sâmbătă, 20 decembrie 2008

"astăzi, rog frumos, ne ocupăm de porcul"

astăzi, când omul serios (l-am numit pe dedes) și-a luat liberul arbitru într-o mână și lama tăioasă în cealaltă dând năvală nebărbierit, ca un barbar, în cocina porcilor,
iar tătucul metaforar (l-am numit pe verbiaj), cu un ochi pe bebelușa lui cea drăgălașă (să-i trăiască!) și cu un altul pe strofele lungi de cârnaţi şirond de grăsime,

astăzi, de ignat, de crăciunul țiganilor, în ziua pomenilor scurmătorului,
eu, bucureșteanul crescut la blog, călit în posturi lungi, creștine, mă ling pe bot. tot așa cum o făcea, cu mațele chiorăindu-i de foame, adolescentul gunter grass în armată, la cursul abstract de gătit.
o lecție de ’magie pe hârtie albă’, spunea scriitorul german. o lecție savuroasă de literatură, spun eu, una dintre cele mai suculente, intense şi ingenioase pe care le-am gustat vreodată cu papilele minţii:

’noi, cei care sufeream de foame, scriam. pagini întregi pline de mâzgăleli. se ia... se adaugă... se lasă amestecul două ore și jumătate...
(...)
era un maestru al evocării. cu o singură mână doar apuca visele îndopate și le mâna în abator și sub cuțit. din nimic reușea să scoată gust. aerul îl amesteca în supe consistente. cu trei vorbe nazalizate muia pietrele.
(...)

”astăzi, rog frumos, ne ocupăm de porcul”, zicea maestrul în chip de introducere și desena pe tablă cu creta scârțâietoare și linii sigure contururile unei scroafe zdravene. apoi, împărțea animalul ce domina suprafața neagră în părți ce purtau fiecare câte un nume și pe care le numerota cu cifre romane.
“numărul una este codiţa îmbârligată şi dumneaei ar putea să ne placă fiartă în supă obișnuită de linte...”(...)
între timp, auzeam adevăruri de nezdruncinat: “ceafă e mai zemos decât cotlet la porc...”

împachetat în aluat, fileul trebuia introdus în cuptor. și alte indicații, pe care le mai urmez și astăzi.
pe noi, care aveam zilnic dreptul la numai câte un polonic de zeamă lungă de varză sau de arpacaş, el ne sfătuia să crestăm învelişul de slănină al fripturii de porc în lung și-n lat cu un cuţit ascuţit. “no, și atunci lasă o crustă delicios!”
apoi își oprea privirea pe fiecare dintre noi, pe rând, nu sărea pe nimeni, nici pe mine, și spunea: “mă rog frumos, domnii mei, știu, cum să nu știu, că acu’ gura lasă apă la noi”, pentru ca după o pauză binecumpănită, în care fiecare se auzea pe sine și pe ceilalți înghițind în sec , din compasiune și din cunoașterea suferinței noastre comune, să anunțe: “nu mai vorbeam de grăsime, ziceam acum în ce fel înjunghiem la porcul”... '


*****


p.s.
din păcate, însemnarea a devenit prea lungă exact acum, când începea spectacolul, când ucenicii șezând pe scăunele, pe lăzi, pe gresia podelei, amestecau în jgheaburi imaginare “sângele de la porcul”, care țâșnea aburind din tăietura închipuită,
iar lor li se părea că aud scroafa guițând tot mai stins, că simt căldura sângelui și inspiră mirosul de sânge,
până când erau întrerupți din visare, din sfârâitul cârnaților cu maghiran aromat și stafide, “dar rog frumos, domnii mei, încă mai avem posibilități, încă nu e gata cu porc”...

9 comentarii:

anda grarup spunea...

Adicatelea citasi si ceapa, acu' in ajun de Craciun, cu accente frantuzesti, nu alta!! :)

pantacruel spunea...

de ce cu 'accente frantuzesti', mademoiselle danoise? :)

innuenda spunea...

În fiecare an îmi doresc să asist la un ignat.

Să mănânc şoric din ăla moale, de pe burtă şi să beau ţuică fiartă. Să scot abur pe nas şi să tropăi de frig, ca să mă încălzesc, frecându-mi mănuşile.

Şi nu mi s-a întâmplat niciodată.

Doar demult, pe când eram copilă, tata ne-a lăsat să asistăm la tăvălirea lui Ghiţă (porcul bunicilor)în paie şi foc. Ne-a suit apoi pe Ghiţă şi ne-a dat şoric din ăla, calitatea I, la care bălesc eu acum, mai ceva ca o blondă la haine roz.

Şi roz? -****!:D

(mă duc să-mi îndes un ochi în calendarul ecumenic, să văd cât mai e până gust porcăriile pe anul ăsta)

pantacruel spunea...

innu,
si eu poftesc!

desi stau la bloc de cand ma stiu, in anii de demult, mai ales inainte de revolutie, cand si 'tacamurile' de gaina erau o delicatesa! :), aveam un vecin la scara cealalta. omul lucra pe tir, era plin de bani si dadea reprezentatii monumentale an de an.

desi la parter aveam un cinematograf, unde nu pierdeam nici macar un film, ignatul era cel mai asteptat spectacol al anului! executia in direct si artderea pe rug a grasunilor urlatori :)

toti vecinii din bloc cu mic cu mare, inclusiv eu, priveam de la balcon toata tarasenia (se taiau cate doi porci de fiecare data).

ma asezam inca de dimineata pe scaunel cu paltonul pe mine si cu o cana calda de ceai si priveam ca la nottara.
ce secvente... ce mirosuri... ce circ...:p

innuenda spunea...

M-a bătut Dumnezeu că am poftit dulceaţă de scroafă!:D Azi am bolit toată ziua, cu zacusca răsculată prin vintre.

Nu mai poftesc la nimic. Numai ceai cu lămâie multă. Şi o pastilă contra durerii de cap ce s-a instalat în urma demersului indigest.

Unknown spunea...

omul serios a revenit de la vanatoarea de porci.

pantacruel spunea...

innunendo,
rascoala vintrelor... ma inspira imaginea asta apocaliptica! ma duc sa-mi scriu memoriile si sa beau un ceai cu lamaie multa! :)

dedes,
si cine a invins? porcul enkidu sau neinfricatul ghilgames din gherghesti dambovita? :)

innuenda spunea...

:)))

Salutări de la Moşu', Panta. Îţi transmite sărbători fericite. Subscriu.:-)

pantacruel spunea...

:))
Sărbători fericite dragă Innuenda!
si te invit la un ceai fierbinte si un top verde, aromat, al 2008-ului epuizat.
in cele ce urmeaza :)