sambata ne-a parasit un mare scriitor.
noman mailer.
avea 84 de ani.
supranumit deopotriva ’constiinta americii’ si ’copilul teribil al literaturii americane’, mailer a publicat 11 romane, a fost nominalizat de mai multe ori pentru nobel si a castigat doua premii pulitzer (printre altele, tata a noua copii, si-a injunghiat una dintre cele sase neveste cu un briceag).
in ultimul sau roman, ’castelul din padure’, lansat in ianuarie in state si in curs de aparitie la polirom, mailer vorbeste despre diavol si despre instrumentele sale. despre parintii lui hitler, despre aparitia micutului adolf pe pamant in urma unui dublu incest(!)
despre copilaria viitorului fuhrer, una nefericita, in care acesta a suferit brutalitatile unui tata sever si distant, dar a fost rasfatat de mama sa, klara, pe care o adora.
o carte pe care o asteptam inca de iarna trecuta,
atunci cand citisem ultimul interviu cu norman mailer,
din care redau mai jos un fragment.
imi pare rau ca ’maestrul’ nu a mai apucat sa scrie si despre heinrich himmler,
asa cum isi propusese.
despre ’ singurul om din ierarhia nazista care era genial’.
” (...)
Aflam din roman mai multe despre parintii lui Hitler si despre diavolul Dieter decat despre Hitler. Asta a fost intentia dumneavoastra?
Initial cartea urma sa fie intitulata Mama lui Hitler. Eram fascinat de ideea ca o femeie poate crea un asemenea monstru. Apoi tatal a devenit din ce in ce mai important pentru ca ma simteam mai confortabil cu personajul lui si el s-a dezvoltat. Romanul trebuia sa se termine cand Hitler avea 3 sau 4 ani, dar am decis sa continui pana la 16 ani. Mi s-a parut ca acolo ar fi natural sa se opreasca, inainte sa isi inceapa viata plina de aventuri. Asa ca Hitler s-a dezvoltat pana la un punct, dar nu as zice ca este personajul principal, ci unul dintre cele trei personaje principale: tatal, mama si fiul.
Ce ati aflat despre Adolf Hitler scriind cartea aceasta?
Orice am aflat, sper ca se regaseste in carte. La finalul cartii, viitorul e inca deschis. M-am gandit ca romanul este plauzibil daca este clar ca diavolul nu l-a ales doar pe Hitler. Exista o suta sau o mie de posibili Hitleri in lume, nu doar in Germania, oriunde in lume. Cand se termina cartea, in 1905, Hitler inca asteapta ca partea lui intunecata sa se dezvolte, are in fata marile teste care il vor forma. Dupa aceste teste se va arata adevaratul Hitler. Dar la finalul cartii el e doar un Hitler potential, nu e monstrul, ci doar un baiat diabolic nu prea simpatic.
Va ganditi sa continuati cu un roman asemanator?
O sa implinesc 84 de ani intr-o saptamana. Am vazut cum oamenii care au 84, 85 de ani imbatranesc din ce in ce mai repede. Presupunand ca dureaza 3 ani sa scrii un roman, nu vreau sa promit nimic, s-ar putea sa nu se mai intample. As vrea sa scriu si despre Heinrich Himmler, care este fascinant, singurul om din ierarhia nazista care era genial. Creierul lui Hitler era gol si devine din ce in ce mai neinteresant pe ma sura ce inainteaza in varsta. Goering ar fi si el de interes, insa a ales sportul si aventura si vanitatea, e un personaj interesant, dar nu e profund. Goebbels era briliant si foarte concentrat, dar nu l-as alege. Dar Himmler credea ca va reusi sa imbunatateasca civilizatia. E un amestec de semi-geniu si nebun deplin si ar fi interesant sa scriu un roman despre el. Sa vedem daca pot. Are o dimensiune salbatica, asta imi place la el ca personaj, nu-mi place ca om, avea una dintre cele mai urate fete pe care le-am vazut vreodata.
(...)”
35 de comentarii:
ma bucur ca ai consemnat evenimentul, fie el si tragic. eu mi-am propus ca in acest an sa nu mai scriu nimic pe blog despre OAMENI care ne parasesc. prea au fost multi in 2007 :(
sper sa apara odata cartea asta si la noi, ca prea mi-am inchipuit-o in fel si chip de un an incoace.
au fost multi si vor mai fi,
din pacate.
anul inca nu s-a sfarsit!
Ma bucur si eu de scrierea ta, daca asta poate fi bucurie.. Djer are dreptate.. prin vara erau deja cativa P care au plecat (Paler, Paleologu, Pintea, Pavarotti).. sunt doar cativa, iar literele sunt multe.
Pe Mailer l-am descoperit cu "Evanghelia dupa Fiul", pe care am citit-o in tandem cu "Gaspar, Melchior si Baltazar" a lui Tournier.
Pe mine atatea disparitii de Oameni valorosi ma fac sa ma gandesc naiv ca ar trebui sa pretuim mai mult pe cei din jur, de la marile personalitati la cei dragi. Si eu am consumat mai dihai Paler, Pavarotti si pe altii dupa ce n-au mai fost. Trist..
aky-cozonac-bun-de-craciun :),
nasoala rau observatia asta a ta, cum ca au plecat multi cu 'P' anul asta...
sa nu urmeze la rand sarmanul 'pantacruel'.
ca tare mi-ar parea rau dupe el!
:)
(si nici macar nu am apucat sa-l citesc...)
Nu e observatia mea, mi-a atras cineva atentia si m-a socat.
Mii de scuze, nu am gandit-o asa... Sa nu te prind ca patesti nici macar o amarata de raceala, nteles?
:)))
Interesant de citit pe Mailer in compania altor carti "tematice", Kazantzakis cu "Cristos rastignit a doua oara", D.H.Lawrence - "Cel dat mortii" sau Gibran cu "Isus Fiul Omului". In contrapondere, "Partea diavolului" a lui Rougemont.
Mailer a aparut intr-un episod din serialul "Fetele Gilmore" (care placu si la mine), intitulat ""Normal Mailer, sunt insarcinata": http://www.youtube.com/watch?v=ZzqktoIkhqY
(Panta-Pita-Calda, iarta-ma.. Daca prinzi si un guturai, o sa fac precum Dobby in Harry Potter, daca il stii..)
Asa dispar marile voci.Doar corul din spatele lor pare a fi vesnic.Cel putin zumzaitul e mereu acelasi.
mai clar domnule dede,
te rog,
mai la obiect (persoana),
ca esti prea ermetic uneori(diafan)!
:)
foarte off topic am asa: gradina de ciment, simbata, ispasire, durabila iubire, mangaieri striane
aouleo, mario,
exact ce aveam trebuinta!
dau la schimb asadar
'amsterdam' (distins cu booker prize) sl aceluiasi mcEwan
pt
'gradina de ciment'
sau
'simbata'.
ura! :)
daca mai citesc o data insemnarea ta, in starea pe care o am, ma apuca depresia.... poate asteptarile mele sunt de vina. :D ma obisnuisem cu lucruri dragute aici. :) Cat de mult inseamna mediul in care traim?
pai eu ti le aduc pe amindoua, tu imi aduci amsterdam. maine e ok?
oana,
pai tu stii bine,
ca orice republicanca :)
(nici o aluzie la mita baston sau caragiale)
cat de dragut poate fi diavolul...
cat de sarpe si de ispititor!
si mai e ceva
depresiile trec meseria ramane :)
iar apoi, daca unii scriu despre 'viata de apoi',
e musai sa vina si niscaiva reactionari cu 'diavolul'.
maria,
of course,
voi fi prezent la apel cu
(h)amsterdamul in coada.
schimb de marfa a-ntaia! :)
eu am marfa la mine :)
si eu :)
gata, am facut schimbul....
Alo alo, pai dati cu bunatati pe la nasul populatiei cetitoare, shcimbati lucruri de bagat direct in vena cu ditamai branula, si va mai si laudati? D'apoi incep si io sa zic din ce bunatati am, si va invit pe la mine si facem sala de lectura cu ceaiuri aici (s-au adus sortimente noi, 5 cutii special pentru Aky).
aky-ceai-negru-muzical,
pai invita-ne
odata!
ce mai astepti?
cum bine spune si maria,
trazactia oneroasa s-a incheiat.
'amsterdam'
versus
'gradina de ciment' + 'sambata'.
cred ca am iesit in avantaj.
sunt un hot!
Pan-Tha, pune ceai de rozmarin cu ceai verde, sau Adventure de la Carturesti in locul celui negru, si te iert ca ma seduci si abandonezi de atata vreme. Intreaba-l pe Berbiaj despre ce fac vorbire :D.
Plantatia mea e in ombelicul targului, la Unirea. Daca am marfa dorita, invit doritorul la duel aci-shea si dau si un ceai.
Revenind la topic, stie vreun boier ceva despre filmele pe care le-a facut Mailer?
inca nu stie nici un boier,
dar
vom afla pentru dumneata
in curand...
aky-dulceata-de-gutui-cu puf-galben-ca-de-pui-amarui-si-cu-nuca-bine-prajita.
na! :)
:)) valeu, mie-mi place, da sa nu ma aferitiseasca vreun gentleman de pe-aci ca te-am molipsit.
Scoate puiu' din ecuatie te rog, ca-s semi-vegetarian.. dar la partea cu gutuile si nuca prajita, chiar caramelizata.. pe cuvant ca am salivat spontan, ma dau in vant dupa asa ceva.
.. si uite ce faina alchimie a reusit iarasi Panta.. a pornit de la o tema intunecata, sia ajuns la ceva frumos si aromitor :)
aky,
daca stam sa te ascultam toate vorbele tale
ne prinde nu doar noaptea instelata, dar si vara cea lunga!
Gata, stau cuminte :)
aky,
glumeam.
nu te cuminti! :)
Pace tie cititorule. Panta pacalisi fata si te mai si lauzi. Maine sa te revansezi fata de ea, cu bucate din cele mai alese din alea invelite in coli albinoase, sa nu se toceasca.
dede-menestrel-auriu-fara-cobza-rosiatica-si-corzi,
care fata si ce pacaleala?
vorbesti, probabil de schimbul de carti. invidiosule!
pai am invatat meserie de la
'al fucking pacino'.
ce sa fac si eu? :)
uite,
http://papercuts.blogs.nytimes.com/2007/11/12/remembering-mailer-the-high-heat-and-the-roiling-simmer/#more-144
multumesc mult yume!
Trimiteți un comentariu