miercuri, 2 martie 2011

'karate kid in costume' / 'my fair lady pe invers' / the king's speech

frumoasă, elegantă și (destul de) cumpătată demonstrația ancăi grădinariu - comparativ cu didacticismul tot mai exuberant al dilematicului andrei gorzo.

la fel ca gorzo, grădinariu este de părere că, și de această dată, filmul mai bun - the social network, produsul finit dintr-o clasă/rasă superioară, "care o apucă pe cărări puţin bătute şi îţi deschid mintea", a fost nedreptățit în favoarea celui mai slab - the king's speech, filmul "mai comod, respectabil şi previzibil, capabil să livreze o doză sănătoasă de escapism, dar mai ales încrederea în natura umană".
'o poveste veche de când hollywoodul: un outsider e confruntat, fără voia lui, cu o situaţie dificilă şi e nevoit să-şi depăşească un handicap cu ajutorul unui maestru cu metode neortodoxe, care-i devine şi bun prieten. e o formulă atât de uzată, încât unii criticii au spus că nu e decât un „karate kid" în „costume". momentul culminat, căruia ţi-e greu să-i rezişti, e cel în care elevul trebuie să demonstreze tot ce a învăţat într-o ocazie publică, să-şi învingă limitările sau să-şi piardă prestigiul. secvenţele cu firth şi rush, regele bâlbâit şi australianul relaxat şi dintr-o bucată, nu puteau fi mai abil scrise şi mai inspirat interpretate. închipuie un soi de „my fair lady" pe invers, sunt amuzante, emoţionante şi obraznice.'

4 comentarii:

claude spunea...

dupa cite stiu eu, e gradinariu, nu gradinaru (daca n-o fi si asta vreo licenta poetica de-a ta, cum ne-ai obisnuit lately). ;P

oarecum on-topic: culmea snobismului in critica de cinema: orice top ten 2010 care nu include 'the social network'. de altfel, sa nu-ti poti lasa acasa prejudecatile legate de o retea de socialzire atunci cind mergi sa vezi un film artistic e un semn clar de ...aroganta (asta ca sa evit alte injurii ;P)

pantacruel spunea...

claude,
ma tem ca ai dreptate in ambele chestiuni. din pacate :D culmea, chiar si mie, iti dai seama?:P, imi suna straniu gradinaru.
dar, clar, e NUMAI si NUMAI VINA lui PETER SELLERS! ;)

claude spunea...

da, da. geoffrey rush asta. mare boier, mare caracter.

pantacruel spunea...

claude,
da, da, si colin firth, si colin firth! :)

desi eu tot nu inteleg cum minunatul colin nu a primit statueta anul trecut, cu un rol cel putin la fel de bun, in fața unui j.b. mediocru,
iar anul asta il bate pe bardem - absolut incantator in rolul din biutiful.

chiar ca nu pot pricepe.

in rest, ma bucur enorm pt colin firth. asterptam de mult sa ia si el un oscar. a crescut de la an la an si, vorba lui (cat umor, cata autoironie!), s-ar parea ca acum a atins apogeul.