vineri, 27 martie 2009

cea mai fericita fată din lume

am intrat la (în) ’cea mai fericită fată din lume’ ca cel mai fericit băiat din bucurești. în cele din urmă am ieșit, nu foarte repede și nu prea vesel.
debutul lui radu jude îmi pare unul dintre cele mai triste filme românești de la ‘reconstituirea’ (tot un fel de debut) încoace, căruia, dealtfel, îi seamănă oarecum prin subiect.
din nefericire, în locul finețurilor cinice și ironiilor perverse a la ’70, mi s-a servit un platou rece cu felii groase de realism și limbaj neaoș, decupat cu sete din pitorescul actual.
strop(ș)it abundent, desigur, cu niscai sos de pu... și pi...
adică cu pupi.
o altă nefericire este că ’galacticii’ george constantin, george mihăiță, vladimir găitan, emil botta, ernest maftei și ileana popovici au fost înlocuiți la pauză cu 'maseurii' andreea boșneag (destul de inspirată), șerban pavlu, andi vasluianu (în rol de prim figurant-șef), violeta haret popa(?) și vasile muraru (???) cu nas cu tot.

nu înseamnă însă că ingeniosul jude a dat greș la primul lungmetraj după excepționalele short-uri alexandra’ și ‘lampa cu căciulă’.
'cea mai fericita fată din lume' este un film intens, o satiră reușită care îți lasă un gust amar. în pantof. în ciuda faptului că amuză și plictisește pe alocuri prin previzibilul nerușinat.

12 comentarii:

djerzinski spunea...

hai sa nu-l nedreptatim pe vasluianu! rolisorul lui e mai degraba un cameo ;)

pantacruel spunea...

cameo, cameo, dar totusi e vasluianu!
unii oameni din sala nici macar nu banuiesc ca omul acesta talentat exista si traieste printre noi :p

djerzinski spunea...

nu doar printre, ci si pentru ;)

pantacruel spunea...

acum serios.
cum te-ai simti sa joci intr-un film care se anunta mare un rol mic?!
mult mai mic decat al lui murariu! :)

pantacruel spunea...

sau ma rog, muraru, fara "i" (cine sa mai stie cum il cheama si pe asta...?)

djerzinski spunea...

cred ca pentru vasluianu nu e o mare drama. actori mari si buni au genul asta de generozitate de a aparea in roluri de cateva minute, uneori secunde. pentru ei nu e o problema fiindca au stiinta si talentul de a-si face aparitia aia memorabiila. adu-ti aminte doar de val kilmer in "true romance".sau de john turturro in "the big lebowski".

dj spunea...

am vaduvit cuvantul actori din a doua propozitie de un "i". a se considera ca am rectificat acuma :)

als spunea...

ba eu cred k e o mica/mare drama pt/cu andi v!
in lungmetraje, el nu joaca DECIT roluri secundare (sau tertiare - k aici), in timp ce in scurte mai prinde, ce-i drept, (si) roluri principale...
ceea ce spune dj este adevarat, dar nu (i) se aplica lui andi: actorii buni & mari SINT deja 'buni & mari' (adica au avut parte de roluri consistente in care au aratat ce pot & asta i-a propulsat in categoria lor), dupa care they may grace un film cu prezenta lor (chiar si 'cameo'-meteorica) din generozitate (pt un tinar regizor la inceput), dintr-un capritz sau o cochetarie - stiind prea bine k acest 'walk in' al lor nu va trece neobservat.

dar, cum spuneam, nu e cazul lui andi.
(& nu consider k il 'birfesc', pt k i-am spus eu insumi aceste lucruri... el tot insistind k in 'furia' a avut 'rol principal'. lol)

pantacruel spunea...

lol, vorba lui als, ne-am aprins de la 'drama' lui vasluianu (da, si eu cred ca il pe a.v. il afecteaza, intr-o oarecare masura, ca nu prea prinde roluri pe masura in lungmetraje)

totusi, 'cea mai fericita fata...' este sau nu este o 'fericire'? aceasta-i intrebarea ;)

Unknown spunea...

vad ca o fata fericita a nefericit mai multi barbati. trebuie sa ma intalnesc si eu cu dansa.

pantacruel spunea...

pai ce ma astepti, domn dedes? fata e de la tara, neumblata și n-are mari pretentii :)
in plus e disponibila, dar numai din luna mai incolo, cand ii inapoiaza tac-su o parte din bani :p

pantacruel spunea...

vasluianu rol principal in 'furia'?
o sa revad la noapte filmul lui radu muntean, ca sa verific :))
ma tem doar sa nu am vreo revelatie vizavi de prestatia magica a lu' 'copilu minune' - in rolul secundar al vietii lui! ;)