joi, 13 august 2009

pustoaicele lui saramago

citeam carticica lui saramago (subtirica, cu litere mari si rotunde pentru studente), farame de memorii, pe care eram gata sa o declar nula si fara gust, cand tocmai am dat peste un episod erotic din copilaria scriitorului portughez, nobelizat in 98.
cateva pagini mai incolo, m-am delectat cu o noua secventa candida din viata tanarului jose, care se va apuca destul de tarziu (la 55 de ani) sa scrie romane.
am priceput imediat ca am in fata o biografie sanatoasa si destul de suculenta a unui povestas innascut.

‘in ce-o priveste pe domitilia, am fost prinsi, intr-o zi, ea si eu, in acelasi pat, jucandu-ne asa cum se joaca mirii, activi, curiosi in legatura cu tot ce exista in alcatuirea corpului ca sa fie atins, penetrat si framantat. ma intreb ce varsta aveam la vremea aceea si cred ca vreo unsprezece ani sau poate ceva mai putin. indraznetii au incasat niste palme la fund (...) imi amintesc ca stateam pe balconul din spatele casei, pe vine, cu fața bagata intre drugii grilajului, plangand, in timp ce domitilia, in celalalt capat, imi tinea companie in varsatul lacrimilor.
dar nu ne-am indreptat

cativa ani mai tarziu, eu locuiam la numarul 11 pe rua padre sena freitas, ea s-a dus s-o viziteze pe matusa conceicao si intamplarea a facut ca nici matusa, nici unchiul si nici parintii mei nu erau acasa, fapt multumita caruia am avut timp din belsug pentru apropieri si cercetari care, desi n-au mers foarte departe, au lasat amintiri de nesters si unuia, si ceilulilalt sau cel putin mie, caci si acum o vad goala de la brau in jos(...)’

15 comentarii:

Adina spunea...

Sunt mare fana Saramago...ce-i drept nu i-am citit jurnalul, insa i-am citit toate romanele si are un fel de cumintenie pornografica plina de simboluri...Romanul meu preferat ramane Toate numele, urmat pe locul 2 de Eseu despre orbire;)

pantacruel spunea...

eu, din saramago, am citit doar 'evanghelia dupa Iisus...' pe vremuri, cand eram putin mai tanar decat robert de niro (in taxi driver). carte care m-a socat (in primul rand).

Adina Chițu spunea...

Da foarte interesanta...si incisiva...si am observat ca scena in care este "zamislit" Isus a fost preluata de Gregory Nava in My family (3 generatii http://www.imdb.com/title/tt0113896/)desi in filmul asta nu este nicidecum vorba de vreo poveste christica...poate motivul folosirii scenei respective o fi apartenenta lui Saramago la aceeasi emisfera etnica;))...

pantacruel spunea...

adina,
ai ochi inseamna! ;)
habar nu aveam de filmul asta si cu atat mai putin ca nava a preluat scena zamislirii.
daca ma impiedic vreodata de el, o sa fiu numai ochi (si urechi) :)
si merci de informatie :p

Anonim spunea...

Ok, Robert De Niro avea 33 de ani cand a jucat in Taxi Driver...si cum facem ca sa ne dam seama ce varsta ai in prezent? Anul scris la profil este corect ca si anul nasterii?

pantacruel spunea...

34 :)

Anonim spunea...

Nascut in 1934 sau ai 34? Nu joci cinstit :) gandirea si exprimarea iti sunt prea moderne ca sa te fi nascut in 1934

pantacruel spunea...

34 de ani, dom'le! cum 1934???
nici macar bunica-mea nu se nascuse pe timpul ala! :D

Anonim spunea...

bine bine, pantacruel....chiar nu trebuie sa fii cruel. am inteles si ma declar multumita de confirmare, desi m-ar fi fascinat mai mult a doua varianta.....felicitari pentru blog.

pantacruel spunea...

multumesc anonimo.
sincer si mie mi-ar fi placut sa primesc un comentariu de la festivalul anonimul, pe care il ratez la mustata in fiecare an (cu promisiunea ca asa ceva nu se va mai repeta in veac) :)

dar ma multumesc si cu o anonima mai anonima :p

Anonim spunea...

Inca poti sa mai ajungi la proiectia de maine dupa ora 20:45 la care intrarea este libera. Te costa doar drumul... eu zic ca merita. Anonima iti recomanda o fuga pana la Anonimul ;)

pantacruel spunea...

anonima nu stie pesemne ca pantacruel lucreaza cu aprindere la o intreprindere (trust) falimentara - produce sport, cum ii e obiceiul, si de o calitate indoielnica, desigur.

ca daca ar avea zi libera ar zbura ca un fluture, nu ar alerga ca un cangur, catre festival...

si sa-mi povestesti, rogu-te, cum a fost la proiectia libera de maine. care nu m-ar fi costat decat drumul... :)

Anonima spunea...

:))) Imi pare rau, nu sunt cinefila. Daca as fi fost, cu siguranta as fi facut un "scurt" drum pana la Sfantu Gheorghe.
Sper ca satisfactiile profesionale merita sacrificarea timpului liber. Aprinderea asta vine si ea cu un anumit pret

innuenda spunea...

Măi, măi, măi, ce îngrămădire de fete deștepte pe metru pătrat...Panta, te felicit pentru compania selectă.:)

pantacruel spunea...

innunenda,
cred ca ai vrut sa spui 'destepte, harnice si frumoase' :P