miercuri, 26 ianuarie 2011

groșan și noi (ceilalți bârfitori) / nea nicu 93 / noua dilemă nouă

carevasazica,
prin anii 70 (eu și mulți alții abia dacă nu ne născuserăm pe atunci), studentul ioan groșan, un aspirant la o pâine mai albă (cam ca noi toți, de altfel), face pe scriitorul/jurnalistul inainte de vreme. cu nespusă (nimănui) acribie, își ia notițe la orele 'profului de filosofie'. ore cam plictisitoare, exista martori!, pentru tinerii acelor zile de avânt muncitoresc și pseudo-emancipare sexuală.

uneori, după ce aude clopoțelul izbăvitor, ucenicul își inghite cu nesaț amarul și sandvișul din servietă și se duce glonț cu manuscrisul pentru a-l publica (in foileton) la o tiparniță.
o tiparnița cam veche, ce-i drept, aparținând unui ofiţer de contrainformaţii destul de manierat și înțelegător. nu-l amenința nimeni cu pistolul la tâmplă (cum nici pe noi, 30 si ceva de ani mai târziu). prea bine nu i-ar fi fost însă, dacă ar fi căzut pe gânduri, ca un poet visator în băncuța lui de lemn (putred).

- și cam ce își nota ambițiosul student la filologie?
- eh, mai-nimicuri-toate: vorbe-n-vânturi, snoave-goale și alte malițiozi-bârfe. care ne doare.
pe scurt, căcaturi. nici mai pestilențiale (ba dimpotrivă), nici mai triste (ba din contră) decât cele pe care le auzim astăzi prin toate usile (cine va pune sa trageți cu urechea?) și din toate gurile. inclusiv ușile și gurile noastre - la adresa prietenillor, de obicei pe la spate, ori ale prietenilor - pe seama noastra, prin intermediul telefonului fără fir, cel mai adesea.

*****

p.s. 1
„cu privire la conferenţiarul m., care predă filosofia şi ţine seminarii la studenţii din anul I, propagă idei care nu ţin de specificul obiectului de predare şi care sunt cu totul în afara moralei şi a eticii comuniste. sub o aparenţă inofensivă, conferenţiarul m. vorbeşte despre mizeria care mai există în ţară («nici nu vă închipuiţi câtă mizerie mai există la noi!»).
conferenţiarul m. spune că în ţară se face mult şi prost și că oamenii nu-şi pot cumpăra mobila de care au nevoie, nu pot cumpăra un tablou bun etc. face calcule în privinţa timpului pierdut la autobuze şi pune totul pe seama proastei organizări, declarând că de vină este primarul municipiului"

ioan groşan / nume conspirativ radu greceanu
epilog
- conferenţiarul m a fost sancţionat de partid in urma acestor insemnari.
- după absolvirea facultăţii, groşan a fost repartizat ca profesor de limba şi literatura română la o şcoală generală din bucureşti.

*****
p.s. 2
azi, 93 de ani de nea nicu

*****
p.s. 3
'dilemateca', publicatia mea preferata de cultura/literatura, a ajuns a revista (cu adevarat) tolerată.
o vor cocoța in cârca dilemei vechi (sau viceversa, nu mai contează). adica vom avea o nouă dilemă nouă
.

8 comentarii:

Şerban Tomşa spunea...

Dintre opteziciști, Groșan este prozatorul meu preferat. E posibil să i se însceneze ceva urât...

pantacruel spunea...

al meu nu e,
dar e clar ca tara asta se caca mult mai mult decat mananca. si nu e normal. cineva va trebui sa inghita mai mult decat e necesar.

Scorchfield spunea...

să avem răbdare!
să nu ne repezim, viaţa este plină de surprize, păcat de noi să ni se dezvăluie totul dintr-o ştire simplă.
:)

pantacruel spunea...

scorhfield,
mie imi plac povestile si serialele :)

Unknown spunea...

"tara asta se caca mult mai mult decat mananca".
Bravos!asta chiar imi place.

pantacruel spunea...

din nimeareala, stimate maestre, din nimereala. ma iertati! :P

mofturi spunea...

Pentru mine este acelasi mare prozator. Oricum, gestul asta este mizerabil in conditiile in care fostii nomeclaturisti de partid (sefii securistilor) sunt acum in fruntea tarii, pe la presedintie, pe la guvern sau parlament. Iar un tanar ca Talmaceanu este tot ce poate fi mai josnic si dezgustator in lumea noastra politica. Astia ne-au adus unde suntem si nu Grosan. Niste nemernici !

pantacruel spunea...

nu te contrazic, dar nici nu subscriu :)