marți, 18 martie 2008

degete fine

de la prima frunză sau frază (să tot fi fost într-o vinere ruginie de toamnă), de la prima creangă-capitol până la ultima filă bine rumenită a romanului,
am ştiu cu siguranţă că am în faţă un mare scriitor. un uriaş blând dar bărbos, ochelarist dar clăpăug, hărăzit cu o chelie remarcabilă dar mai ales cu degete fine.

am început într-o poziţie nefirească şi abia cu a doua lui carte: ‘băiuţeii’, scrisă împreună cu frac-su matei, la două sau la patru mâini.
rezistând eroic ispitei de a termina ca caii, în picioare, în faţa rafturilor pudice ale cărtureştilor, am achitat cu inima strânsă întreagul op, conştient că îmi mai rămâneau pentru acasă doar câteva pagini neumblate.

lăudat fără rezerve de critica de specialitate şi savurat unanim de concetăţeni mai dihai ca un derby încins din liga l (transmis în week-end, la kanal d, de la ora 20.30),
talentatul fillip florian pare a fi scriitorul rafinat, dezinvolt şi graţios, povestaşul nărăvaş şi fabulous, ba chiar frumosul nebun pe care literatura română îl aşteaptă impacientată de la tovarăşul şi tovarăşa încoace. cu sau fără co-2.

la fel ca şi ‘băiuţeii’, romanul ‘degete mici’ m-a lăsat mut. şi însetat deopotrivă,
căci până şi cafeaua caldă, în care tanti Paulina, aia din carte, mi-ar fi ghicit când va trece dinamo de turul 3 preliminar al champions league, a rămas teafără şi nesorbită în ticăitul paginilor întoarse mecanic la foc mărunt, aşa cum se coc vinetele pentru zacuscă.

n-aş vrea să mai aberez şi cu palavre triste despre debutul lui florian, săvârşit la 37 de ani, după zece ani de gazetărie, care i-au dat acestuia senzaţia că devinse... ‘furnal cu zgură în loc de minte, intoxicat cu informaţie derizorie şi nocivă’, dar uite că n-am altceva mai bun de făcut...
cu niscai curaj în portofel, dumnealui a decis să se refugieze în munţi precum haiducii şi să atace literatura de calitate. şi numai pentru a o împărtăşi nevoiaşilor, pesemne.

acolo, la sinaia, omul s-a vindecat, s-a pus pe compus şi la cinci ani după marea evadare, minunatele 'degete mici' s-au hodinit pentru câteva nopţi pe rafturile librăriilor, fiind degrabă transportate în stare de şoc către bibliotecile semenilor din ţară şi de peste hotare.
nu înainte însă ca delicatele 'degete' să fie înnobilate cu două ghiuluri grele: ‘premiul pentru debut al româniei literare’ şi ‘premiul de excelenţă pentru debut în literatură al u.n.p.r.’

acum, după ce l-am dat în gât pe nea fillip povestaşul,
nu pot pentru ca să shutdownez, dacă nu dezvelesc măcar o bucăcioară apetisantă din pulpiţa fragedă şi căpşunoasă a splendorii care mi-a căzut pe cap din senin, din iarbă verde...
(click aici)

12 comentarii:

Anonim spunea...

m-ai facut curioasa asupra stilului...Stiu ca a fost salutat de critici si laudat, dar se pare ca pana acum nu mi-a starnit curiozitatea...Carturesti, zici?

pantacruel spunea...

carturesc, carturesc...
de fiecare data în picioare şi nehotărât la care cărţulie să renunţ din pachetul care creşte constant la subţiorul meu :)

Anonim spunea...

E timpul sa ma apuc si eu de ea (offtopic - acum inteleg de unde camir-mohair, adica meticuloaaaaaasa! :) )

pantacruel spunea...

cred ca oamenii se mai schimba cu timpul si unii din pufosi pot deveni chiar... meticulosi.
ca tot rimeaza :)
daca te apuci cumva de 'degete mici', nu ocoli deloc 'baiuteii'.
este ca un... mohair de placuta:) pentru ochi.

Anonim spunea...

Povestasul naravas si fabulos, da, asa este Filip Florian, bine spui...

Unknown spunea...

Asa Pantacrueleo. Si in Carpati se scriu carti de valoare. La mai mare si la mai multe.

pantacruel spunea...

sa traiesti si tu dedelescule!
stii bine ca fara matale nici nu mă atingeam de românaşii nostri 'plicticosi', inimioara mea batand numai la tanguirile batranilor de peste mări si ţări :)

Aky spunea...

Bravos Panteo - desi ar trbeui sa te urechez pentru ultimele evenimente (sau mai precis no-evenimente, intrucat te-ai dat lovit), m-ai facut curios si o sa accesez si eu cartea, poate, dupa Pasti.

Pana una alta - sa fii sanatos, voios, si sa mai dai cu buna ziua :).

anda grarup spunea...

Superb fragmentul!! E ca un marquez si asta m-a facut acum, pe loc, sa dau comanda de Filip Florian :-)
Daca n-as fi apasat pe clik, ti-as fi spus cit de mult mi-a placut insemnarea ta...asa insa, mostra te-a pus in umbra!! :D

pantacruel spunea...

isuciu,
mai mult naravas decat fabulos, ca sa fim corecti :)

aky,
sa va fie de bine ceiutul si la mai mare! poate data viitoare il conving si pe pantacruel sa vina. e cam lenevicios si comod tipul :)

anda,
ha! ce tare! te-am convins, la randul meu, sa cumperi un roman?
culmea, eu azi am cautat de nebun herta muller (ca m-ai facut f curios cu 'regele se-nclina si ucide') dar nu am mai gasit.
asa repede sa se fi epuizat...? :)
poate data viitoare!

anda grarup spunea...

@panta, un roman zici?? Ba doua, c-am comandat si baiuteii si degetele mici..plus inca doo ca sa dea 4 la pachet!!
Asa ca-mi ramii dator :-)

pantacruel spunea...

in ritmul asta nu te mai prind niciodata!
pai tu iei cu caruta de acolo de departe, de peste mari si tari,
iar noi, de la doi pasi, de aici, numai cu polonicul... :)