miercuri, 19 ianuarie 2011

scriitorii noştri şi femeile lor (1) / vinea şi petru dumitriu

cum am promis,
un material despre scriitorii romani si femeile lor fascinante, in serial. azi, episodul 1:
ion vinea, mare poet şi prozator, autorul romanului „lunatecii", se lăuda că, de-a lungul vieţii, a avut în aşternut aproximativ zece mii de femei. apropiaţii dumnealui spun despre virilul om de litere că nu vorbea chiar aiurea. vinea scrisese relativ mult şi publicase în toate revistele, dar era atât de prins de caznele amorului, încât, până în momentul morţii, nu tipărise niciun volum. abia când se afla pe patul de moarte, prietenii i-au strâns poeziile în volumul, celebru în literatura română, „ora fântânilor". i-au dus repede cartea de la tipografie, iar muribundul a ţinut în mână, înainte de a pleca pe cealaltă lume, primul său volum de poeme.

acelaşi ion vinea (bătrân) şi prozatorul petru dumitriu (tânăr şi în ascensiune) trăiau cu aceeaşi femeie - henriette yvonne stahl. un tihnit şi voios ménage à trois. într-o zi, un tânăr scriitor vine la dumitriu, director la o mare editură, şi-l roagă să-i publice o nuvelă. petru dumitriu observă, cu respiraţia întretăiată, că este vorba chiar de povestea lui cu henriette, scrisă nu tocmai elegant. „nuvela asta e despre mine şi henriette. dacă nu i-o public, se face vâlvă. dar pentru ca e foarte proastă s-ar putea sa nu aibe niciun ecou", şi-a spus dumitriu. ceea ce, de altfel, s-a şi întâmplat. în acei ani, vinea nu avea drept de semnătură. făcea traduceri, dar le semna cu numele lui petru dumitriu (!), cel care încasa banii şi îi ducea amicului său. uneori, dumitriu, cam beat fiind, îl suna pe vinea să-i spună că a cheltuit toţi banuţii pe cadouri & alte drăgălăşenii pentru sexoasa henriette. (...)
continuarea miercurea viitoare
.

7 comentarii:

dragoş c spunea...

amuzant, nu auzisem pana acum! astept continuarea :)
poate zici si de breban :)

bricabrac spunea...

Eu ştiam că a publicat două volume de versuri în perioada interbelică, dar s-ar putea să mă înşel.
A fost un mare crai, dar nici chiar aşa. Dac'ar fi adevărat, atunci l-ar face invidios pe Julio Iglesias şi ar umili o duzină de şeici.

pantacruel spunea...

dragos c,
de breban astept sa-mi spui tu (ca sa adaug la telenovela). cred ca l-am sarit (desi nu cu intentie!) :)

bricabrac,
ma gandeam ca o sa-l compari cu mos warren beatty, nu cu marele rapsod.

als spunea...

mai panta mai, blogul tau devine un fel de almanah literar, rubrik 'stiati k' :)
ps culmea e k hys nici nu era atit de frumoasa, dar deh... de gustibus

Anonim spunea...

h.y.s.in amor cu...?asta chiar n-o stiam, desi in perioada liceu citeam cartile ei.si mie mi se parea urata si nasoasa.ce scriitori iubareti avem!!:)anadana

marul spunea...

:) pe cand leni caler ?

pantacruel spunea...

leo,
mai leo mai, n-as vrea sa te contrazic! :P

anadana,
nici nu stii tu ce minuni pot face uratele si nasoasele! ;)

marul,
pe cand imi trimiti (tot) ce stii despre leni caler si legaturile ei amoroase cu mihail sebastian, camil petrescu, sică alexandrescu etc ? nu-i frumos sa tii doar pt tine :)