luni, 19 aprilie 2010

biblioteca lui borcea

in urma cu ani buni, inainte ca borcea cristian sa-si asorteze costumul la trabucul cubanez si dinu cornel sa termine de citit monumentala 'scrisoare a lui n. titulescu adresată lui m. litvinov', seful de astazi al lui dinamo l-a invitat pe amicul sau procuror-filozof-antrenor-administrator-delegat in noua sa casa-minibloc. maestrului dinu i-a placut nevoie mare mica bijuterie a lui borcea, insa, la final, ganditorul din soseaua stefan cel mare a ramas putin pe ganduri, in slow motion ca in filmul '300 - eroii de la termopile'. in acele clipe, chiar si un vanzator de butelii ar fi putut observa ca ceva nu este in regula.

mister, ce parere aveti? a ranjit inimosul dinamovist. totu-i bine, mai, cristi, dar..., a bolborosit carturarul-teoretician intre doua rotocoale alambicate de fum. dar...?, a bulbucat ochii cel care se (tot) pregateste pentru champions league. dar... ii lipseste ceva, a punctat misterios domnu' cornel.
borcea cristian a turbat inopinat, ba chiar i-au curs cateva bale de uimire, dar a reusit sa-si tina emotiile in lesa. temandu-se pentru o clipa (o clipa mai lunga decat un sezon ratat) ca ochiul vigilent si pervers al versatului oaspete a sesizat lipsa carpetei cu 'rapirea din serai', a intrebat sfios, cu glas stins: vai de capul meu, mister, dar ce-i mai lipseste? raspunsul neasteptat al lui dinu l-a lasat nauc pe tanarul conducator de haita: ‘ai ditamai casa, dar n-am vazut nicaieri vreo carte, ceva de citit...’.

in dimineata urmatoare, borcea si-a cumparat o biblioteca inalta (cea mai inalta pe care a gasit-o la mall), din lemn masiv, cu scara si usi dosnice - pentru raritati, iar pana seara a transferat trei patrimi din cartile de la diverta (rafturile de la intrare si toata aripa dreapta).

8 comentarii:

Unknown spunea...

Poate angajeaza pe cineva sa le si citeasca. Pe Mister, ca tot il plateste generos.

pantacruel spunea...

mama, ce m-as baga la un job din asta! :D

mofturi spunea...

M-ai zapacit: Borcea sau Borges?

pantacruel spunea...

borGea, fireste! :)

Şerban Tomşa spunea...

Mda... Textul tău mă umple de invidie. În fine...
Am uitat să te întreb : îl vezi pe Borges în paradis ? Dacă da, cum ar arăta paradisul lui ? Având în vedere că purgatoriul ni l-ai arătat...

pantacruel spunea...

merci, serban, dar... (:P)
ma obligi sa spun mai mult decat intentionam despre jlb. adica mai mult decat '1000 de cuvinte' :)

catalina spunea...

Domnule,usile dosnice pentru raritati mi-au starnit curiozitatea :)Si daca am fi intr-o carte de Borges am spune "usile dosnice pentru realitati?!"

pantacruel spunea...

catalina, doamna,
daca am fi intr-o carte de borges (nu intr-un poem de eminescu :p), ziele si, mai ales, noptile (albicioase, spumoase, capucinoase) ar fi, probabil, labirinturi curioase fara usi dosnice. fireste, chiar si rarele evadari ar fi imaginare :)