luni, 10 mai 2010

naughty-kindly agopian

deşi ca ţară şi neam ne-am fript - 'suntem varza si va fi zarva', vorba lui 'egoland' -, ziua de luni mi-a adus doua bucurii vizuale:

1. un meci nebun, u craiova - cfr cluj 2-3 (2-0), un fel de odisee a la kubrick (călâi piţurcă ăl mic, craiova 1-0/minutul douazeci 2-0/cartonas rosu cfr/pauza/apoi 2-1/ apoi 2-2 pe final, in zece oameni!/ apoi penalty cfr min 93!!/si, ca-n filmele proaste & povestile bune, 2-3 pt clujeni!!!, deveniti in proportie de 95% campionii romaniei)

2. o emisiune (probably cea mai tare si mai apetisanta pe cultura din peisajul autohton) - 'literatura de azi' -, moderata de daniel cristea-enache si populata (de data asta) de indragitul scriitor stefan agopian.
ca de fiecare data, intrebarile lui d.c.-e. aţâţă şi incita interlocutorul la agerimi & profunzimi nebanuite, la dialoguri, raspunsuri & confidente incantatoare.

si ca sa inchei odata alocutiunea,
dintre zecile de ganduri si (auto)ironii agopiene am (mai) retinut doar cateva. cum ar fi:

- că şi-a dorit inca de tanar sa fie un scriitor mare, gen camil petrescu. a intuit repede ca nu poate fi decat un oarecare agopian, nu s-a resemnat si a mers fericit pe drumul sau de agop schiop,

- că, acelasi camil petrescu , f talentat, dar infinit mai inteligent, se credea un fel de marcel proust. nu avea insa nici o legatura cu scrisul ilustrului frantuz. in plus (si din pacate pt el) incerca sa scrie ca la inceputul secolului XIX(?!),

- că marin preda a izbutit o singura carte mare, la debut, 'intalnirea din pamanturi', in rest abureli social-colectiviste. cand, intr-un tarziu a realizat ce si cum, a incercat sa mai salveze cate ceva cu 'cel mai iubit dintre pamanteni'. desigur, ultimul sau roman (bun pe alocuri, dar prea pe alocuri) este plictisitor si slab. nu te poate obliga nimeni sa citesti chestii groase si anoste, spune agopian - aici sunt de acord cu el,

- că cel mai mare rau care i se poate intampla unui scriitor este ca acesta sa aiba o activitate publicistica sustinuta. (poate munci la strung sau la cazma, nu insa dimineata la opinii despre soţietate si seara la fineţuri de roman - iarasi ii dau dreptate simpaticului si oachesului condeier).
agopian il da exemplu pe baftosul + talentatul filip florian care a lasat dracului presa, a stat 3 ani acasa fara nici un venit (nu chiar 'fara nici un venit', caci tocmai mostenise o mica avere la sinaia) si a scos, din pamant din burta verde, premiatul 'degete mici'.

gata,
ca am de recuperat un episod din 'mad men'.

4 comentarii:

mofturi spunea...

Dar daca scrii pe blog in fiecare zi (in general, nu ma refer la tine) ie bine ?

pantacruel spunea...

(draga) domn' isuciu,
ce ie rau si ce ie bine (pe bloguri), numai dumneata poti socoate :)

Şerban Tomşa spunea...

Agopian e un mare talent : imaginaţie barocă, detalii pufoase, ca în tablourile pictorilor flamanzi, scriitură impecabilă, etc. Păcat numai că acest armean de catifea are ceva bube la caracter... Aşa am înţeles...

pantacruel spunea...

serban,
un bubos de catifea, deci :)