luni, 27 octombrie 2008

16 minute de cinema pur. electrizant. „valuri” – luni seară la hbo (20.10)

în urmă cu vreo două luni am pornit ca din puşcă spre cinematograful studio unde rula ’5 succese mari pentru 5 filme mici’, un pachet de scurt-metraje abia lansat pe ecrane.
în program se aflau pe lângă mult lăudatul
- ‘o zi bună de plajă’ al lui bogdan mustaţă (ursul de aur la berlin, 2008) şi
- ‘acasă’ (paul negoescu),
- ’lecţia de box’ (alexandru mavrodineanu),
- ’valuri’ (adrian sitaru) şi
- ’alexandra’ (radu jude).
pe ultimul îl ştiam; mă impresionase teribil. radu jude îmi lăsase impresia, după ‘alexandra’ şi ’lampa cu căciulă’, că nu poate fi decât noul copil minune al cinematografiei româneşti.

asta pentru că încă nu văzusem filmuleţul lui sitaru. ‘valuri’-le adică. (interesant este că radu jude şi adrian sitaru au fost colegi de clasă, la regie)

‘valuri’ a triumfat anul acesta la locarno şi nu numai... sitaru, care a muncit timp de 3 ani pentru cele 16 minute ale filmului, a declarat că a ţinut să termine acest scurt-metraj în orice fel de condiţii şi il consideră un film chinuit şi nu atât de bun pe cât şi-ar fi dorit.

litoral, soare, gălăgie, apă rece, muzică tare, ţigănuş şmecher (jucat excelent de un bănel nicoliţă mai tânăr, cu potenţial enorm), gagică elveţiancă, copil uşor retardat, familie românească dintr-o bucată (butucănoasă), sănătoasă, de-a dreptul gregară. elveţianca dispare în apă, familia o şterge româneşte de la locul faptei, iar ţiganul rămas singur cu micuţul... tensiunea este bine dozată, la fel umorul şi emoţia, pentru ca finalul să-mi amintească de chaplin şi fellini.

chiar dacă se termină cam abrupt şi într-o lumină caldă, de happy end, filmul m-a scurt-circuitat ca un fulger. pentru câteva minute am simţit cum mi se scurge curentul electric prin oase.
la ieşerea din sala de cinema, un acut sentiment de ruşine a pus stăpânire pe mine. îmi era ruşine că sunt român. în plus mă pricopsisem şi cu un gust amar în suflet. de pelin.

nu ştiu cum a făcut sitaru să-i iasă chestia asta, însă i-a ieşit de minune. şi totul doar cu ajutorul unei poveşti simple (geniale) de 16 minute.

p.s. 1
'valuri' – ora 20.10, hbo, în această seară (luni).
p.s. 2
să nu cumva să-l ratezi, dedes! :)

7 comentarii:

Unknown spunea...

nu-l ratez

Anonim spunea...

putem sa ne uitam si noi ceilalti?! :)

pantacruel spunea...

dedes,
pai asa sa faci maestre, altfel nu mai vorbesc cu dumneata. pe blog.

zuzeta,
ma tem ca da! ;)

Unknown spunea...

nu l-am ratat

pantacruel spunea...

multumesc, dedes! :)

Anonim spunea...

eu l-am ratat, dar l-am vazut in reluare dimineata :))

pantacruel spunea...

am avut niste emotii, zuzeto...! :)