vineri, 9 decembrie 2011

scurt fragment (delightfully) / 'ca pasarea care tocmai s-a ciocnit in zbor de o usa de sticla glisanta'

'si mai exista ceva intangibil, una dintre acele calitati greu de descris pe care indragostitii le venereaza la partenerii lor. e raceala cu care cerceteaza sala de clasa, felul in care intra fara jena afisata de obicei de cei care pasesc intr-o sala plina de oameni pe care nu i-au mai vazut. ti se pare ca are o tinuta regala, desi, de fapt, nici asta nu e descrierea exacta, pentru ca in comportamentul ei nu e nici urma de aroganta. da dovada de stapanire de sine, asta e. o stapanire de sine absoluta. isi pune ghiozdanul pe jos si ia loc in banca de langa tine. cand te priveste, te simti ca pasarea care tocmai s-a ciocnit in zbor de o usa de sticla glisanta.
pret de un minut lung, va holbati unul la celalalt.

"salut", iti spune intr-un sfarsit, si gata, esti terminat, nu mai ai scapare. asta e iubire adevarata si nu mai e nevoie sa-ti explicam diferenta dintre iubire si pasiune, pentru ca ti-ai dat seama pe deplin si pentru totdeauna de ea, atat in vastitatea sa, cat si in amanunt.

trebuie mentionat faptul ca amy nu e "sufletul tau pereche" si nici nu "sunteti sortiti unul celuilalt" sau alte prostii romantioase de genul asta. in momentul de fata, in timp ce tu stai si te holbezi la ea, pe planeta mai exista 4,9 miliarde de oameni. nu-i nevoie sa fii statistician ca sa tragi concluzia ca exista cateva zeci de mii de persoane de care te-ai putea indragosti si langa care ai putea trai fericit pana la adanci batraneti. faptul ca faci un credit pentru casa cu o anumita persoana n-are de-a face cu soarta, ci mai degraba cu geografia sau cu situatia economica si e ceva accidental. gandeste-te putin ce s-ar fi intamplat daca tatal lui amy n-ar fi lasat-o balta pe mama ei si nu s-ar fi sustras din peisaj, undeva spre coasta de vest, ca sa bea in anonimat, zadarnicind astfel eforturile facute pentru a o mentine pe amy la o scoala privata. puteati foarte bine sa traiti si sa muriti in orasul asta fara sa va fi salutat macar o data. nu de soarta e vorba, ci de-o pura intamplare'
everything matters!, ron currie jr.

* * * * *

bio
ron currie, jr. s-a născut în 1975, într-o familie catolică şi nu prea înstărită din waterville, un orăşel de 15 000 de locuitori din statul maine (usa), unde locuieşte şi acum. a renunţat la facultate după primul semestru şi s-a apucat de tot felul de joburi sezoniere (a lucrat mai ales ca bucătar în diverse restaurante), a călătorit şi a început să publice proză scurtă în reviste şi antologii.




în 2007, i-a apărut prima carte, god is dead, o colecţie de povestiri suprinzătoare şi întunecate, care a cîştigat premiul young lions fictions, acordat de biblioteca publică din new york, şi premiul addison m. metcalf al academiei americane de arte şi litere. everything matters!, romanul său de debut, a fost inclus pe lista celor mai bune apariţii ale anului 2009 de los angeles times, national public radio şi amazon.com

2 comentarii:

msr spunea...

"Totul conteaza!" A aparut in traducere romaneasca, anul acesta, la Pandora M.
De citit!

pantacruel spunea...

msr,
asa ziceam si eu :)