vineri, 30 octombrie 2009

se cauta umor si lumanari. (festivalul international de literatura bucuresti - seara 2.)



da, e adevarat. am fost aseara prin micul montparnasse, la clubul taranului roman. a lipsit iarasi ilie moromete, ceva probleme cu foncirea, dar au venit nume grele ale boemiei autohtone: razvan petrescu, radu pavel gheo, vasile ernu, fillip si matei florian, marius chivu plus cativa internationali de nadejde, lusitanul jose luis peixoto, bulgarul alek popov si irlandezul philip o ceallaigh. ratacit printre cuvinte, l-am zarit cu un ochi si pe romanul corneliu porumboiu.
or mai fi fost si alte vedete, insa, cu exceptia unei blonde din public cu ciorapi rosii si nas taios in forma de iatagan – ce-i drept ‘crucisatorul potiomkin’ o ajuta sa despice-n fasii aglomeratia –, eu n-am remarcat.

aveam un chef nebunatic sa simt in ceafa rasuflarea fierbinte a fiarelor si sange proaspat, sa vad pe viu in carne si oase (cam multe oase) cum arata un festival international de literatura.
asa ca mi-am luat o bere, becks, cat juma’ de ‘baiuteii’ (prefer jumatatea scrisa de fillip), si un scaun inalt, am primit apoi moca un ‘supliment de cultura’ (luiza era la locul ei, pe ultima pagina, m-am mai linistit) si un vin fiert rece + un covrig tare cu mac moale. de la mac donalds nu aveau nimic. in fine...

pana sa inceapa talk-ul s-au pornit kiss-aturile. razvan petrescu, uratel si longilin ca de obicei, dar cu success la dame (e doctor, stie cum sa le ia) a kissat cu foc, pe rand, o bruneta tinerica, o satena asa si asa si o doamna bine. nici una nu era sotia lui, desi afara ploua discret.
s-au citit apoi fragmente de proza, unele mai putin haioase (asa cum au fost anuntate), altele mai deloc (asa cum nu s-a dorit). insa lumea nu prea a bagat de seama si a ras (vag). ceea ce-i bine, ca rasul ingrasa. si a aplaudat (chinuit) ceea ce-i la fel de bine, ca miscarea face bine.

primul in program philip o ceallaigh, care traieste de ani buni in romania (spune ca vrea sa ajunga sarac si nelinistit. ca sa poata scrie. a nimerit la fix). irandezul a citit ceva despre doua pizze nasoale mancate la cairo si in pasaj la universitate. una dintre pizze era, banuiesc, la fel de nasoala ca fragmentul din viitorul sau roman ‘si dulce e lumina’.

a venit apoi randul lui alek popov. asta avea un umor bulgaresc, la care mai mult a ras el decat ai nostri. daca tipul nu minte, am aflat ca bulgarii, care au inventat zacusca, au adus pe lume si veceul, un lucru admirabil! popov ne-a citit in limba lui stoicikov din care am inteles 3 cuvinte, 'tigara' si 'parva etaj'. la traducere, romanii au ramas pe ganduri cand au auzit ca personajul principal din 'mission london', a cerut sa-i fie incalzita piftia! in cele din urma s-a convenit, de fapt s-a negociat, ca piftia era de fapt un fel de ciorba de potroace. eu cred ca piftia aia incalzita ar fi mers de minune cu vinul din partea casei fiert (la) rece.

sa nu uit de romani si in special de matei florian, fratele mai mic si mai pricajit al lui filip. care matei a starnit o groaza de icnete si hohote nesanatoase cu fragmente din ‘si hamsel si regretel’. cu regretel as spune ca romanul sau nu e decat un rahatel. ca sa fiu mai bland, povestea cu pitici peltici care vorbesc fara noima cu ‘l’ in loc de ‘r’ pare un fel de carte de colorat fara poze. cine stie, poate doar pare...

a mai citit si radu pavel gheo, un tip extrem de simpatic si de treaba, in ciuda lookului sau de naufragiat. de altfel a fost cel mai amuzant atat cu secventa citita, niste pusti se uitau la un film porno, la televiziunea sarbeasca, in casa lui tataie de la tara, pe vremea lui ceausescu – toate se intampla din pacate doar pe vremea lui ceusescu –, cat si cu o relatare (absolut delcioasa) si aproape (i)reala in care gheo, sarac lipit si la 4 ace, impreuna cu nevasta lui, la fel de necajita, au pornit-o pe sosea spre un interviu salvator la coca-cola. in timp ce el era respins, nevasta lui, pe tocuri si in fusta mini, s-a urcat intr-un copac!

despre razvan petrescu nu mai spun nimic, e preferatul meu.
la final, am cumparat cartea lui peixoto care scrie superb (omul gandeste in metafore si scrie fluent, vizual, in propozitii scurte).
portughezul, afabil si vorbaret, mi-a acordat si un autograf pe carte: ‘para o pantacruel, este romance de un sol que ora ilumina, ora queima’.

ca o concluzie, desi umorul a fost cautat (cu lumanarile, care nu prea se mai gasesc), seara de literatura mi-a lasat un gust placut.

24 de comentarii:

Anonim spunea...

e misto sa-l descopar pe panta-cruel!

Şerban Tomşa spunea...

Mă bucur pentru tine... Şi te invidiez...

Zvârluga. Zvârluga Bond spunea...

Simţind în ceafă, răsuflarea-i plăcută şi rotunjindu-şi privirea pe seara festivalului de literatură, pantacruel nu mai observă dispariţia vinului şi a covrigului. Câteva bobiţe de mac risipite printre fragmentele de proză, ce puteau trece foarte uşor drept pistrui, înţepară piepturile celor din sală, ca nişte emoţii dosite în pliurile cusute. Înăuntru era cald şi termenul acesta, rostit în câteva limbi a fost simţit în traducerea liberă a celor prezenţi, deşi afară ploua discret.

Săru’mâna pentru masă. :)

Alexandru spunea...

@Pantacruel: Bine ca la tine nu trebuie sa-l cautam cu luminarea - exista, e fin, mai ales cind descrii infatisari : )

vera spunea...

hm. deci sintem exact pe dos: tie ti-a placut plicticosenia intruchipata de bulgaroi & hated matei florian, iar eu viceversa...
nush ce sa zic, e lunga discutia pt niste commenturi pe bloguri, dar alta chestie ma preocupa in momentu' asta: cine-o fi fost blonda cu ciorapi rosii? :)

vera spunea...

in fine, pe scurt, ideea e ca nu toata cartea lui florian e cu pelticul ala (care banuiesc ca a fost ales special pt lectura ca sa stirneasca hohotele de ris de care spuneai), de ex in suplimentul de cult este un alt fragment in avanpremiera din cartea asta cu Regretel care nu e deloc peltic (nici fragmentu, nici piticu). voi avea mai multe argumente cind voi citi toata cartea...

pantacruel spunea...

draga pobby,
abia acum il descopear si eu cate o fateta ascunsa. de ex pe la ora 22.00 umbla in chiloti prin casa si cauta motive nejustificate sa mai inghita, asa pe stomacul gol, cate o muratura :)

serban,
azi am luat cateva adrese de mail participantilor la festival pentru eventuale interviuri. primul pe lista... inegalabilul aldulescu :)

domnisoara bond,
ar trebui sa scrii un eseu despre pistrui. despre toti! abia astept sa-l citesc :p

alexandru (caligraf)
am fost rautacios, stiu. daca stiam ca a ultima seara va fi de 100 de ori mai plicticoasa ca a doua (descrisa) ma abtineam pe alocuri.

vera,
nu mi-a placut bulgarul deloc. si nici fragmentul lui m.f., incarcat & limbut + voios & anevoios din suplimentul de cultura. f slab.
in schimb i-am luat autograf. (nu-ti spun ce mi-a scris, desi ai putea ghici... :p )

Şerban Tomşa spunea...

Mă bucur că l-ai cunosacut pe Aldulescu. E cel mai viguros şi, în definitiv, cel mai valoros romancier român de azi. Dacă ar trebui să-l prezint unui cititor obişnuit - nu ţie ! -, aş spune că are calităţile lui Preda şi Eugen Barbu concentrate într-o singură persoană. Am scris în vreo două rânduri despre el şi l-am numit "un romancier pursânge". Îţi voi trimite un text care va apărea în "Litere".

pantacruel spunea...

astept textul!!! (pe mail) :)

Unknown spunea...

bravo panta, te tii de distractii grele. (ai avut dreptate cu whatever works)

als spunea...

presupun k ai vrut sa scrii k RAZVAN petrescu e preferatul tau, right? a iesit 'radu', ceea ce nu ma deranjeaza deloc, ba dimpotriva, doar k nu putea fi la fatza locului ;))

(altfel, literatura ro & eu = 2 linii paralele; n-am citit & probabil k nu voi citi niciuna dintre cartile dspr care vbeste toata lumea...)

pantacruel spunea...

dedes,
ma tin de prostii, desigur

als,
intr-adevar, radu petrescu n-a prea fost. ma tem ca daca ar fi venit (asa incet, mai cu tarana-n cap) si camil petrescu si cezar petrescu, nu i-as fi recunoscut.
(altfel, de ce nu citesti cartile dspr care vbeste toata lumea?! teama de snobism? :)
pt ca unii dintre ei scriu chiar f bine, iar la cat de putini sunt - cei care scriu f bine - i-ai lichida in cateva dimineti pierdute) ;))

vera spunea...

ti-a scris ceva peltic? :P
si nu mi-ai spus cine era diva cu ciorapi rosii :))

pantacruel spunea...

exact ceva aproape peltic. cu stim si stami de-ai lui :)
diva nu a mai fost zarita, sa stii! sa nu fi fost rapita de un coiot cu sosete verzi :p

als spunea...

o sa zici k sint mai-snob-decit-snobii, dar prefer sa-mi recitesc clasicii (imi iau tot proust-ul la buenos aires) decit sa 'descopar' ceva nou...
probabil k e si o kestie de virsta: 'avec le temps' (vba altui leo - ferre) nu te mai atrag 'terrae incognitae'-le, te-ntorci (cum-necum, cumpanit, cumpatat, cum se cade...) tot la tarmurile cunoscute ;P

pantacruel spunea...

pai si cand pleci acasa la borges, pe 5 nov? (sa ai grija la cutitari!) ;)
si daca pleci de ce il muti acolo si pe proust (din care eu ca un prost ce sunt nu am citit inca nimic, nimic! il tot aman si aman si aman)

apropo, cosasu face parte dintre romanii pe care ii refuzi in mod sistematic? ;p
(inca o paranteza. tocmai cautam pe net referinte despre calaretul fara cap. sa vad ce s-a mai scris despre el... si am dat de un text al tau, 2003, in care explicai, didactic si galant, cum trebuie scrisa o cronica de film) :D

als spunea...

nu, prietenii mi-i citesc - norocul meu k ei se numesc cosasu, ioana parvulescu, patapievici & cartarescu ;P

pe 5, da. iar maipu 994 (fosta adresa a lui borges) e prima pe 'to-do list'-a mea...

ps sper din toata inima k nu voi fi fost niciodata 'didactic'! iar daca totusi am fost, imi cer scuze

luiza spunea...

"nici una nu era sotia lui, desi afara ploua discret." - fraza mea preferată :)
a, şi aş vrea şi eu să ştiu, împreună cu vera, cine era blonda cu iataganul. deci?

pantacruel spunea...

als,
nu pot sa cred ca te duci sa suni la usa lui borges (despre care spuneai ca ati fost chiar colegi de revista acum multi ani) :D

luiza si vera,
blonda a fost adjudecata in a doua seara de cineva.
acum nu vreau sa-l bag pe om la buluc, dar tanarul porumboiu a disparut subit o data cu iataganul. nu l-am mai zarit dupa, de parca ar fi intrat in pamant :)

vera spunea...

hm, deci misterul blondei va ramine nelamurit.
anyway, nu inteleg de ce ceri autograf unui om de care nu-ti place cum scrie...
mie-mi place foarte cum scrie MF, mi se pare plin de umor si de duiosie fragmentul cu pitici, iar Baiuteii este una din cartile mele preferate ever. asa.

pantacruel spunea...

baiuteii'' mi-a placut si mie f mult, iar autograful este pe 'baiuteii'. de la ambii fratiori. si de la urias si de la piticul peltic :p

Unknown spunea...

Nu-mi mai aduc aminte care fete am pupat şi de ce, însă cred că aşa era în program.

Mulţumesc, Pantacruel.

pantacruel spunea...

la asta chiar ca nu ma asteptam...
mi-a raspuns (insusi) razvan petrescu!!! e prea de tot!
acum trebuie sa ma fac si eu scriitor, ca deja ma cunoaste toata lumea buna :P

Multumesc, Razvan.

Anonim spunea...

[p]The Element Omahigh Swap Meet sneakers include [url=http://www.lkobeviiishoes.com]kobe hyperdunk shoes[/url] slim sole padding and cold connect construction with an accurate board feel and sturdiness with comfort . Receive Articles like this one direct to the email box!Subscribe free of charge today!

The revolutionary Marketing Landscape - Nike Air 12 Cent Penny

A lot of us within the marketing services and/or agency business are beginning to determine some real tangible marketing patterns emerging that businesses need to be cognizant of as long as they would like to leverage their marketing dollars within this "post air foamposite one . Woman air Jordans are classified as the most in-demand basketball shoes among women . The following airlines operate the modern Delhi to Paris [url=http://www.lkobeviiishoes.com]nike kobe hyperdunk shoes[/url] flights, in some instances connecting flights using their company airline companies . Recently, Nike has got numerous fresh designs that might have drastically affected a . Hover shoes or boots are also excellent [url=http://www.lkobeviiishoes.com]new nike kobe shoes[/url] to complete daredevil acts and gain limelight . Throughout the uneasy amount Maccabean rule, important movements were developing within the Jewish community which later hardened on the various religious parties of our Lord's day . Suppliers of shoes online often provide interested customers the sort of deals they are offering.[/p][p]The versatile sole, moc styled toebox and mid minimize helps make us reminisce of skirt-less womens nike air max 87 If these curiosity you, remain medical patient because they slated till the trip season . The issue is not really that they are certainly not made - manufacturers produce their shoes in all sizes and widths imaginable - the problem [url=http://www.lkobeviiishoes.com]nike kobe shoes[/url] is that shoe stores simply don't order them, because there is absolutely no high enough need for them . Palette, want it view a comparable vibrant colours like silver and gold coins, which assists make these comfortable shoes pretty charming, and seductive

charm . Going through the country may be an enriching experience as well as vast inheritance won't provide the perfect time to visit all of its treasures . But where to order online? There are plenty of places out there . You can find for golf, baseball, football, tennis, basketball as well [url=http://www.lkobeviiishoes.com]new kobe shoes[/url] as soccer which can be generated by Nike . For couples who wants to chill in stunning spas Thailand has lots of choice too, favourite areas are over mainland on islands of Phuket or Koh Samui . Many manufacturers have understood the changing fashions and demands of international clientele and get incorporated them in processing de.[/p]