duminică, 6 martie 2011

will eisner, părintele nuvelelor grafice / kyle, eisner, miller, moore, spiegelman, updike


termenul de nuvelă/roman grafic a fost folosit pentru prima dată de richard kyle, în 1964, pentru a deosebi lucrările europene de cele cu subiecte juvenile specifice benzilor desenate din statele unite. în principiu, romanele grafice nu au serialitatea specifică benzilor desenate, în sensul că, spre deosebire de ultimele, au parte o introducere, conținut și sfârșit.

în 1978, will eisner (6 martie 1917 - 3 ianuarie 2005) a popularizat noua denumire – nuvelă grafică, utilizând-o pe coperta unei ediții din ‘a contract with god’. a fost genul de carte la care aproape nimeni nu se aștepta.

succesul comercial al ‘a contract with god’ i-a determinat pe cei de la dc comics să publice, la rândul lor, benzi desenate în format de carte. câteva dintre aceste colecții - ‘batman: the dark knight returns’ de frank miller, ‘watchmen’ de alan moore și dave gibbons, ‘v for vendetta’ de alan moore și david lloyd sau ‘maus’-ul lui art spiegelman - au ajutat la stabilirea termenului și conceptului de roman grafic pe piață.
cele patru lucrări, deși extrem de criticate de presă, au stabilit faptul că benzile desenate nu sunt un produs dedicat exclusiv copiilor.

în 1969, john updike a susținut ideea că orice artist talentat ar putea/ar trebui să creeze o capodoperă în acest mediu de exprimare.

Niciun comentariu: