sâmbătă, 21 mai 2011

terrence malick is dead / sâmbătă dimineața (short story)

eram la cannes, la festival, mă fâțâiam de colo colo,
căutam să intru la un film sau să ies dintr-un film - nu mai știu exact, când, dintr-o dată, am văzut un bătrânel înconjurat de cinefili înmărmuriți. cineva a pronunțat numele lui malick. era chiar terrence malick, maestrul. care murise în plin festival. mi-am zis: 'cum dracu de-a murit terrence malick la cannes, în plin festival?'. îmi amintesc că avea și o gaură mică în frunte (pe stânga) și sângera ca un porc (mic). să fi fost mâna lui clint eastwood? habar nu (ave)am. era, totuși, o știre. și ce știre! am scos telefonul să sun. pe cine? nu conta. trebuia anunțat și mister cinesseeur, m-am gândit. după care mi-am dat seama că: 1. nu am nr. de tel. al lui cinesseur (ci doar mail-ul) și 2. știrea a ajuns deja pe toate agențiile de presă.


așa că, enervat, m-am trezit. ceasul arăta ora 9.10.
la 9.20 urma să mă întâlnesc cu un prieten ca să mergem la cinema, la metrobranding. sâmbătă dimineața obișnuiesc să-mi fac omletă cu ceapă și cașcaval și să văd un film (de 6 lei) la 'studio'. am ajuns la cinema, dar filmul începuse de vreo 5 minute. pentru că nu-mi plac filmele începute de 5 minute, am renunțat la idee și mi-am cumpărat căpșuni (românești) de 10 lei din piața amzei. m-am îndreptat apoi spre librăria kretzulescu să-mi cumpăr ultimul roman al lui houellebecq, abia apărut la noi. și pe care îl aștept de vreo 7 luni trecute bine.

când să achit ultimul roman al lui houellebecq,
am băgat de seamă că în fața mea se lăfăia, mâlc, ultimul roman al lui antónio lobo antunes. știind că îmi este greu (dacă nu aproape imposibil) să trăiesc fără ultimul roman al lui antunes, le-am cumpărat pe amândouă. în drum spre casă i-am cumpărat soției, care gătea cu drag ciorbiță și mazăre, un buchet frumos de margarete. negreșit, margaretele luate de la un bătrân necăjit, aproape orb ('city lights'?), m-au dus cu gândul la bulgakov. deși cel care murise era maestrul malick.

deci cam atât despre sfârșitul lumii.
(și apropo, azi - mai pe la 17.00 - e sfârșitul campionatului)

6 comentarii:

cinesseur spunea...

as prefera un sms in cazuri d-astea. scurt si la obiect ;) oricum, mi-ai dat niste emotii, mama, mama!! adica na, am verificat pe imdb ca nu se stie niciodata cu alde matale :)) in cele din urma am rasuflat usurat!

p.s.: deci si sotiei dvs. ii plac margaretele :p

pantacruel spunea...

deci si sotiei mele ii plac margaretele :P

alex spunea...

oricum, un lucru e clar: la noi, apocalipsa ar trebui sa astepte la usa pana-n pauza competitionala...

pantacruel spunea...

alex,
da, clar. adica pana la ora 19.00 :)

adina spunea...

malick si-a cam tras singur un glonte in cap cu filmul asta. dar aproape nu ma mai mira ca pana la urma a luat palme-ul pentru el, intr-un festival in care LVT e ostracizat pentru ca practica sarcasmul.

pantacruel spunea...

tu, inteleg, l-ai vazut, stii despre ce vorbesti. eu astept (doar) sa fiu dezamagit. deci inca mai sper :P