marți, 22 martie 2011

învățăturile lui grigore cartianu către fiii săi din trust / studiu de caz

după un cosașu mărunt și un borges pitic nu mergea decât un vizionar colosal. l-am numit pe cartianu grigore, de la adevărul holding, care a descoperit (și el) iPad-ul în urmă cu vreo trei săptămâni. autorul best seler-urilor naționale despre sfârșitul ceaușeștilor (încropite chinuit şi magic-realist prin copy/paste din articole mai vechi ale subordonaților) le-a trimis angajaților din trust o scrisorică pe cât de comică, pe atât de amară.
' (...) Am o veste pe cât de proastă, pe atât de bună: a deveni reporteri multimedia nu este o opţiune, ci o obligaţie. Şi o mare oportunitate.
Studiu de caz: mergi prin oraş şi vezi cum este tâlhărită o bătrână. Nu discut aici despre atitudinea civică (felicitări celor ce sar în ajutorul bătrânei!), ci doar despre atitudinea jurnalistică. Aşadar, cum procedezi?
1. Faci poze (cu aparatul foto, cu telefonul, cu ce ai la îndemână).
2. Filmezi (se poate şi cu telefonul).
3. Aduni informaţii despre bătrână, despre tâlhari etc.


Apoi, înarmat cu tot arsenalul (informaţii, foto, video), transmiţi totul unui om de la redacţie (de preferat, editorul tău), care, prin intermediul Newsroom-ului, diseminează „marfa” pe toate site-urile interesate, o livrează către Adevărul TV, o pregăteşte pentru toate printurile doritoare.
Ex.: nu vom mai accepta interviuri importante făcute doar pentru print! Când dialogăm cu un personaj important, îl înregistrăm, îl pozăm, dar îl şi filmăm!
Fiţi deschişi către orice entitate media din Adevărul Holding, colaboraţi profesionist şi fără nazuri inutile. (...)

Jurnalismul nu mai seamănă cu cel pe care l-aţi practicat, unii dintre voi, în anii ’90, când aveai timp să te documentezi, să scrii în tihnă şi să mai bei şi-o bere înainte de a preda articolul. Cine nu va înţelege aceste schimbări are toate şansele să se apropie de finalul carierei de ziarist. Este ceea ce nu doresc vreunui gazetar de la „Adevărul”, dar asta depinde doar de voi!
Succes!
Grigore Cartianu
'
deci
eu unul am murit de râs. dar nu de tot.

*****

cei care nu știu încă cine/cum/ce e (cu) cartianu, vor afla după
următorul și concludentul video-hi(n)t

9 comentarii:

Unknown spunea...

recunosc ca acest personaj ma fascineaza de ceva timp.

d. spunea...

pana si scrisoarea asta pare luata cu copy/paste din filmele americane proaste cu ziaristi. si vitavercea: filme americane cu ziaristi prosti ce se vor cinici. ce mai incolo si incoace?! dupa o vreme, incercarea de upgradare a ramolismentului profesional e intr-adevar comica. sau/si mai ales ridicola!

pantacruel spunea...

mister dedes,
mister d,

cartianu? pai, ca sa folosesc un cliseu obosit, daca n-ar fi existat, domn grigore - acest personagiu delicios in gogomănia lui, pe marginea caruia se pot broda enorme capodopere humoristice ale genului lirico-patologic - ar fi trebuit inventat :)
eventual cu tot cu balama.

d. spunea...

foarte inspirat cel care a montat videoclipul, in special in ce priveste muzica aleasa: Destroy everything you touch (Ladytron). fantastica sintonie... am ras o jumatate de ora numai gandindu-ma la asocierea asta!

Scorchfield spunea...

"deci
eu unul am murit de râs. dar nu de tot."

Aţi scris în locul meu sau eu am copiat, sau invers, dar aveţi dreptate. Acum deja nu mai râd.

pantacruel spunea...

d,
deci aveam dreptate cand spuneam k krtianu e, totodata, si mascota si caricatura trustului.
chiar ca dupa astfel de coloana sonora e de ras fix o jumatate de ora :)

pantacruel spunea...

scorchfield,
deja nici eu ;)

Anonim spunea...

am o veste-doua: telefonul meu nu face poze, filme si eu fac nazuri inutile.deci,chiar daca a devenit o obligatie, o oportunitate, nu pot fi reporter.deci am ras asa: :) anadana, da' ma dau anonima, ca-mi place

pantacruel spunea...

tie, precum lui penes curcanul, ar trebuie sa ti se schimbe re/numele in 'anadima' :P