joi, 14 aprilie 2011

short story despre alex de la iglesia / mirindas asesinas

în 1975, bascul alex de la iglesia are 10 ani şi, inspirat de cei pe care îi va numi părinţii săi spirituali, alex raymond, stan lee & vazquez, desenează comiscuri. mai târziu, pentru că nu ştie încotro s-o apuce, se înscrie la ‘deustuko unibertsitatea’ (business, inginerie, drept, teologie etc), dar îşi pierde vremea prin baruri şi săli de cinema. ajunge, în cele din urmă, decorator tv şi, mai apoi, art director.

tot atunci, la nici 25 de ani, scrie scenariul unui scurtmetraj pe care îl şi regizează 'mirindas asesinas' (un film despre o sticlă de mirinda şi un asasin. bonus - un poster cu isabela rossellini din revista 'vogue', pe perete) - primul şi singurul său short. filmul (mai mult absurd, decât şocant) câştigă premii la câteva festivaluri şi, cel mai important, îl convinge pe pedro almodovar să îi sponsorizeze debutul în lung metraj, 'acción mutante' (1993).

(short-ul: video)

18 ani mai târziu, într-o zi de miercuri, la cinema studio, alex de la iglesia îl dă pe spate pe pantacruel (adică pe mine) cu delirantul balada triste de trompeta.

Niciun comentariu: