joi, 28 ianuarie 2010

adevarul (meu) despre moartea presei scrise

babele, bocitoarele si alte specii de specialisti se tot jelesc de mai multe saptamani incoace, intrebandu-se retoric (si foarte redundant) de ce mă-sa moare presa scrisă, cine tac-su a îngropat presa scrisă, auleooo unde ai plecat tu presa scrisă-ăă? vălelelu de ce ne lasi tu maică-ăă fără informații proaspete și comentarii pertinente dimineața-aa când îi e omului mai dragă viața-aa?

se caută (încă) suspecți și gropari, nistorești și patroni falimentari.
se da chiar vina pe jurnaliștii naibii, și sunt destui, care își primeau salariul întreg (doar de câteva ori mai consistent decât al coafezelor și șoferilor), deși veneau la slujbă mai mult prin rotație, de plictiseala parcă, și atunci doar ca să urmărească filme noi pe net sau să mai citească căte un roman cu multe pagini sau să mai schimbe o vorbă cu amicii pe mess (mi s-au întâmplat și mie toate astea, nimeni nu-i perfect...)

puțini se întreabă însă cine mai are astăzi nevoie de presa scrisă?
căci dacă acum 100 de ani și un pic, pe la 1908, o mână de reporteri mișunau ca termitele și încingeau telefoanele până târziu în noapte, numai ca să satisfacă bolnăvicioasa curiozitate și fidelitate a cititorilor lor papirofagi,
un secol mai târziu, adică prin 2010, nimeni, dar absolut nimeni - nici măcar ziariștii, nici măcar cititorii (mai toți digitalizati) - nu mai dă doi bani pe o știre nouă, deși (sau tocmai pentru că) suntem mitraliati, improscati, rasfatati cu știri la minut, cu știri proaspete și fierbinți, cu stiri infinite, cu stiri in exces si gratuite, cu stiri trase din toate unghiurile și ungherele, din toate monitoarele și cutiutele.

și, apropo,
chiar ieri, apple și-a prezentat cel mai așteptat gadget al începutului de an, tablet iPad-ul. costă doar 500 de dolari și nu peste mult timp majoritatea puștanilor și pensionarii își vor permite câte unul, așa ca să-și mai omoare timpul.
în plus drăcovenia risipește orice dubiu, dacă mai exista vreunul, că presa scrisă a devenit deja istorie.

8 comentarii:

dana spunea...

in romanul Sindrom de panica in Orasul Luminilor, are niste pagini extraordinare despre dependenta oamenilor de asa zisele stiri din presa (care nu fac alteceva decat sa inventeze realitatea). numai ca victima este un caine fidel al carui stapan fusese intoxicat cu tv si presa scrisa. si moare bietul caine de deprimare, atunci cand nu mai poate privi la tv si nu-si mai poate baga nasul in ziarul stapanului...

Alina Zaharia spunea...

Cica unii aud bocete si din cimitirul de alaturi. Se presupune ca si cartile s-au primenit digital de inmormantare. Insa altii raman senini, in credinta unei reincarnari vesnic celulozica.

claude spunea...

O mica obiectie, de forma (si de fond, ar zice unii mai circotasi) la exprimarea oarecum blasfemica "Apple a lansat tablet pc-ul iPad". Vorbim totusi de un produs Apple care nu se pupa cu pc-ul din motive de pudoare...(poti sa-i zici Apple tablet, de exemplu).

pantacruel spunea...

ivcelnaiv,
merci, am vazut, am placut, am trecut in blogroll ;)

dana,
interesanta cartea cu potaia de care zici. ar trebui sa o cumar, dar numai s-o gasesc pe undeva...

alina,
carturescu s-a digitalizat, ca sa nu zic banalizat :p

claude,
thanks! am lasat doar... 'tablet ipad' :)

Anonim spunea...

ca s-o citesti si pe ecran Apple trebuie ca cineva sa scrie presa aia...As vorbi despre decedata presa pe hirtie. Ca ramine scrisa, nu?
Altfel puteau calugarii sa vorbeasca despre moartea Bibliei scrise inca de la aparitia tiparului. A murit doar Biblia transcrisa.

pantacruel spunea...

desi era mai corect sa spun "presei scrise pe hartie" cum bine spui tu, cred totusi ca se subintelege ca e vorba de ziare. tv-ul, radioul si internet sunt platforme diferite.

Şerban Tomşa spunea...

Panta,
s-a schimbat presa, se schimbă şi cititorii... O fi bine, o fi rău ? ( vorba lui Dan Ioaniţescu)

pantacruel spunea...

serban,
adevarul e ca se schimba lumea si nimic nu va mai fi ca inainte. cu toate acestea, povestea (cu schimbatul) e destul de veche si se repeta asa, pe nesimtite, din cand in cand :)