sâmbătă, 8 noiembrie 2008

morgenkonzert

"oameni strălucitori şi fericiţi. clubul sealink. asta însemna o noapte întreagă de ţipat, râs şi flirtat. o producţie montată cu o distribuţie schimbătoare de actori fără nume, dar revenind mereu. şi mai însemna întoarcerea acasă la trei sau la patru sau chiar după cinci, când zorii se revărsau în raze prismatice peste mobila lumii, rearanjată la întâmplare de cărăuşii neîndemânatici ai narcoticelor."
will self ('măreţele maimuţe')

"să las lucrurile să se desfăşoare firesc? să mă plimb fără nici un rost prin casă, măsurând covorul, răsfoind cărţi, citind câte un fragment? în timp ce mă rad să vorbesc către oglindă până se abureşte?"
gunter grass ('anestezie locală')

"o dată la patru zile îi spală trupul înnegrit, pornind de la picioarele mistuite. înmoaie o cârpă şi, ţinându-i-o deasupra gleznelor, stoarce peste el apa, privindu-l cum murmură, zărindu-i zâmbetul. peste fluierul piciorului sunt cele mai adânci arsuri. dincolo de vineţiu. os curat"
michael ondaatje (pacientul englez)

"toamna mi se părea advecvată nemuririi. în ea cad frunzele moarte. păsărelele îşi ascund ciocul la subsoară. plouă subţire. miroase a fum, a tristeţe, a murături. aşa că m-am gândit la sinucidere. la cum vor plânge fetele de la uman, îndeosebi bruneta subţire cu ochelari şi fustă posomorâtă cu sâni cape canaveral. care i se zguduiau de lacrimi numai ce-mi imaginam înmormântarea. profesorii mă vor lăuda în cor suspinând cu batistele fleaşcă în mâna dreaptă, cea care ţinuse creta, cu stânga ţinând sicriul. sau coliva. sau ce se ţine. un destin ieşit din comun ce fusese frânt. îmi doream o cruce mai înaltă decât celelalte. minimum 12 metri înălţime, pe 5. lumea urma să vină în pelerinaj pentru a se reculege sub monumentul meu cu duzi."
răzvan petrescu ('foxtrot xx')

12 comentarii:

anda grarup spunea...

N-am citit niciuna dintre cartile din care scosesi, asa mestesugit, citate :)) Cre' ca de-aia nici nu-mi dau seama care-i "the red thread"!?

Insa mi-ai amintit de Grass, si-l am in stand by cu 3 carti!! E si Anestezia pe-acolo :)

Doamna D. spunea...

ti-as comenta cu un fragment din "Marele Gatsby" sau cu unul din "Spre far" sau cu ceva halucinanto-voluptos din "O mie si una de nopti", mi-am uitat insa cartile acasa, si apoi, la ce sa le scot pe o astfel de vreme, lasa-le sa se rasfire linistite la caldura, in miros de gutuie coapta pe soba.

pantacruel spunea...

anda, anda...
noroc cu tine, ca asa mai invata omul cate o expresie noua ;) "the read thread"? - nu stiu daca exista unul aici. e doar un zvacnet de cuvinte rostogolit intr-o dimineata rece de sambata imbibata in miros de placinta:)

ultimele trei carti amintite in post ma impresoara de ceva vreme, se uita chioras la mine si ma barfesc pe la colt de biblioteca. am zis sa le mai amagesc un pic... pe prima, in schimb, am pus eu ochii, desi tipa, cam infirma, nici nu a a iesit de sub tiparnita poliromului.

pantacruel spunea...

doamnă d(e), doamnă d(e),
nu credeam c-ai sa mai t(e)
înainte de crăciun,
că puteam şi eu să pun
o postare cât de mică,
ca să nu cer imprumut
la amicul meu dedică,
fiindcă nu-mi dă niciodată,
nici măcar o ţuică mică...

anda grarup spunea...

ahh, gutui, placinte...ce bine miroase aici!!

Am inteles acum: firu' rosu e ala cu care te-mbii singur la citit :)

Unknown spunea...

tuica te asteapta in biroul meu domnule panta. nu sunt eu vinovat ca nu ai mai aparut sa o ridici. deci...

Unknown spunea...

tuica te asteapta in biroul meu domnule panta. nu sunt eu vinovat ca nu ai mai aparut sa o ridici. deci...

pantacruel spunea...

o sa trec sa o ridic cu amanuntul, domn' dedes. intr-o buna zi :)

innuenda spunea...

Morgenkonzert pentru unii, Abendkonzert pentru alţii.:)

Răzvan Petrescu nu m-a vrăjit cu fragmentul ales aici. Toamna mea e mai degrabă cu frunze viu colorate şi miroase a gutuie şi tufănele prietenoase. E aproape un sacrilegiu să răstigneşti un anotimp atât de darnic pe crucea unui depresiv:)

pantacruel spunea...

innunenda, dar poate ca toamna este chiar anotimpul depresivilor :)

si mie imi place mai mult toamna despre care spui tu, cu miros de gutie si tufanele prietenoase.
ar merge chiar si cu... tu, fanele, prieten (cu) oase :)

innuenda spunea...

Hehehe, nu ştiu cine e Fănel ăsta ciolănosul, dar dacă te pot ajuta cu ceva, dă-mi un semn!;)

pantacruel spunea...

cum il prind, cum ti-l aduc. la cazan. alaturi de-o ciorba de fasole ;)