' era înaltă, zveltă, arbora în jurul gîtului (de curviştină perversă, dar cine şi-ar fi închipuit atunci ce va fi?) o eşarfă străvezie ca o spumă, avea pulpe prelungi şi glezne subţiri, prea subţiri (...)'pupa russa', gheorghe crăciun
leontina! leontinuşa!... nuşa, tinuşa, tinoaica dracului! (cum strigă după ea violeta supărăcioasa). leontinica, tina, leonica, zbînţuita asta de leonica! cine-i dăduse ei numele ăsta atît de nesuferit? (...)
dar nu era un nume de fetiţă, nici un nume de fată în uniformă de şcoală. nu era un nume de puştoaică (unchiul mitică, şoferul: "ce faci puştoaico?" şi nelipsita ciupitură de obraz - îi plăcea, pur şi simplu asta îi plăcea) sau de copilă cu codiţe blonde care aleargă toată ziua pe dealuri ca un băiat. îl primise în dar ca pe un bolovan pe care trebuie să-l ţii degeaba în braţe pînă îţi vine rău de oboseală. era o greutate (un rucsac? nu un rucsac!) pe care o căra zilnic în spate.
leontina, numele ăsta nu i-ar fi plăcut nici atunci, cînd va fi femeie, simţea asta. nu era un nume pentru o femeie tînără şi aşteptînd un copil, nu era un nume pentru o doamnă care să intre într-o sală de cinematograf la braţul unui bărbat elegant. şi nici măcar un nume de cuconiţă cu sfîrcuri ascuţite împungînd prin pînza capotului, de cuconiţă care intră în dormitor, în lumina de miere a după-amiezii, şi-şi ridică brusc poalele rochiei, îşi desface picioarele, îndepărtează marginea de dantelă a chilotului alb şi examinează atentă, uşurată parcă, pe faţa interioară a coapsei, o urmă roşie, iritată, usturătoare... '
repet:
ce paranteze(!), cît erotism şi vervă şi imaginaţie, cîtă forţă la acest gheorghe crăciun pe care, din păcate, abia acum îl descopăr cu adevărat.
... în jurul gîtului (de curviştină perversă, dar cine şi-ar fi închipuit atunci ce va fi?)
... nu era un nume de puştoaică (unchiul mitică, şoferul: "ce faci puştoaico?" şi nelipsita ciupitură de obraz - îi plăcea, pur şi simplu asta îi plăcea)
... era o greutate (un rucsac? nu un rucsac!) pe care o căra zilnic în spate.
incredibil cît de mult îmi place această ultimă si vicioasă paranteză! -
(un rucsac? nu un rucsac!)
7 comentarii:
Eh, n-aş vrea să fiu sarcastică, e încă soare afară, dar, cum îmi spunea un bun amic, din păcate, la noi, cei mai buni români sunt ăia morţi... Ah, şi trebuie să mai treacă cel puţin 5 ani, cât să se patineze bine opera, pentru valoarea atât de preţuită, pentru că, vezi bine, curios cum începem să ştim preţul şi uităm valoarea.
Să încerci şi "Trupul ştie mai mult, fals jurnal la Pupa Russa".
Dacă te prinde genul confesiv. Eu am primit-o şi am cumpărat-o, la rându-mi, 3 ori, s-o dăruiesc.
Ia vezi pe-aci, câte ceva despre:
http://zvarluga.blogspot.com/2009/09/sinceritate-nuda-trupul-stie-mai-mult.html
După ce am terminat-o, am dat un google, ca să-i mulţumesc autorului, pe blog, presupuneam.
Însă a trebuit s-o fac în gând, pentru că am dat de "regretatul Gh. Crăciun"...
Bravo Panta! Acum 4 ani mi-ai oferit "Frumoasa fara corp", iar in urma cu 6 discutam aprins chiar despre Gheorghe Craciun, asa ca nabokovii noştri, orhan pamukii, gunter grassii, saramagii, vargas llosii, hemingwayi şi bulgakovii noştri sunt vazuti si ei cu ochi buni de cineva.
zvârluga,
trebuie sa ai dreptate :)
dedes,
pesemne ca si tu!
Domnule Panta, te-ai repezit in contemporanii romani ceva de speriat. Trebuie sa vii cu un clasament cat de curand. Sa ne facem si noi o ordine in lecturi.....
:))
catalina,
clasament, spui? e destul de simplu:
pe locul 1 DINAMO, vorba lui nichita stanescu, si apoi mai vedem :P
microbistule!!!
ai grija ca se ia! :)
Trimiteți un comentariu