miercuri, 30 martie 2011

no job, no money, no money, no pussy / cooper, goebbels, mailer, marilyn

pierdere de vreme sau navigare pe internet sau leneveală la cafeaua de dimineață sau frivolitate ieftină. de fapt e o banală călătorie în timp și spațiu. ar fi nedrept s-o numim 'odisee spațio-temporală', din moment ce e doar o 'promenadă planetar-temporară'.
de regulă, ne căim după, regretăm aceste interludii ludice pe care ni le permitem în loc să altceva.
din fericire, ne trece repede și, ziua următoare, o luăm din nou la pas prin desișul www.

*****

iată, bunăoară, pe unde am umblat eu, dimineață, în timp ce-mi savuram cafeaua. mai întâi am nimerit

- în 1973, undeva prin new york,
unde martin cooper, inventatorul telefonului mobil, efectua primul apel folosind un astfel de aparat - motorola. telefonul mobil cântărea vreo două kilograme, costa (la magazin) puțin peste 10.000 de dolari, avea forma unei duble-cărămizi futuriste, iar durata de viaţă a bateriei era de 20 de minute. cooper declara că ideea de a construi un telefon mobil i-a venit după ce a văzut o secvență din serialul star trek.

pe-un picior de click, pe-o gură de link, am alunecat în timp și-am ajuns iar în zilele noastre,

- la începutul lui 2011, în egipt,
unde am aflat ce legătură există între revoluția de pe nil, lipsa locurilor de muncă și vagin. pe scurt: 'it’s all about the economy stupid. most people in the middle east are under 30 – and jobless. no job means no money. no money means no marriage. no marriage means no pussy.'

fără să bag de seamă, m-am trezit

- în primăvara lui 1945, în germania nazistă,
în fața unei fotografii cu copiii lui goebbels, cinci fete și un băiat, îmbrăcați în alb. joseph goebbels, ministrul propagandei publice la acea vreme, devenea, pentru o zi (după sinuciderea führer-ului), cancelarul celui de-al treilea reich. în ultimele ore ale vieții, fostul șef al propagandei naziste i-a permis soției sale să îi omoare pe cei șase copii.

de aici, gândul mi-a zburat imediat la castelul din pădure și norman mailer și, dintr-un salt, mă aflam

- în februarie, 2007,
pe pagina online a revistei suplimentul de cultură, unde sunt anunțat că "a încetat din viață gheorghe crăciun" și găsesc fragmentul interviului cu norman mailer, care spune că:
'aș vrea să scriu și despre heinrich himmler, care este fascinant, singurul om din ierarhia nazistă care era genial. creierul lui hitler era gol și devine din ce în ce mai neinteresant pe măsură ce înaintează în vârstă. göring ar fi și el de interes, însă a ales sportul și aventura și vanitatea, e un personaj interesant, dar nu e profund. goebbels cred că era briliant și foarte concentrat, dar nu l-aș alege. dar himmler credea că va reuși să îmbunătățească civilizația. e un amestec de semi-geniu și nebun deplin și ar fi interesant să scriu un roman despre el. să vedem dacă pot și dacă mai am timp.'
mailer moare nouă luni mai târziu, în noiembrie 2007, iar eu mă întorc în martie 2011 și închid laptopul. nu însă pentru multă vreme.

p.s.
până să închid laptopul, am mai aflat (e inevitabil) că mailer, care locuia în acelaşi cartier cu marilyn monroe, nu a acceptat niciodată să o întâlnească pe divă, dar i-a dedicat o biografie, 'marilyn', în care afirma că aceasta a fost victima aparatelor de fotografiat şi de filmat.
se întâmpla în 1973, undeva prin new york.

curios, nu? m-am întors exact în anul și locul din care am pornit.

Un comentariu:

anca giura spunea...

Fii fericit, ai navigat cu folos prin arhipelagul www( şi ,,desişul'' e foarte sugestiv) Dar alţii stau mai mult şi tot fără folos.

Cu toate acestea, este important să ne ştim interesele să nu ne lăsăm atraşi de sirene, ca Odiseu.