duminică, 1 noiembrie 2009

despre cosașu (varianta patetică)


în zori, s-a trezit și-a plecat la liceu cu autobuzul. era într-a XI-a și avea teză la literatură. s-a așezat în bancă, și-a frecat mâinile înghețate, a scos un pix, două coli de hârtie și a așteptat.
în clasă era frig, iar pantacruel era istovit după o noapte aproape albă cu radu cosașu. pe care îl adora încă de pe vremea când îl descoperise în paginile gazetelor sportive. împrumutase de la mătușă-sa, singura posesoare de bibliotecă pe care o cunoștea, una dintre cărțile maestrului, ’cap limpede’. stătuse până târziu în noapte, pierdut printre melancoliile blânde ale cosașului și hazul năvalnic, în vărtejuri, al acestuia.

‘condiția geniului neînțeles în poezia lui mihai eminescu’ se rostogoli dinspre catedră vocea colțuroasă a doamnei profesoare.
se gândi o clipă și cuvintele începură să se așeze pe foaie, ușor, în straturi, precum fulgii de zăpadă pe asfaltul înghețat.
prima propoziție era despre eminescu, pentru ca următoarele, despre caragiale, să facă trecerea de la poetul național la 'genialul' radu cosașu.
haimanaua nu se mulțumise doar să îi dedice întreaga lucrare contemporanului său, ba chiar îl decretase 'urmașul de drept și continuatorul' lui nenea iancu.

în ziua aceea, după ce ochii holbați, zeflemeaua și corul de grohăituri din cancelarie s-au mai ostoit - majoritatea celor prezenți la sfat au considerat că rebelul era nu doar sonat (și prin urmare ar putea să compună sonete) și haios, dar mai ales dăunător societății - tânărul pantacruel a primit un 3 la teză, un ultim avertisment și a fost amenințat cu deportarea la o școală de mecanici auto.

*****
p.s.
venerabilul radu cosașu a împlinit zilele trecute 79 de ani, iar de la întâmplarea relatată au trecut mai bine de 17 campionate de fotbal. și încă n-am reușit să dau ochii (sau mâna sau săru'mâna) cu marele bătrân...

12 comentarii:

anadana spunea...

ionatanul-marisor-acrisor a dat in parg si totul s-a luminat in blogul-suflet de panta si cruel.fara lumanari, dar cu obisnuitul umor,haios, ironic si sensibil, precum maestrul evocat.as fi citit cu drag si interes o teza dedicata ,as fi blamat zeflemeaua adevaratilor daunatori ai societatii.bine, totusi, ca n-a fost deportat la scoala aia ,nu de alta,da' azi ar fi ratat scoala de soferi...(P.S. "marelui batran"i-am admirat intotdeauna talentul, umorul, ironia)

Ovidiu Baron spunea...

sunt sigur ca profa avea intentii bune, dar a fost victima sistemului ticalosit. probabil a vrut sa demonstreze efectul nociv al noptilor albe. sau aproape albe.

Anonim spunea...

scoala de mecanici auto? hmmm, asta chiar k suna amenintator!
sper insa k nu ai facut compromisul, nu le-ai livrat truisme la teze ca sa te ierte
dupa cum ai evoluat, nu prea cred, ai gasit sfantul drum de mijloc intre ce vedeai tu si ce asteptau profii aia prafuiti
btw, ce-i cu icterul asta pe capul tau? pantacruel e bine sa ramana negru, poate doar cu o tusa de galben

Şerban Tomşa spunea...

Un om de talent, inteligent şi cu umor nu poate fi apreciat decât de un altul care are aproximativ aceleaşi însuşiri. ( Bine, eu cred că ai un potenţial mai mare chiar decât bătrânul maestru ! )
Cosaşu scrie despre mătuşi în "Supravieţuiri"...

Unknown spunea...

ce pot sa mai zic.
trebuie sa te tii tare.

pantacruel spunea...

ce prostii spuneti pe aici... :D
e o povestioara GRETOS de patetica. cel putin asa mi-a iesit.
oricum, multumesc pt 'incurajari' :p

gabitza spunea...

:)In liceu, balaurul nostru cu ochi albastri ne-ar fi trimis cu zor...pe noi, la scoala de mecanici auto iar tie ti-ar fi dat cateva teme-idei indraznete pentru acasa.
Chapeau, Panta!
(pentru cultura ta, pentru umor si calitatea scrierilor si, nu in ultimul rand, pentru modestia ta-aurul sufletelor mari)

pantacruel spunea...

gabitza, gabitza, prin cel tari straine ai (mai) umblat? :)

gabitza spunea...

:) Acasa,Panta. Italia a ramas o amintire sau...obiectiv turistic, de acum 25 de zile. Mai precis, suflet hai-hui prin bucuresti. Acum, obligat-fortat, ma odihnesc putin, inainte sa imi suflec manecile si sa imi croiesc un drum putin mai lin, sper.
Miroase a iarna afara...si de-abia astept sa ma bucur de prima ninsoare:)

pantacruel spunea...

miroase putin a pedeapsa crunta. astept prima (c)rima a zapezii! :D

gabitza spunea...

:)

Anonim spunea...

invatat o multime