vineri, 21 martie 2008

invenţia lui hugo cabret

"povestea pe care urmează să v-o împărtăşesc se petrece în 1931, sub acoperişurile parisului. aici veţi cunoaşte un băiat numit hugo cabret , care odinioară, cu mult timp în urmă, a descoperit un desen misterios ce i-a schimbat viaţa.

dar înainte să întoarceţi pagina, vreau să vă închipuiţi că staţi aşezaţi în întuneric, ca înainte de începerea unui film.
pe ecran soarele va răsări în curând şi veţi vedea aparatul de filmat schimbând rapid planul şi îndreptându-se către o gară aflată în centru oraşului. veţi pătrunde în grabă prin uşile batante într-un hotel aglomerat. în cele din urmă veţi vedea în mijlocul mulţimii un băiat, care va începe să străbată gara.

urmăriţi-l, pentru că el este hugo cabret. mintea lui este plină de secrete şi de-abia aşteaptă ca povestea lui să înceapă."


nu este o poveste de-a lui pantacruel, slavă Domnului, nici măcar vreo amintire savuroasă a maestrului dedes, nu e borges, nu e ’1001 de nopţi’ – chiar dacă e la fel de cuceritoare şi nu cu mult mai groasă şi mai grea decât dex-ul - nu e nici următorul scenariu al lui nae caranfil,
este doar scurta introducere a romanului lui brian selznick, ’invenţia lui hugo cabret’, pe care legendarul martin scorsese îl va transpune cinematografic anul acesta.

în plus, este romanul-film (!) (jumătate text, jumătate ilustraţii) de care mi-am amintit astăzi, la o nouă vânătorea livrescă prin stepele culturale ale urbei în momentul în care, nehotărât, mă pregăteam să apăs pe trăgaci şi să culc pe cineva la pământ.
ţintisem perfid către ismail kadare, pitit în ‘palatul viselor’, şi spre ’pupa russa’, mândreţea lui gheorghe crăciun, când glonţul a ricoşat muşcând adânc ca un şarpe veninos din carnea crudă a lui hugo cabret – orfanul, ceasornicarul şi hoţul de nevoie pripăşit prin cotloanele întunecate ale unei gări aglomerate din vechiul paris.

dar cum în lumea băiatului apare o fată ciudată, care iubeşte cărţile, şi un bătrân aspru, posesor al unei prăvălii cu jucării, viaţa lui hugo şi cel mai preţios secret al lui sunt acum în primejdie,
motiv pentru care dau o fugă să văd ce se întâmplă mai departe...

4 comentarii:

Unknown spunea...

Astept cu interes si filmul si romanul. cand o sa-ti reancarci revolverul trage si in albanezul kadare.

pantacruel spunea...

pana la albanez, poate facem un troc stramosesc, reciproc avantajos
iti aduc 'inventia lui hugo cabret' la schimb cu 'ragtime'. daca vrei ti-o inmanez cu tot cu roaba din dotare. ca sa poti cara matahala cu coperti pana in fata blocului. dar sa nu uiti sa verifici daca functioneaza liftul! :)

Unknown spunea...

acum la aproape 6 seara mi-ai facut pofta sa o citesc... dar, deh, gaseste librarii deschise acum...

pantacruel spunea...

domniţă draga,
ma bucur că ţi-am înviorat pohtele în amurg, acum în vremea zarzărilor şi salcâmilor înnebuniţi de-a binelea:)