romania dupa 32 de ani de asteptare la un turneu final. incepea mondialul mexican. tricolorii sunt repartizati in grupa mortii si cuplul dobrin - dumitrache se pregateste sa taie respiratia spectatorilor de la guadalajara.
dar destinul ’printului din trivale’ a fost unul fabulos... intra in dizgratia dinamovistilor din echipa (dinu, ghergheli, radu nunweiller, mircea lucescu, mai putin... dumitrache) si nu va fi nici macar rezerva... spre disperarea sutelor de mii de romani. care asteptau in fata televizoarelor si radiourilor sa vada sau sa asculte cascadele de driblinguri ale lui dobrin in fata celor mai buni jucatori din lume.

'dobrin, acest crai descins pe un ring de rock este un gentleman al gazonului. el nu stie (sau nu întelege) sa loveasca. el nu stie sa-si franga linia printr-un efort inestetic. el nu stie sa arunce o minge în tribune. el nu accepta, din pudoare, gandul ca spectatorii l-ar vedea schimonosit de durere, cu glezna între maini" (ioan chirila)

dinamo bucuresti - fc arges, 22 iunie 1979, ultima etapa a campionatului, echipele clasate pe primele doua locuri. pitestenii au un punct avans si le este suficient un egal pentru a cuceri titlul. un meci thriller. argesul conduce la un moment dat cu 3-1, dinamo ajutata de arbitrul otto anderco egaleaza la 3. partida este prelungita cu 6 minute! ceva nemaiauzit la vremea aceea... dobrin, coautor la doua dintre cele 3 goluri ale echipei sale, se apropie de arbitru si ii sopteste: ’daca nu fluieri mai dau un gol’. se tine de promisiune si la faza urmatoare inscrie. se termina 4-3 pentru fc arges , care devine noua campioana a romaniei.

’domnule, eu la paispe ani eram cat azi de mare. jucam 3 meciuri pe zi. pe un teren de baschet, cu copiii, apoi la juniorii pitestiului si seara, pe malul argesului, cum ii zicem noi... prin '62, am jucat si un ’amical’ cu steaua. le-am dat doua goluri. dupa joc, oprim la o carciuma. la o bere. vin si baietii de la steaua. unul dintre ei întreaba: - ba, cati ani are pustiul?’. ‚cinspe’, zice careva... ’cum, ba, cinspe, ca e cu berea si tigara-n gura!?'

*****

p.s.
se dedica amicului dede,
unul dintre suporterii adevarati ai argesului
si ai lui dobrin

15 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt rare momentele cand multumesti cuiva care, direct sau indirect iti provoaca siroaie de lacrimi, nu conteaza daca ele sunt de tristete sau de bucurie......
Multumesc Panta pt frumoasele randuri !

alexedi spunea...

foarte frumos

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
pantacruel spunea...

vali,
dobrin ne-a produs multe bucurii. chiar daca nu l-am vazut niciodata jucand am auzit atat vorbindu-se despre el si despre magia lui ca este ca si cum l-as fi vazut imi imaginez aproape toate meciurile lui...


alexedi,
foarte frumos ca a existat si un dobrin. si a fost al nostru.


dede,
am stiut eu de ce ti-am dedicat omagiul adus lui dobrin.
toti pitestenii meritati asta...

Anonim spunea...

Frumos. S-a dus Printul.

pantacruel spunea...

asa se duc toti...

o sa ramanem intr-o zi numai cu fotbalistul marius constantin,
actorul andrei duban,
cantaretul marcel pavel si
scriitorul-scenarist mihai gainusa.

dar se vor duce si astia...:)

Aky spunea...

Minunata scriere, Panta.. rar am citit& ascultat ceva atat de frumos. Ca poveste si muzica, e splendida. Ca libatiune pentru cel disparut, e un mic requiem. Ai un har rar de a-ti cinsti prietenii. Daca cineva stie vreo persoana din familia/prietenii celui dus, cred ca i-ar bucura enorm sa citeasca ce ai scris.
Multumesc Panta, ai pus balsam pe ziua asta, destul de zimtata pana acum.

Aky spunea...

Am uitat - Dedes, multumiri si tie. Mi-ai amintit cu scrierea ta de Patzaichin, alt veritabil Om. Poate scrie cineva si de el cat mai e Aici.

pantacruel spunea...

aky,
a devenit o abisnuinta sa iti multumesc de vreo 3 ori pe zi.

mai bine spune-mi cand e ziua matale
de nastere , ca sa ma gandesc de pe acum la un buchet de...
crini imperiali virtuali.
:)

ps
eu trebuie sa iti fiu recunoscator
pt ca te obosesti sa citesti toate prostiile pe care... le postez :)

verbiaj. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
verbiaj. spunea...

panta, ma intreb, daca tu scrii asa despre un om pe care nu l-ai cunoscut, cum ii poti iubi pe cei care-ti umplu viata? cu infinita ardoare, cred. citind insemnarea ta, m-am umplut de un sentiment bun. poate ca nu l-am pretuit pe dobrin atat de mult ca tine si dedes, dar auzind ca v-a adus voua atata bucurii, ma inclin in fata amintirii lui.

Aky spunea...

V. a scris exact ce am gandit despre harul de a-si iubi prietenii (apropiati sau mai indepartati) al tau, Panta. Cred ca si cand bodogani si explodezi, tot bland si ca un mare domn o faci :).

Pana la sfarsitul lui aprilie, cand dau o cinzeaca, mai e ceva. Vezi ca te astept si eu cu o gutuie cu nuca la cuptor..

Dar-ar Domnul imprejur mai multi oameni scriitori, ganditori si simtitori de "prostii" ca tine.

pantacruel spunea...

verbiaj,
pai daca tu, aky si dedes,
trei dintre cei care imi umpleti viata cu vorbiti asa de frumos despre mine,
desi stiti bine ca nu merit,
eu nu pot decat sa raman dator. interesant este insa, ca imi place sa raman dator :) unor oameni ca voi.
dar dator vandut mi-as dori. sclav pe plantatiile de smaralde si ametiste, in lagarele de concentarare cu delicatesuri culniare si culturale ale domniilor voastre... :)

pantacruel spunea...

aky,

sa stii ca nu sunt deloc asa cum ma 'vezi'.
sunt mult mai introvertit si rece decat as vrea.
am, cateodata, mici excese de bucurie si entuziasm. si cam atat

as fi vrut eu sa am vocatia prieteniei ca un nichita
sau macar pe cea a flecarelii spirituale udate cumpatat cu lacrimile demidulci ale lui ovidiu (cum stiu, de pilda, ca au dedes si verbiaj si... banuiesc ca si matale)

dar n-a fost sa fie :)

Aky spunea...

Asculta, Panta, asculta..

http://www.trilulilu.ro/rorien/1a84c2ca5d18cf.

(mai bine in minele de ametrin din Brazilia sau India, tu, o piatra frumoasa si rara :) ).