vineri, 24 octombrie 2008

un film care doare. boogie

construit pe scheletul unei poveşti banale, aproape nătânge, 'boogie' (`30 şi ceva’, cum s-a numit iniţial) reuşeşte să dea cu spectatorul de pământ, ba chiar să-l traumatizeze cu uppercut-uri violente în serie, deşi filmul lui radu muntean, frumos ambalat, rotund şi fluent ca o nocturnă de chopin, are mai degrabă parfumul şi delicateţea unui trandafir proaspăt şi exploziv:

bogdan (boogie), un bărbat de ’30 şi ceva’ de ani, petrece un 1 mai la mare cu smaranda (nevasta) şi copilul. acolo dă întâmplător peste penescu şi iordache, doi foşti colegi de liceu, ambii de vreo ’30 şi ceva’. ies seara la o terasă, ca pe vremuri, unde amintirile îi răscolesc. râd, beau, vorbesc, se prostesc. smaranda îl ceartă un pic pe bogdan, că de aia e nevastă. femeia pleacă bosumflată să facă nani cu ăla mic. apar un fel de curvă jucăuşă şi câteva poante deocheate. bogdan se duce până acasă să o certe puţin pe smaranda, că de aia e bărbatul casei, după care gaşca se reuneşte la miezul nopţii. două şaorme şi o altă curvă pe bani (fără ţigări) intră apoi în cadru. încă nişte şpriţuri, câteva babardeli şi vorbărie lungă cât cuprinde. o trecere vioaie pe lângă vila lui ceauşescu şi, la final, întoarcerea acasă. la nevasta înţelegătoare şi copilul iubăreţ. genericul curge frumos pe muzica lui gică petrescu.

aş spune că radu munteanu a devenit peste noapte un quentin tarantino fără pistol.

recunosc că am fost confuz încă de la început neştiind ce să admir mai întâi: prestaţiile uluitoare ale lui dragoş bucur, mimi brănescu şi ana maria marincă (fenomenală şi de această dată), dialogurile atât de fireşti şi apetisante sau măiestria lui radu muntean aflat la al 3-lea său film după ’furia’ şi ’hârtia va fi albastră’.

mai static decât o piesă de teatru şi, totuşi, mai dinamic ca o peliculă despre război, ’boogie’ este un film de o tristeţe infinită la care ’râzi de te caci pe tine’, cum ar zice personajele.

este un film despre tinereţile apuse, despre eşuări şi renunţări, un film despre moarte. o oglindă în care eu m-am recunoscut exact aşa cum sunt: prost, infatuat, laş, mediocru şi imatur.

un film despre românia nefardată:
grosolană, indolentă, înduioşătoare, greţoasă, stridentă, colorată, ameţitoare, zeflemitoare, prăfuită, ţâfnoasă, haioasă, turmentată, vulgară, nostalgică şi personală.

‘boogie’ este un film care doare.
şi încă ceva. 'boogie' are 102 minute trecute fix, dar nici nu mi-am dat seama când au zburat cele '5 minute şi ceva...'

10 comentarii:

maria spunea...

nu cred ca este un film despre romania. ci despre generatia 30+ de oriunde. adica despre noi. :(

pantacruel spunea...

despre generatia 30+ de oriunde, de acord. cu mentiunea ca piesa de puzzle (felia de viata) decupata de muntean se potriveste perfect intr-un singur loc :)

maria spunea...

da, e adevarat. la britanici poate era betia mai crunta :)

pantacruel spunea...

si muzica care le starneste amintiri mai cool! :)

Unknown spunea...

Pai nu e bine Panta. Ca si tu ai inteles tot ce am inteles eu din film.Deci, nu e bine. Citeste cronicile specialistilor, ca e despre obsesia falica, despre minimalizare femeii....


Ehe, si daca ai pofta de un carnat nu e asa de simplu cum spune lume (citat din matache macelaru)

pantacruel spunea...

dedes,
daca ai pofta de un carnat fac eu cinste cu o bere la tap! da' numai sa vie si verbiajul. ca sa ne intindem la vorba, sprituri si alte amintiri care s-au dus dracului, pana noaptea tarziu :)

verbiaj. spunea...

intrebandu-l pe dl panta daca mai vrea sa emigreze in elvetia mi-a raspuns cu o fraza care ar putea fi cea mai buna reclama pentru filmul lui muntean. Citez: "Dupa filmul asta mi-ar parea rau sa plec de aici. Am nevoie mai multa decat credeam de atmosfera asta apasatoare. Este foarte creativa!" Ce poti sa mai zici? Doar ca Boogie e un film care ii loveste pe masculi ca o minge in boase. te doare, durerea nu poti sa i-o descrii unei femei si in acelasi timp, prietenii rad de tine pe margine.

pantacruel spunea...

verbiaj,
iara m-ai lovit in boase rau de tot cu comentariul tau! :)
merci pt lovitura, insa chiar nu trebuia. ma simt prea flatat.
sunt doar un biet cinefil, nu si un tonomat de citate memorabile.

innuenda spunea...

Dacă nu cumva eşti critic de film, începând de azi o să-mi pară rău de tine. Pentru că ar însemna că ţi-ai irosit vocaţia.
Nu poţi fi altceva, când faci asta atât de bine.
Deşi, dacă mă gândesc bine, nici mie nu mi-ar ieşi prea rău sinecura, şi totuşi nu am practicat-o niciodată:)

pantacruel spunea...

:) innunenda,
multumesc pt cuvintele frumoase. daca mi-au iesit bine vorbele la filmul asta a fost doar o nimereala.
imi place sa vad filme si in urma cu vreo 10 ani cochetam chiar cu ideea de a le... face :)