luni, 12 decembrie 2011

dali + disney / 'destino' (6 min)

(video)

ps
disney si dali s-au intalnit in 1945, la o petrecere organizata de jack warner, un investitor din lumea filmului. tot atunci, cei doi mari artisti ai epocii au decis sa colaboreze la un proiect cinematografic intitulat “destino”. astfel, intr-o scrisoare adresata “prietenului meu foarte, foarte drag”, dali scrie ca se simte “incurajat de drumul destinului nostru comun” si povesteste ca “nu am dormit deloc in noaptea in care ne-am intalnit”.

intr-o alta scrisoare adresata lui disney (iunie 1946), dali isi marturiseste increderea in faptul ca “destino” “va deveni unul dintre cele mai stralucite momente ale carierei mele artistice”. pictorul suprarealist adauga “asteptam cu nerabdare miracolele tehnice cu care esti la fel de exigent ca si dali insusi... nu uita ca in timpul marilor aventuri artistice trebuie sa incercam sa legam si mari prietenii”.

disney
si sotia lui, lillian, fac planuri sa mearga la pescuit in compania lui salvador si a galei, iar pictorul scrie ca “ii asteapta cu veselie” pe “prietenii mei mult iubiti”, adaugand: “mi-ar placea mult sa te vad pe tine si pe doamna disney si sa va ajut sa prindeti acei fabulosi raci.” disney ii raspunde: “ma bucur ca amandoi sunteti asa incantati de destino. nu vom lasa presiunea timpului sa ne opreasca din a realiza ceva pe masura talentului lui dali. daca o sa avem timp, eu si doamna disney ne-am bucura sa va vizitam din nou si eventual sa si profitam de invitatia ta de a merge sa pescuim raci la raul carmel.”

costurile extrem de ridicate fac ca ambitiosul proiect sa fie abandonat, insa prietenia celor doi ramane neafectata, familia disney continuand sa-i viziteze pe gala si salvador.

epilog
desenele rezultate in urma colaborarii lui dali si disney au fost ignorate mai bine de jumatate de secol. la inceputul anilor 2000, nepotul lui disney, roy, le descopera si materializeaza proiectul intr-un film de 6 minute, care.

2 comentarii:

adina spunea...

superb...

Anonim spunea...

multumesc.