stiu ca nu intereseaza aproape pe nimeni.
totusi,
bibliile tijuana (cunoscute și sub numele de jo jo books sau fuck books) - o formă de comics underground american - erau foarte populare în epoca marii depresiuni economice din anii 30'. tipărite la prese, după închiderea programului, erau vândute în frizerii, în curtea școlilor sau pe la colțuri.
interpretare proletară a benzilor desenate din ziarele de duminică, 'tijuana bibles' erau citite, pe atunci, de 70% dintre adulți. protagoniștii erau starurile vremii, personajele faimoase de bandă desenată sau diversi miliardari de carton. printate pe cea mai ieftină hârtie (pulp), comicsurile de 8 pagini - dezmățate, dar cu o doza insemnata de inocență și umor - relatau cu lux de amanunte povești dintre cele mai erotice.
paradoxal, pentru micii pofticiosi americani, jo jo books-urile - popularitatea lor va scădea odată cu apariția televiziunii și fotografiei erotice din anii 50 - au reprezentat o primă si nesperată lectie de educație sexuală.
.
9 comentarii:
Dar au inspirat generația lui Crumb și Panter? Chiar dacă nu sunt destul de des amintite rolul lor a fost important.
La japonezi, avem Manga, care în continuare sunt la modă, mai mult chiar de atât, scriitori celebri niponi au făcut scenarii de benzi desenate, cu grade diferite de erotism.
Cu "Tijuana Bibles" a inceput totul. Sigur, multi pasionati vin cu argumentul japonez "hentai",val de reviste si publicatii care s-a petrecut cam in aceeasi perioada, insa cu totul diferit (insusi termenul "hentai" ducea intr-o zona sexuala aparte). Nu doar ca au influentat major comics-urile de toate felurile, insa de departe fara "Tijuana Bibles" nu ar fi existat pinup art. Cel putin nu in registru' actual. Dupa parerea mea "Tijuana Bibles" sunt un fel de must pentru oricine are un interes cat de cat in zona artelor pentru simplu motiv ca au fost punct declansator pentru foarte mult din ce se intampla astazi in zona erotic-art-ului de calitate, care din pacate in Europa cam lipseste si nici nu reprezinta vreun mare interes
alin,
f corect!
scorchfield,
scrisul si erotismul nu prea pot fi separate. parerea mea :P
rose marie,
nu as spune ca erotic-art-ul de calitate lipseste in europa, dar ca nu prezinta mare interes e f adevarat :)
Da, poate am fost vag si generalist si revin cu precizari. Ma refeream la faptul ca in Europa nu exista, deocamdata, artisti in cheie pinup cel putin la nivel de Sandra Chang, Jay Fife, Gina King etc.
probabil, e si un pic de lipsa de informatie la mijloc.
de ex cam cati cititori ai acestui blog au auzit de termenul 'pin-up'? as paria ca nu chiar toti.
tocmai de aceea ar merge, cred, o scurta definitie/introducere. si anume:
- termenul de "pin-up" a inceput a fi folosit in 1941, in anglia, cu toate ca fenomenul ilustratiilor cu femei sexy exista inca din anii 1890. expresia face referire la fotografii, ilustratii si picturi ce infatiseaza o femeie sexy, cu forme apetisante, in situatii/pozitii comice, intreaga imagine avand o puternica incarcatura sexuala.
abia apoi putem sa ne intrebam de raspandire si artisti de top europeni.
Fără să par desuet, dar Cicero în tinereţe scrijelea pe faianţele piscinelor cum "vine chelul şi le-o trage la nevestele senatorilor", aluzie la Cezar, iar puţin mai târziu marele Ovidiu exilat la Pontus Euxinius din cauza textelor pornografice la adresa lui Augustus, să mă întorc mai aproape de Grecia în care sexul era mai liber ca oricând?
http://scorchfield.blogspot.com/2011/01/perechea-perechii-de-rosu.html
poate fi un început!
:)
da, ok, evident ca fara sa particularizam nu se ajunge la nimic. sigur ca istoria pinup e una, cine vrea face cercetari, descopera artisti, ilustratori si asa mai devreme. insa eu nu la asta am vrut sa ajung cand am scris mai sus, anume simplul fapt ca in US pinup-u' e un fenomen de cand a izbucnit in anii '50, atunci cand reviste precum Man's Story, Daring, True Danger, Man's Adventure (si pot continua)au captivat publicul de sex masculin din America acelor ani. Ilustratiile din aceste reviste au fost descendente direct din "Tijuana Bibles". In Europa acest fenomen a lipsit si lipseste in continuare si aici vorbim, deocamdata, de artisti izolati si departe de a se fi clasicizat, asa cum se intampla in State. insa nu e timpul pierdut, caci in ultima perioada pinup-u's-a mainstrimizat extrem, de unde si discutia noastra de aici
nu am stiut pana acum de bibliile tijuana, parca sunt pentru pitici pantagruelici!
Trimiteți un comentariu