miercuri, 25 august 2010

calu lu tata lu gigi becali

cel ce parcurge in graba ziarele sau paginile site-urile in fiecare dimineata o face, chipurile, pentru informare, insa aproape cu totii stim ca e vorba doar de uitare, amagire sau amuzament. n-ar fi de mirare ca unii sa nu-si aduca aminte, sau sa-si aminteasca ca prin vis, de istoria calului de curse, campionul de treispe mii de lei (unii zic ca doar de unsprezece mii) al lui anastasie becali, tata lu gigi becali.

faptul s-a petrecut pe la 1950 si mai bine, dupa venirea comunistilor la putere. protagonistii nu mai sunt in viata, dar povestea a ramas, ba chiar a capatat putina rugina si ne-a fost relatata,
pe indelete, din gura unui canal de sport de insusi junele becali, cel care a aflat-o, la rindul lui, de la machedonii balani cu vorba lunga:

într-o zi, pleacă tata de la stînă pe nepusă masă. îi vine aşa un gînd de ducă, în timp ce mulgea oile. ajunge el în tîrg doar cu un picior de la pantalon, un crac era rupt, mă înţelegi? voia să cumpere o vacă, dar acolo găseşte un cal frumos de treişpe mii de lei. pe atunci, un cal costa vreo trei sute de lei, iar cu banii ăia puteai să cumperi toată comuna, mă-nţelegi? nici nu ştiu dacă aveau toţi la un loc treişpe mii de lei, că majoritatea erau deportaţi. şi îi zice tata lu ăla, că domle eu vreau să cumpăr calu ăsta! era un preofesor. omu, nu calu; calu era de curse, mă-nţelegi?

cînd îl vede ăla pe tata aşa murdar şi zdenţăros a crezut că e luat la mişto, că du-te bă d-aci, sărăcane! dar tata, care era mîndru şi nu se lăsa cu una, cu două, că cum, că cît vrei pe calu ăsta, că cică treişpe mii de lei face, nici mai mult, nici mai puţin.
şi-a rămas în istorie. şi-acum mai vorbesc machedonii despre asta. a dat treişpe mii şi-a luat calu! venise după o vacă doar cu un crac pe el şi a luat un cal de treişpe mii, mă-nţelegi? acum eu sunt băiatu lu tata şi mă cheamă gigi becali.

6 comentarii:

helios spunea...

dspre o alta lume aici http://en.wikipedia.org/wiki/Another_World_(M._C._Escher).

Şerban Tomşa spunea...

Și la ce i-o fi folosit calul ăla ? La crearea, printre machedoni, a unei tradiții a la Dănilă Prepeleac ?

pantacruel spunea...

serban,
fara doar si poate, calu de treispe mii era un fel de maybach al comunei, caci 'aschia nu sare departe de trunchi', nu-i asa? :P

Şerban Tomşa spunea...

:)

Unknown spunea...

era cumplit ca tatal lui gigi sa bagi banetul asta intr-o carte rara.

pantacruel spunea...

dar daca era vreo carte funciara, dedes? la asta nu te-ai gindit, bre ... :P