duminică, 8 februarie 2009

mickey rourke, oscar pentru inimă frântă

mickey rourke și heath ledger sunt doi tipi norocoși. să iei oscarul pentru rol principal sau secundar (sunt ca și adjudecate, nu mai încape nici o îndoială) nu-i de colea. chiar dacă unu-l va lua de milă, iar cel de-al doilea pentru c-a dat colțul. oricum cei doi aveau șanse mari să pună mâna pe bibeloul auriu și fără prea mult zvâc și lacrimă.

pentru că dacă ’jokerul’ face în ‘the dark knight’ rolul vieții – joacă atât de intens încât aș zice că topește pelicula pe porțiunile în care apare,
în ‘the wrestler’ personajul randy ’the ram’ interpretează practic rolul vieții trăite de mickey rourke.
primul rol principal al lui rourke din ultimii 20 de ani (în ultimii 15 a trăit în mizerie și sălbăticie alături de câinii săi).

cum la hollywood legendele sunt legendare, se zice că inițial luptătorul de wrestling trebuia interpretat de nicolas cage, ba chiar de bruce willis sau stallone!

partea nasoală e că ‘the wrestler’ ăsta te cam face să plângi. și cum să nu plângi când îl vezi pe rourke dărâmat, când îl vezi târându-se cu fața aia de câine bătut și abandonat, îmbrăcat într-o geacă jerpelită și lipită pe la mâneci cu bandă adezivă. când vezi cât de mult seamănă povestea personajului de pe ecran și umilințele îndurate de acesta cu ceea ce i s-a întâmplat lui mickey rourke.
doar au plâns ei ditamai specialiștii la veneția și au apaludat în picioare, când ‘the wrestler’ a luat leul de aur: ‘un film cu o prestație actoricească ce-ți frânge inima în adevăratul sens al cuvântului’ – cum ar fi zis președintele juriului wim wenders. alți critici renumiți cică aveau ochii înlăcrimați la sfârșitul filmului.

m.r. la fel ca și the ram din film a fost luptător profesionist (boxer de top – câștiga 1 milion de dolari pe an) înainte de a se apuca de actorie. tot ca în povestea din ‘the wrestler’, în urmă cu ceva vreme, rourke și-a tăiat intenționat vârful unui deget (și a stat apoi ore în șir în sala de operații pentru a-i fi cusut la loc).

regizorul adrian lyne spunea că dacă mickey rourke murea după ’angel heart’ ar fi devenit noul james dean (curat ghinion pentru rourke!)
și mai interesant este că nebunul a refuzat după ’angel heart’ oportunități uriașe – 'rainman’ (rol preluat de tom cruise), ‘the untouchables’, ‘platoon’, ‘silence of the lambs’ sau chiar 'pulp fiction’ (exact rolul care l-a resuscitat pe travolta).

bruce springteen a scris un cântec (premiat de asemenea cu globul de aur) pentru acest film, iar două dintre versuri sună astfel: - ‘ai văzut vreodată un câine cu un picior mergând pe stradă? dacă ai văzut un câine cu un picior m-ai văzut pe mine’

așa este și filmul lui darren aronofski, trist de tot. pe alocuri atât de trist că de-abia poți să te mai uiți.
cred că rourke și ledger pot sta relaxați acum. a venit în sfârșit și vremea lor...

11 comentarii:

innuenda spunea...

Lăsaţi filmele impresionante să vină la mine! Plâng imediat la filme, emisiuni, ştiri impresionante. Culmea este că în rest nu-s o plângăcioasă. Dar cred că de la empatie mi se trage. Şi da, aveam ochii în lacrimi când a luat Mickey Rourke globul de aur şi când a mulţimit, atât de original, câinilor lui, spunând că uneori, când oamenii te uită, câinii sunt singurii care au rămas lângă tine!

Abia aştept să văd filmul ăsta!

pantacruel spunea...

nici eu nu ma prea omor dupa caini. decat daca-s rosii! ;)

luiza spunea...

:)) ce coordonare! nu văzusem c-ai scris şi tu despre the wrestler.

Unknown spunea...

de acord cu matale nea Panta.

pantacruel spunea...

luiza,
am citit si la tine, acum.
intr-adevar, parca ne-am vorbit! :)

dedes,
pai si eu sunt de acord cu tine.

Anonim spunea...

Mai ales Ledger va sta foaaarte relaxat. :))

Din Angel Heart il stiu pe Rourke, apoi l-am vazut in Nine 1/2 Weeks si am tot asteptat un alt rol care sa se ridice la nivelul celor din 86 si 87. Habar n-am avut ca a refuzat rolurile de care zici.

pantacruel spunea...

un bolovan.
iti dai sema daca punea gheara pe rolul lui... vincent vega din 'pulp fiction'? ce reintrare ar fi avut johnny, baiatul frumos... desi nici asa nu a picat tocmai rau :)

to-morrow spunea...

Acesta e un film pe care am refuzat sa il vad, pana acum. E greu sa suprapui imaginea actuala a lui M Rourke peste cea din filmele anilor '90. Timpul poate face ravagii, e drept, insa el a recurs la niste operatii care i-au schimbat complet expresia faciala!
Totusi, citind ce ai scris aici, ma gandesc ca as putea sa vad "the wrestler" ca pe un film bine facut.

pantacruel spunea...

eu zic ca aronofski e un regizor ce nu trebuie neglijat. ca sa nu mai spun de reînvierea lui rourke :)

si sa nu uitam de senzationala marisa tomei! ca de ea nu am zis nimic ;)

Anonim spunea...

deci rourke isi joaca propriul rol; oscarul asta, globurile, etc nu ar trebui sa li se dea celor care fac un efort sa nu fie ei insisi?
mi-a placut de rourke in film, dar efortul si expresia lui dicaprio in revolutionary... nu a fost cu nimic mai prejos.

deci ledger. am auzit pe cineva spunand: ar fi trebuit inventat un premiu heath ledger pt heath ledger, pt ca celorlalti nu li se mai da nici o sansa. nu poti concura cu un mort, cand vine vorba de hollywood.

pantacruel spunea...

mort, nemort, ledger a fost prea bun aici. dar chiar si viu tipul ar fi castigat la scor! asa insa filmul a facut si... scor record! ;)