joi, 8 noiembrie 2007

filme soc

mi-am continuat pranzul dezgolit cu alte portii de rele dintre cele mai rele (le aveam de multa vreme la cuptor, la foc molcom). doua bucate bine rumenite, imbietoare, putin crocante si stropite cu pinot noir.

am muscat cu pofta mai intai din 'taxidermia'
pelicula maghiarului gyorgy palfi care a socat cannes-ul in 2006. filmul soc-sic al anului. nebun, insuportabil, obligatoriu.

trei generatii (din tata in fiu), trei barbati si povestile lor. primul este asistent la spital, urmasul sau - sportiv de performanta (mancaul mancailor), iar nepotul (rusinea familiei) este taxidermist. adica impaiaza animale. unul ravneste la dragoste, altul la succes si ultimul la nemurire.
am fost prevenit inainte de vizionare sa imi leg centurile de siguranta. ca sa rezist

asa am facut. si am supravietuit

mai grav a fost cu felul doi,
o specialitate frantuzeasca - 'irreversible'.
dar am avut noroc.
am scapat teafar si de aceasta data.

alt scandal de proportii si tot la cannes.
un film si mai socant si... mai crud (in sange propriu) si brutal cum rar am mai vazut.
gandit de francezul argentinan gaspar noe
si cu o monica bellucci in zi de gratie, dar batuta mar!
o noapte traumatizanta din paris,
care curge in ordine cronologica inversa.
mesajul acestui film cutremurator - ‘timpul distruge totul’.

90 şi de minute în care vedem, printre altele, cum unui individ i se crapa teasta timp de 2 minute cu un extinctor
sau cum monica bellucci, insarcinata, este sodomizată si snopita alte 10 minute din 'timpul regulamentar de joc'. de catre o bestie

‘irreversible’ (gaspar noe, 2002)


m-am sters pe bot si am asteptat
sa se digere totul.
ca sa o pot lua de la capat... :)

14 comentarii:

Unknown spunea...

Am retinut. O sa le evit. Dar stiu ca te distrezi domnule Pantacruele.brrr

verbiaj. spunea...

dede, mi-ai dat aceeasi idee. n-as suporta sa vad cum mi-o violeza unu pe bellucci. si s-o mai si bata. saraca. ce-o zice barbatu-so.

alexedi spunea...

taxidermia brr + comic.

cat despre irreversible... verbi, pe langa ca ne-o violeaza pe bellucci, te violeaza si pe tine ca spectator. si te si transforma intr-un libidinos voyeurist, impotriva vointei tale- vezi violul de mai sus (singura data cand camera NU SE MISCA, timp de 10 minute cat un secol). un film de o perversitate regizorala aproape admirabila. cred ca cel mai sincer cadru este unul cu dementul de gaspar noe, in plin exercitiu autoerotic in cel mai scabros club din toate universurile. 3 secunde iti zice, practic, asa: eu am boase si o sa ti-o trag pe la spate. ia sa vedem, can you take it? De altfel, obsesia anala in film e clara pana la ostentativ-monica e sodomizata si terciuita intr-un pasaj ingust de metrou luminat in rosu. :)
da. de evitat. sau,in orice caz, sa fii EXTREM de bine dispus daca il vezi, pentru ca o sa te deprimi de cat de jos poti TU sa cobori.

doamne cat am aiurat, si cate as mai zice, fratziculeee :)
(au venit 3 scrisori am fugit)

pantacruel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
pantacruel spunea...

verbiaj,
ca ma intrebasi,

barbatu-so a lu bellucci (cel din viata de toate zilele), vincent cassel, joaca si el aici. il tot cauta pe pestele nenorocit care a desfigurat-o pe monica.
bruta este zdrobita la propriu, dupa ce e prinsa. numai ca asta se intampla pe la inceputul filmului,
pentru ca, dupa cum am mai zis, evenimentele se deruleaza in sens invers...


dede,
pai daca le eviti
ratezi si distractia.

alexedi,
nu cred ca 'irreversible' trebuie evitat. ba, dimpotriva, eu zic ca este din categoria celor cu eticheta 'a nu se rata'.
(ce te-a apucat si pe matale?)
lasa oamenii sa mearga la film! :)

alexedi spunea...

ei, panda, am zis 'sau'. nu pot sa zic cu mana pe inima 'a nu se rata'. dupa 4 ani in care tot nu se digera complet si in care tot nu ma impac cu propriile mele reactii la el, eu nu pot sa il recomand. view at your own risk. e mult de vorbit.
UF. sa vezi ca din cauza ta o sa ma duc acasa sa mi-l pun. voi incerca sa rezist :)

alexedi spunea...

SPOILERS!

a, una din tusele tragice de care imi amintesc, panta: domnul storcit cu extinctorul NU este Le Tenia. chestia asta m-a daramant. razbunarea de la "inceput" e in mod tragic ratata. sa te uiti atent.

pantacruel spunea...

alexedi (mahone),

nu e 'tenia'? nu pot sa cred!
am sa ma uit din nou! :)
cum ai descoperit???

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
pantacruel spunea...

coane von dede,
cred totusi ca ala macelarit e Le Tenia!
se vede cam intunecat in acel bar de nebuni, nu prea iti dai seama. si in momentul cand ii zdrobeste capul ala tot continua sa rada.

si daca nu o fi, ala chiar a meritat... 'pocirea'. plus ca , pesemne, asa a vrut nea gaspar noe.

iar 'panda' trebuie sa fie un alint.
sunt plini de surprize tovarasi astia de pe blog, ce stii matale.

apropo, von dede,
esti un boier! :)

pantacruel spunea...

si inca ceva
dede rex :))

filmul e pe dos. dinapoi catre inceput. ca sa iti dai seama cum si ce trebuie sa il vezi de vreo 5 ori ca alexedi.
si unii nu au atata rabdare,
von dede!

dar cred ca va trebui sa-l vezi si matale. ma bazez pe spiritul tau inegalabil de observatie (aici chiar vorbesc serios!) trebuie sa mai gasesti si alte inadvertenete [cum, de altfel, stiu ca afli la mai toate filmele :)].
ar fi interesant sa le discutam!

rexule! :)

alexedi spunea...

Mi s-a parut la prima vizionare- a fost un moment gen "pai stai putin...". Asta m-a socat ATAT DE TARE incat l-am mai vazut o data. Tenia (pare ca) este in usa. Trage dintr-o sticluta cu unu cand intra Marcus. Pierre buseste pe altul. Atentie acolo.
Mai bine da direct, ce sa te mai uiti o data la toata grozavia :) Asta daca nu mai vrei sa vezi 10 minute de viol cu Monica. Aici intervine sinceritatea cu propria persoana, post-film, sau in timpul filmului: daca scena ar fi recompusa ca un rough sex intre adulti, o, ce am mai vibra. Tunel jegos, loc public, Belluci hipersexi in rochia prevazuta cu sfarcuri, Tenia un fel de peizan, asa. Intelegi? Asta e perversitatea scenei, si a mea, si nea noe o stie, si il urasc pentru asta. La ce imi trebuie un film care ma face sa ma simt un gunoi?
Si la un moment dat Monica mai si intinde mana catre spectator...scarbos.

Se va observa ca nu am spus in niciun moment ca e un film prost (si nici pe departe o capodopera). Imi pare, in schimb, un film neinchipuit de crud intr-o gramada de feluri. Crud, patetic/ironic/mizantrop (exemplu sta Pierre, pasivul devenit agresiv: sunt convins ca, de fapt, il 'omoara' un pic si pe Marcus, in scena extinctorului) si de un fatalism atroce.
Si totusi pentru ce tre sa suport eu acest compendiu de nihilism adolescentin si filozofie de gimnaziu (timpul distruge tot. o.)?
Si cu asta am incheiat peroratia schizoida. Vezi, deci, panta, ca nici dupa 4 ani nu l-am digerat, da nici ca mi-a iesit din cap, si nu stiu daca asta e un merit sau un blestem.

Paul Dimulescu spunea...

Din categoria "filme pe invers" as pune in discutie si "Memento" al aceluiasi care-a scris si regizat "The Prestige", Chris Nolan. Numai ca Memento nu are treaba cu trecerea timpului, ci cu paranoia umana. Ma rog, am incredere ca stiti sa faceti rost de el daca-l gasiti interesant pe IMDB.

Si... Irreversible in niciun caz nu e un film de vazut cu prietena intr-o sambata seara. :) Scena cu Monica violata caineste este probabil cea mai.. (nu buna) puternica - din punct de vedere vizual - dintre toate scenele de violenta neinarmata pe care le-am vazut. E ca si cand te-ai uita la decapitari pe rotten.com sau care mai era.

Sincer sa fiu nu am fost capabil sa ma uit pana la capat la scena respectiva, ma simteam ca in clasa a 3a, cand incepusera sa dea romanasii filme cu scene nude la tvr si eu ma nimeream acolo cu parintii. Inchideam involuntar ochii, desi daca as fi fost singur i-as fi cascat cat roata de Vola. Nu, nenicule, la Irreversible am strambat din nas.

pantacruel spunea...

domnule paul dimulescu,

cum as fi putut sa ratez minunatul 'memento'? :)
a fost si este considerat de catre specialisti 'genial'. ca si regizorul, unul dintre favoritii mei.

sincer sa fiu, nu inteleg de ce experimentele sunt primite cu atat entuziasm in america. chiar daca aceast 'memento' este unul de exceptie.

totusi, mult mai buna mi se pare ideea lui nolan decat cea a lui noe ('irreversible').
'memento' iti dezvaluie la fiecare repetare a secvenetei intiale cate un element nou al povestirii, dezvaluire care da peste cap intregul sens al naratiunii.
si apoi iarasi si iarasi. pana la final cand aproape ca nu mai intelegi nimic, dar ai in fata toata 'relatarea'...

as mai alatura aici un tarantino, 'a band apart' (mr brown, mr white, mr. red, etc....) si un nae caranfil - 'e pericoloso sporgersi'. povestea vazuta din 'n' unghiuri, pe rand de cele 'n' personaje implicate. este diferita de fiecare data, desi practic evenimentele raman meschimbate.