aștept cu nerăbdare să-mi cumpăr/descopăr trei autori 'de peste ocean' tineri & irezistibili (presimt!), aflaţi deja pe tarabe:
1. aleksandar hemon (bosniac din tată ucrainean și mamă bosniacă, 'noul nabokov' zice-se)
2. jonathan safran foer (jewish-american)
3. wells tower (născut în canada)
deci da,
am așteptări din ce în ce mai mari de la tinerii romancieri (aproape) americani.
wells tower, 2010
7 comentarii:
Yes pentru Jonathan Safran Foer cu "Extrem de tare şi incredibil de aproape", am citit de 2 ori romanul, că la prima lectură am avut impresia că nu prea am respirat, uite pe-aci, impresii şi expresii: http://zvarluga.blogspot.com/2009/07/raison-d-etre-extrem-de-tare-si.html
Pe celălalt roman al său,
"Totul este iluminat" nu l-am citit, dar l-am văzut ecranizat, poate şi tu ai văzut filmul, cu domnişorul Frodo, de astă dată, incredibil de spilcuit.
Pe ceilalţi doi de care zici, chiar nu-i ştiu, dar pe ăla care-i încalţă pantofii lui Nabokov, parcă m-ar tenta să-l văd cum îi poartă. Orice se cheamă Nabokov, mă tentează al naibii. Btw de Nabokov, am citit chiar zilele astea "Vrăjitorul", noveleta lui, de la care s-a născut nimfeta "Lolita" pe care o ştim prea bine atât noi, cât şi Jeremy Irons, deşi mie tot mai mult îmi place Ada. Nu ştiu lui...
zvarluga,
si eu ma topesc tot (in intregime) dupa ardoarea adei :P
despre hemon aici, nu e foarte impresionant:
http://chestiilivresti.blogspot.com/search?q=aleksandar+hemon+
dragos,
daca e sa ma iau dupa tine:
"scriitorul bosniac ia un personaj - jozef pronek - pe care-l plimbă prin copilăria iugoslavă, prin studenţia din ucraina, prin america. de fiecare dată văzut de către altcineva, dintr-o altă perspectivă - ironică, poetică, serioasă, ciudată", iar in plus, asa cum zici, cartea e scrisa (si) f bine, nu pot decat sa remarc ca e exact ce ma asteptam. adica CEVA CE NU TREBUIE RATAT! ce vrei mai mult din moment ce aici avem si stil, si poveste (spusa) original(a) si scriitura apriga, (aproape) seducatoare?
mi se pare mie sau suntem cumva... prea pretentiosi? ;)
Nici nu trebuie să ţi se dea referinţe că Hemon e bosniaco-ucrainean, că are o figură slavă ,,până-n plăsele''. Ziceam că e orice, numai scriitor, nu. Glumesc, vreau să zic că mă interesează, mersi de recomandări, nu de alta, dar literatura e o lume mare. :)
eva,
iar scriitorii americani (nascuti sau adoptati) sunt scriitori americani :P
da, măi, dar nabokov?
however!
Trimiteți un comentariu