joi, 3 iulie 2008

cel mai sărac scriitor român şi cartea lui minunată

s-a întâmplat pe la finele lui iunie, după euro. de radu aldulescu ăsta şi de ‘amantul colivăresei’ vreau să spun. romanul n-ar fi rău altminetri, dacă nu ar fi de-a dreptul genial.

aldulescu
, zic fără să clipească tovarăşii lui de la uniunea scriitorilor, este de departe cel mai sărac scriitor din românia. chiar dacă alţii încearcă să nuanţeze: ba că ar fi 'cel mai puternic autor debutant după 1989', cum spune dan c mihăilescu, bă că este ‘le plus grand prosateur roumain’, cum a scris despre el edgar reichmann în ’le monde du livre’.


mie, unul, ’amantul colivăresei’, primul roman al aldulescului (din cele 7) care îmi cade-n mână, mi se pare revoltător de bun. rar mi-a fost dat să citesc ceva atât de frumos. riscând să devin patetic, dacă nu am izbutit încă, plusez şi afirm că mă consider norocos pentru că am dat de o asemenea carte.

are aldulescul ăsta un fel al lui de a-ţi spune povesti şi mai are o serie de personaje delicios de păcătoase că ţi se zbârleşte carnea pe tine şi te doare mintea doar urmărindu-le cu coada ochiului marea hoinăreală, mărirea, decădearea şi zbuciumul pervers-diabolic fără sens şi fără sfârşit.
mite şi bajnorică, eroii inadaptaţi ai lui aldulescu, fac parte dintr-o categorie aparte de personaje. odată ce ai dat peste cele două jigodii fascinante, acestea te vor însoţi şi bântui de-a lungul romanului şi chiar dincolo de el, de-a latul întregii vieţii, ca o amintire dragă, de demult, ori ca un coşmar năprasnic de care nu mai poţi, dar nici nu mai vrei să scapi.

ajunge, moşule, cu laudele că m-ai ameţit, dau în chelălăială.
cică să moară familia lui ioan groşan, scriitorul, dacă situaţia lui radu aldulescu – după opinia lui, cel mai valoros prozator apărut după 1990 la noi, un veritabil, prin forţă epică şi tematică abordată, jack london autohton – nu e revoltătoare. e sărac lipit omul, iar soţia şi copilul locuiesc la mioveni, în casa unor rude, neavând bani să închirieze o cămăruţă în bucureşti pentru a sta împreună.

o confirmă chiar aldulescu: ‘mi s-au mai editat trei romane. pentru fiecare am primit câte 20 de milioane de lei vechi.
mai am două colaborări în publicaţii culturale, ambele de câte un milion de lei pe lună, cam ăsta e venitul meu. din asta trebuie să trăiesc eu, soţia mea şi copilul timp de un an. unde dorm? păi noaptea trecută am găsit undeva, la noapte mai văd eu’

numaidecât îmi amintesc de boschetarii ăia nenorociţi, de mite şi bajnorică. ăia erau boieri mari, nu alta, pe lângă amărâtul care le-a dat viaţă... noaptea dormeau într-un vagon cu sfeclă, iar ziua mâncau o pereche de fripturi şi încă una , ba io mai vreau şi trei sticle de vin riesling amestecat cu pinot noir şi cu opt sticle de pepsi, dar parcă tot ar mai intra ceva porţii de rinichi ornaţi cu garnituri de cartofi pai, orez, steluţe de morcovi şi castraveţi muraţi şi varză roşie şi pe urmă au vrut mici, câte zece, şi pe urmă câte cinci, fiindcă se cam îngreunaseră şi au cerut nota, să vedem cum ne încadrăm, şi se încadrau cum nu se poate mai bine, dar văd că are şi wisky ăştia, johnny walker, care ei n-au mai băut wisky de când au plecat militari şi au băut câte două sute de grame de johnny, ciugulind neîncetat din coşul cu chifle de pe masă şi tot mai le era foame câinilor ăstora nesătui, da’ acuma erau prea grei ca să poată fugi de sub nasu’ ăstuia, şi eu vă las să vă apucaţi de cartea asta, că nici măcar nu vă imaginaţi ce minunăţie de roman a putut născoci sărăntocul ăsta de radu aldulescu, trăiască familia lui...

17 comentarii:

Unknown spunea...

daca lucrurile, in ceea ce il priveste pe Aldulescu, stau chiar asa cum spui, chiar esti norocos ca ai reusit sa descoperi o asemenea carte. astfel de carti zac prin librarii si biblioteci, fara ca nimeni sa le bage in seama. din cand in cand apare cate un "areholog", ca tine, si le scoate la lumina.

pantacruel spunea...

:)) ironicul dedes are dreptate aici.
dar nu in ceea ce ma priveste.

asadar sa dam cezarului ce-i al cezarului. pentru ca 'arheologul' este chiar dumnealui, dedes (un cautator neobosit de comori prin anticariate uitate de lume), care a citit cartea in urma cu vreo 8 sau 9 ani (prima editie) si de atunci mi-a tot recomandat-o. iar eu, ca un caine turbat, nu am ascultat sfatul mesterului :) asta pana mai zilele trecute...
si uite ca mi-a placut la nebunie :)

Unknown spunea...

esti amabil din nou panta. sa zicem ca adevarul este undeva la mijloc, asta in cazul in care avem un mijloc comun.eu ti-am recomandat cartea tie si am mai imprumutat doua volume la vreo doi(volume care nu s-au mai intors)in schimb tu ai recomandat-o la cateva sute de oameni, poate chiar mii (nu stiu cam care e traficul pe la matale pe blog)

pantacruel spunea...

sa zicem ca primesc vreo 10 vizite pe saptamana :)
unul ai fi matale, altul dedes (bătrânul de pe malul argeşului), sa nu-i uit pe verbiaj (trandafirul cu ţepi), pe lilanda (femeia carte de nisip), pe smallwonders (tipa cu cafeluta)
si, poate, inca vreo alţi 4 sau 5 rătăciţi printre cuvinte întortocheate. (maestrul bill murray e şi el în concediu, din câte am înţeles)

verbiaj. spunea...

panta, daca aldulescu e amantul colivaresei atunci tu al cui amant mai esti, ca toate femeile bune par deja date :)

pantacruel spunea...

verbiaj, aici m-ai închis :)
zici că nici măcar nicolaeta kidman nu s-ar mai uita la mine? şi nici dacă o scot la un pepsi, pe înserat, la o grădină de vară, după ce se mai duce căldura asta?

anda grarup spunea...

Am inteles ca Aldulescu a primit o bursa de creatie anul asta de la Polirom, pentr'-un nou roman. Nu-i o suma colosala, dar poate e motivanta??!!

panta, te cred cind avansezi cifra aia de 10 (vizitatori) pe saptamina, doar daca te referi la luna trecuta cind, oricum, ai fost in moarte clinica. Bine ca s-a terminat ...cu Euro :-))

pantacruel spunea...

era si cazul sa primeasca o bursa, in al doisprezecelea ceas...
altii, ziaristi mocofani colaboratori pe la diverse televiziuni, primesc prime si bonusuri de nu pot sa le care cu masinile alea de neam prost 4x4 ale lor, in timp ce scriitorii cu adevarat buni se sting in mizerie...
carevasazica, lilando, trebuie degraba sa-i citesc si celelalte 6 romane ramase, ca sa fiu la zi cu scrierile maestrului.

nu am inteles insa, din comentariu tau, daca iti place sau nu aldulescu :)

dragoş c spunea...

Mmm, imi place ce-ai scris. Ma gandesc ca am facut o greseala cand in loc sa aleg aceasta carte, am ales ultimul roman, amantii nemuririi - mai subtire -, dar m-am gandit ca ultimul roman e mai bun decat cele vechi, m-am inselat aici. L-am vazut pe autor la Bookfest, arata cam rau, nu ziceai ca-i scriitor...
Mi-a placut RA, e un autor cu forta, unic la noi... mai multe am scris la recenzia mea.
Pai o sa caut si io cartea...

anda grarup spunea...

panta, ahh, sa nu crezi c-am comentat in calitate de specialista a lui Aldulescu. Nici vorba!! N-am citit nimic de el... abia de anul trecut, de prin bloguri, am inceput sa mai aud despre alti scriitori romani contemporani in afara lui Cartarescu :-) Si tot de anul trecut, am si acces la ei prin Polirom!!

Asa ca-l pusei pe lista mea de recomandari. Despre bursa lui am aflat cu totul intimplator, fiindca ii urmaresc cel de-al doilea roman al Ioanei Bradea sponsorizat de Polirom si care ar trebui sa apara in toamna asta!!

pantacruel spunea...

dragoş, mulţumesc :)
şi dacă ţi-o plăcea 'amantul colivăresei', atunci musai va trebui să citeşti şi continuarea! adică 'istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare'...
cel putin asa am inteles, ca personajele isi continua povestea in respectivul roman.

anda,
si zici ca si bistriţeanca a primit subventie de la polirom?
sunt curios daca tipa va "rămâne o doamnă..." în continuare sau va schimba macazul... desi nu prea cred că are chef de poziţii noi :)

anda grarup spunea...

si eu sint curioasa daca Ioana va "ramine o doamna" in conditiile in care s-au schimbat multe in viata ei de la Bagau incoace :-)

pantacruel spunea...

dar o tii sub supraveghere, nu gluma, pe aceasta 'depravata a societatii contemporane'. pe acest... zii sa-i zic - 'element ostil al tinerei noastre democratii'
ce nume de cod spuneai ca ai tu anda??? :)

Aky spunea...

Sa ne traiesti PantAureus, cu toate ale tale :)

pantacruel spunea...

akyduţă,
pe unde mi-ai umblat, fato? :)

Anonim spunea...

Frumos blog, bravo!
Aldulescu e si scriitorul meu preferat.
Nicoleta Popa

Anonim spunea...

What's in a name? That which we term cheap uggs www.morecheapuggs.com a rose by any other account would [url=http://www.morecheapuggs.com/]cheap uggs[/url] fetor as sweet.