vineri, 27 iulie 2012

cu 129 de ani in urma, intr-o tara corupta si smintita, plina de misei

anul 1883, bucurești, ziarul timpul, mihai eminescu:
“în altă ţară de am trăi, în care mai e credinţă, onestitate, respect ca bunuri obşteşti ale spiritului public, relele ni s-ar părea trecătoare şi nicicând condeiul nostru nu ar fi înmuiat în fiere; dar aici, unde, dacă-i vizita ministeriile sau [închisoarea] văcăreşti, aceleaşi fizionomii şi caractere întâlneşti, aici unde un parvenit bulgar ca d. i.c. brătianu şi un grec parvenit ca d. c.a. rosetti conduc destinele acestei nefericite ţări, aici unde oameni ca aceştia, fără pic de patriotism, radicali cosmopoliţi, stăteau ieri la învoială cu warszazvsky* ca să-i vânză sufletele din opt ţinuturi, stau azi la învoială cu alianţa izraelită ca să-i vânză ţara toată şi să desfiinţeze printr-un trafic mârşav o naţie şi un stat pe care zeci de popoare barbare nu le-au putut desfiinţa, aici nici un cuvânt nu e destul de aspru…”
* afacerea warszawsky din epocă, dezvăluită şi combătută de eminescu în timpul a constat în aprovizionarea trupelor ruse angajate în războiul din 1877 şi deplasate în bulgaria. bancherul rus de origine evreiască a.m. warsyawsky, numit intendent al armatei ruse a obţinut prin mită dreptul de a cumpăra la preţuri modice alimente din românia pentru a le vinde apoi armatei ţariste. totodată a primit dreptul de a rechiziţiona care cu boi pentru transportul mărfii, ceea ce a ruinat ţărănimea română, care de cele mai multe ori şi-a pierdut peste dunăre mijloacele de transport.

3 comentarii:

catalin spunea...

de aici i s-a tras lui eminescu, de la articole de genul asta.
acum e mai rau decat atunci; vorba lui: zeci de popoare barbare n-au facut atatea stricaciuni precum o mana de oameni aflata la conducere. o mana pe care as amputa-o oricand;

dragoş c spunea...

despre ideile politice ale lui eminescu, rămâne cum am stabilit! vax.

pantacruel spunea...

catalin,
o mana de oameni aflata la conducere care daca nu ar fi fosts asta ar fi fost alta la fel de. pe care, sunt de acord, am fi putut amputa-o.
vorba lui, toate-s vechi si noua toate.

dragos,
sper ca nu vax albina romaneasca :)