marți, 17 august 2010

caldura mare la maternitatea giulesti

termometrul arată 451 de grade fahrenheit la umbra unui nuc bătrân. pe o bancă din lemn de prun cu capital de stat stă un septuagenar miop şi nevrozat (unde l-am mai văzut?) cu voce de ciocănitoare. citeşte 'adevărul' printre rânduri. în giuleşti, patru bebeluşi au murit şi alţi şapte sunt în stare gravă. au ars de vii ca celuloidul. în total 11 nevinovaţi, fără portarul plecat după suc şi seminţe. începand din 21 august, populaţia terrei va trăi pe credit pînă la sfîrşitul anului. un domn se dă jos din trăsură cu pas moleşit şi se razimă în butonul soneriei cu degetul, pe care nu-l mai ridică... la 'sun plaza', un cuplu tînăr, ea măruntă, el plin de mărunţiş, muşcă cu nădejde dintr-o şaormă de pui pantagruelică. 30 de lei cu totul. potirvit unor rapoarte interne ale jucătorilor de top, costul producerii unei franzele este de circa 0,26 lei. scîrbele o vând cu un leu! în sfîrşit, fecioru’ vine să deschidă, dar domnu’ nu-i acasă. de parcă-am fi în strada pacienţei, la numărul 11 bis, către orele trei după-amiaz'.

în arşiţa deflagraţiei produsă la maternitatea giuleşti, antrenorul şumudică are halucinaţii. copiii lui de suflet, 11 titulari plus 3 rezerve, s-au ars în groapă, după un meci incendiar cu dinamo. extractorul cobb intră în visele oamenilor şi smulge de acolo informaţii incitante. de vină e doar nolan cu blockbusterul lui fără miză. în total au fost evacuate 113 persoane, respectiv 53 de copii şi 60 de femei. unii au ajuns la grigore alexandrescu, alţii la caritas. nelu (altu’, nu nunweiller), un bărbat de 40 de ani, paznic la un supermarket din salonta, încearcă să ajute un emigrant turc să treacă graniţa în ungaria. 'morgen'-ul lui crişan este premiat la locarno. a!... spune-i că să ne-ntîlnim negreşit. unde? ştie dumnealui... da' să vie neapărat. un american de 28 de ani, din washington, a atacat cu spermă cinci femei cinstite, fără pată. bărbatul strîngea lichidul seminal timp de cîteva zile. dinamo a întors miraculos meciul, ca la fatima sau la liberec (depinde care sunt mai mulţi, credincioşii sau microbiştii), 3-2 de la 0-2. torje e numai unu’.

mămicilor disperate de la la grigore alexandrescu li s-au spus fabule, cîinele şi căţelul, boul şi viţelul, toporul şi pădurea, lupul moralist şi alte grozăvii. mamelor credule de la caritas li s-au promis multiplicarea a-verilor primari pînă la gradul VIII inclusiv. luni spre marţi, steaua a bătut brăneştiul cu 2-1. două dintre goluri au fost marcate de arbitru’ colţescu. ţigan din franţa: mai bine mor decît să mă întorc în românia. mai bine haimana pe champs-élysées decît ciorditor pe lipscani. atenție brăileni: pielea trebuie protejată cu creme speciale atunci când vă expuneți la soare! se pare că explozia a fost declanşată de un scurtcircuit. foarte probabil de la o improvizaţie de alimentare a aerului condiţionat. peste 70% dintre părinţii români îşi bat copiii. mulţi dintre ei sunt părinţi din flori. în prima repriză, cînd conduceam cu 2-0, nu era meritul lu' şumudică? întreabă şumudică. îl cheamă costică? ba, mitică. mitică?... peste poate!

(1966, f. truffaut & j. christie impartind o sampanie pe bordurile din 'fahrenheit 451')

9 comentarii:

Şerban Tomşa spunea...

Mă lepădasem de echipa Dinamo... Chiar îmi căutam un nou drapel... Acum îmi pare rău că au fost atât de tâmpiți încât s-au lăsat umiliți de haiducii aceia din Split...Sunt încurcat.
În schimb, îmi place cum scrii... Pe când un fragment de roman ?

pantacruel spunea...

care roman? :P

cinesseur spunea...

ederlezi...

intotdeauna am avut impresia foarte acuta ca melodia asta e din categoria muzicilor de sfarsit de lume. are ceva ce vine de dincolo. sau care (te) duce dincolo.

pantacruel spunea...

chiar asa, melodia asta te duce dincolo, dar, cel putin astazi, a venit pe filiera cinesseur :)
cind am auzit-o prima data, prin '90, '91 (la cinema studio, in 'vremea tiganilor') a, ramas surd de bucurie.

Anonim spunea...

batran, miop si nevrozat, da' istet!(ce Film!)anadana

pantacruel spunea...

anadana,
l-ai ghicit pe batranul miop si nevrozat?! am crezut ca l-am camuflat bine incit sa nu-l mai recunoasca nimeni :P

Anonim spunea...

desi nu mai aveam chef sa mai "las" vreun mesaj in eter n-am putut sa ma abtin. probbail din cauza naturii mele impulsionale. Sau poate datorita faptului ca am remarcat ca ai incercat sa oferi explicatii interesante unor lucruri "prea fuserite" de cei avizati. As mentiona explicatia din sfera paranormalului si anume acolo unde "creatia" este cvasinonumana "focul" se abate cind nu te gindesti. Apoi din experienta proprie: in urma cu citiva ani tot de 15 August niste electricieni s-au prajit intr-un transformator de medie tensiune. Apoi urmeaza cele lumesti....sunt cam 10. Pe larg..... daca intereseaza.

pantacruel spunea...

anonim,
intereseaza, de ce nu? :)

Anonim spunea...

bine, ok. ti le trimit pe mail, daca ai o adresa de mail.