miercuri, 17 octombrie 2007

definitia batranetii

as vrea sa stiu definitia batranetii.
cine o are cumva la indemana sa mi-o spuie.
dau somatii!
ca sa mearga mai bine(!), ud cu o muzica. cu un... 'in the mood for love'

revenind la batranete...
posibil sa mi se traga de la 'manualul inchizitorilor' al lui antunes.
si putin de la 'prison break', serialul pentru care nu mai pot dorm de o buna bucata de vreme si devreme. 'prison break' in care am vazut, intr-un episod, o casa blindata (locuita) a carei usa se deschidea numai din afara.
puteai doar sa intri. nu puteai sa mai iesi, insa.

"(...)nu cunosc aproape pe nimeni aici cu exceptia batranelor, nu persoane in varsta, batrane, batrane foarte batrane, batrane batrane, cu sal negru si sal care a fost negru si acum e roscat, cu gatul sus pe ferestruica, banuitoare, suparate pe lumea intreaga, aratandu-si micul canin furios spre nepasarea de pe strada, batrane care nu-mi vorbesc si cu care nu vorbesc, un sir de batarne la un sir de ferestruici, toate la fel, toate crude, toate in alerta, fiecare cu colivia ei cu papagal, batrane ca maica-mea daca ar mai fi trait, batrane ca mine peste putin timp daca mai traiesc, batrane prin care aerul traverseaza caverne prafuite, in interiorul plamanilor, pana sa iasa afara transformat in cuvinte, in discursuri scuipate pe care nu le asculta nimeni, in plangeri manioase carora nu le da nimeni curs, batrane care isi dau pensia minuscula pe mere viermanoase si halci de tipar, pensia numarata banut zgarcit cu banut zgarcit in saculete de panza, cu scapari de memorie si accese de furie intre timp, schiopatand in grupuri strambe spre liturghia de la sapte, cocosate de parca s-ar cara pe ele insele in spinare, batrane care isi duc papagalii la culcare, papagali care seamana cu ele la bombaneli, la ciocurile incarligate si la pasii mici si greoi, batrane la casa de amanet desfasurand cate o bucata de cearsaf gaurita in care se gasesc furculite desperecheate, batrane care viseaza la proteze dentareca sa poata visa la o vizita la macelarie si 150 de capac de vaca ambalat in hartie cenusie pentru Craciun, batrane ca somnul bolovanos luptand cu protestele articulatiilor , cu buretele astmului, cu inima slabita, indepartandu-si piciorusele de sicriu cu tresariri de frica, batrane agatate de viata cu o tenacitate zbarcita, si in afara de batrane si papagali nu cunosc pe nimeni aici(...)
manualul inchizitorilor (antonio lobo antunes)


as avea si eu o definitie a batranetii, totusi.
dar nu stiu cat de exacta e...

batranetea este o casa la care usa se deschide doar din afara.
si doar o singura data.

15 comentarii:

Unknown spunea...

Pantagruel ai grija ca esti foarte aproape sa tragi usa dupa tine. Mai ai un pic de rabdare, in doi -trei ani o sa cunosti pe propria piele definitia batranetii.Sau esti mai tinerel?
Eu sunt convins ca nu exista o definitie a batranetii.
Poate fii linistita si senina, apasatoare, plina de neajunsuri, dureroasa, singuratica, complet vesela,activa. De un singur lucru sunt sigur, finalul acestei etape a vietii miroase a tamaie si fum de lumanari.

Unknown spunea...

Felicitari pentru melodie. Inspirat aleasa.

trestie spunea...

batranetea frumoasa este atunci cand ne luam zborul cu ochii. cu ridurile-aripi din jurul ochilor care zambesc...

piatra fara nume spunea...

batranetea e o iluzie de fapt.

alexedi spunea...

nu, nu e o iluzie. a spune ca batranetea e o iluzie este un delir de tinerete.
cred ca impacarea e cheia, desi acum nu imi pot inchipui impacarea asta.
nu murim DEODATA, asta e teribil. gandul asta ma paralizeaza.

alexedi spunea...

nu, nu gandul. evidenta asta.

piatra fara nume spunea...

nu vreau sa te contrazic, s-ar putea sa ai dreptate. poate ca sunt eu superficiala, mi se mai intampla. insa imi place sa cred ca atunci cand o sa treci peste mai multe decenii o sa-mi dai dreptate. poate nu in fiecare zi, dar sigur in multe dintre ele.
chiar si evidentele pot sa aiba slabiciunile lor, stii? chiar si asta are macar una ascunsa pe undeva, eu asa cred.

alexedi spunea...

nici vorba de superficialitate, doar ca nu sunt de acord cu 'iluzia'. o consider, dupa cum am mai sus, delir de tinerete sau asa, trista negare. cu batranetea te impaci. cred ca exista o 'varsta' la care esti constient de iluzie dar in acelasi timp refuzi sa accepti evidentele. refuzi impacarea. pentru ca, si ajungem la punctul doi, faptul ca vei muri inainte sau dupa aproapele este, fara indoiala, o ravasitoare evidenta.
eu sunt la 'varsta' aceea, cred :)

alexedi spunea...

"este, fara indoiala, o evidenta" hmm, am senzatia ca pleonasmez aici, daca da, imi cer scuze, abia m-am trezit

piatra fara nume spunea...

:)
s-ar putea sa fie o negare, s-ar putea sa ascunda insa tot o impacare, dar mai bezmetica si mai rebela un pic. nu stiu, sincer.
nu-mi dau seama pe la ce "varsta" ma gasesc, ca trec prin niste oscilatii chiar si ptr mine prea ametitoare. cred ca m-ai prins pe undeva cu cifre mici acum. daca impacarea de care vorbesti tu se traduce prin cat mai putine regrete, sunt total de acord cu tine.
stiu doar ca de fiecare data cand vorbesc despre asta imi vin in minte anumiti oameni, printre ei o doamna la 60 si ceva de ani, care mi-a vorbit vreo3 ore despre cum se duce ea weekend de weekend la schi. CU PRIETENII EI. traieste la munte, normal, nu printre betoane. mi-ar placea sa fiu ca ea intr-o zi.

pantacruel spunea...

trestie, yume, alexedi, dede,
din ce spuenti voi,
imi dau seama ca tineretea poate fi mai ales trista.

dar inca nu stim.
daca imi aduc bine aminte,
pe la 20 de ani ziceam ca varsta de 32 de ani trebuie sa fie tare urata, cu copil, nevasta, casa, serviciu... plina de corvezi.
uite ca nu e cum mi-am inchipuit-o si ma simt aici mai bine ca la 20 de ani.

poate vom avea o mare surpriza pe la 70 si...
?!

trestie spunea...

@pantacruel: nu a inteles nimeni 'chestia' metaforica pe care m-am straduit sa o exprim? :( batranetea "mea" nu e trista... e cu riduri de zambete! uite, sa faci un mic exercitiu - priveste ochii sotiei cand zambeste si o sa vezi ceva minunat in colturi :) aripi...

pantacruel spunea...

trestie,
dupa cum bine vezi,
se pare ca nu a inteles nimeni 'metaforica' subtila.

oamenii sunt mai inclinati spre p(r)oza in ziua de azi decat spre poezie. suntem mai fotogenici si avem creme mai bune:)

dar dumneata vei avea batranete cum se cade. sunt convins.

Anonim spunea...

Elena.Batranetea este o realitate cruda si traind-o totusi, ni se pare ca tineretea a fost o iluzie pe care n-am stiut s-o pastram.

duty and the beast spunea...

spunea cineva, nu mai stiu cine insa, de batranetile, ca iti dai seama ca incepi sa imbratanesti cand incepi sa semeni cu tac'tu (cel putin stim ca era un barbat ala care a zis-o, la femei n-a precizat cu cine tre sa semeni).

plecaciuni.