duminică, 28 noiembrie 2010

cu ochii+n 3,14zdă* (I) / o. nimigean,

unul dintre cele mai apreciate şi lăudate romane româneşti din 2010. poate chiar cel mai lăudat. eu l+am deschis a doua zi după parchet, iar el, rădăcina de bucsau, a început să mă încânte de pe la pagina 41, când autorul bistriţean, o. nimigean , important şi prolific poet contemporan + redutabil prozator, s+a apucat să croşeteze duios pe marginea labiilor p&zdoasei amante dy cu ochi mari de egipteancă, căreia, la final, chiar îi dau lacrimile:

* (această postare este, dealtfel, şi începutul unei minunate odisee spasmodice 2010/2011, cu ochii+n 3,14zdă, pe vivir para contarla)

‘(...) p$zdă. un ”zd” ca un spasm al lindicului. labiile lui dy, rotindu+mi+se peste gură. p?zda roz+vineţie, sidefată. şi, deasupra, sfârcurile clătinânde. lindicul supt cu buzele, morfolit, srtâns uşor între dinţi. ah+ul ei din ovare. geamătul şi p!zda frecându+se de gură. linge+mă! strânge+mă de cur! floci pe limbă. gustul de p#zdă, de p@zdă, de p%zdă. dulce. cărniţa. mirosul de p*zdă. dulce. bale şi spume. buricul mijlociului pe bumbul curului. bagă+ţi limba! adânc! mai adânc! limba lată peste toată p&zda. apăsată. stârnind lindicul. vocea ei, ah doamne! datul ei din cur. împinge+ţi curul! degetul învârtindu+se pe bumbul curului. întoarce+te cu curu+n sus! suge+mi+o! îţi bagi capul între picioarele ei. ea ţi+a şi luat p?la+n gură. face mmmm! şi+o linge pe cap. şi+o îndeasă pe gât. te mângâie la coaie. te opreşti din lins şi+o rogi să ţi+o sugă cu faţa.

îţi place să+i contempli ochii mari, de egipteancă, şi gropiţele din obraji cu p#la+n gură. o îndemni să+ţi atingă uşor cu buzele capul p!lii şi să te priveascsă. îi spui că ţi+e dragă şi că vrei s+o f*ţi. f%te+mă! bagă+mi+o în p[zdă! te iubesc! i-o bagi de dedesubt, urmăreşti cum îţi intră şi+ţi iese p”la, dai tare din cur, o salţi, i se zgâlţâie ţâţele, eşti fericit, o f&ţi îndârjit, tremură şi geme, strângi tare în braţe, sunteţi lipiţi de la piept până+n adâncul p>zdei, vă unduiţi, zburdaţi, f~tutul a atins o stare de graţie, ea chiar rosteşte, împingându+se+n p!lă, doamne! oh, doamne! memoria îţi aduce, de dincolo de cuvintele buruienoase şi de fiorii fornicaţiei, o senzaţie de imponderabilitate şi de puritate. ei chiar îi dau lacrimile. (...)’
rădăcina de bucsau, o. nimigean

20 de comentarii:

dragoş c spunea...

e un roman care chiar merita, macar pentru capitolul din care tocmai citezi şi care e un adevărat tur de forţă pentru cititor! sper că nu te vei opri cu impresiile despre acest roman aici...

pantacruel spunea...

nebunaticule pofticios! ;P

als spunea...

eu n-am inteles dc tbuia sa fie 'egipteank', ce, ale noastre nu fac aceleasi lucruri?!
ps deci asa se scrie astazi? oh my...

Şerban Tomşa spunea...

Și așa o ține până la sfârșit ?
De fapt, care e miza cărții ?
Sau cele mai reușite romane n-au nicio miză ?

Şerban Tomşa spunea...

Și când mă gândesc că mie Bianca Burța, redactorul Ghețarului, mi-a șters toate cuvintele cu „p”, deși erau indispensabile în context. Și erau bine puse la locul lor...

Träume von Rosen spunea...

ie scalbos daca e explitzit:P

Adina Chițu spunea...

si eu care tocmai am pus jos relatare despre moartea mea de chifu care mi s-a parut usor porn pt literaturismu' neaos, dar neah, ce ai postat u aici face 3,14 3,14 pe cartea lu' chifu :))

pantacruel spunea...

deci...

leo,
nu e egipteanca. doar ochii ii are ca ai cleopatrei ;P
si, nu, nu cred ca asa se scrie astazi. e un fragment fara perdea si fara metafore si fara ocolisuri. sa vedem mai departe cum decurge treaba, caci, am inteles, k vom asista si la un scena in care eroul nostru isi va spala mama batrana si bolnava pe partile intime. deci deliciile nu se presc la p... si f... :)

pantacruel spunea...

deci...

serban,
inca nu am terminat romanul. nu ma pot inca pronunta, insa miza este enorma (teme iubirea & moartea) din cate spun criticii si cei care l-au citit deja.
"este un roman total. daca nu as crede intr-un destin singular (cu tot ce implica termenul) al acestui roman, l-as putea vedea polemic faşă de marea majoritate a prozei romanesti" bogdan-alexandru stanescu

pantacruel spunea...

lola,
deloc :)

adina,
"face 3,14 3,14 pe". imi place expresia :P

als spunea...

ah, pai dk i-a placut lui b.a. stanescu, pt mine e o contra-recomandare :P

pantacruel spunea...

:))) pai atunci n-o citi. am sa-i fac eu un rezumat, in curand, pe blog.

dragoş c spunea...

eu chiar ma enervez, romanul lui nimigean e o carte la care tin si e prea buna pt a fi doar rezumata sau ilustrata cu fragmente erotice. pt mine chiar a fost surpriza literara a anului asta de la un autor de care n-auzisem, nu m-asteptam sa apara un roman atat de profund in era minimalistilor postmoderni.

evident, putem desfiinta sau minimaliza un roman daca tinem dinadins, insa ar trebui sa fim onesti si sa cautam mai mult.

parerea mea (total favorabila) aici: http://chestiilivresti.blogspot.com/2010/09/inteligenta-si-sensibilitate.html

dragoş c spunea...

@Serban Tomsa - dupa mine, miza e una metafizica, de cautare - impotenta - a unei alte realitati si (re)descoperire a realitatii sinelui si a celuilalt - in speta, mama (l'infer c'est sa mere).

pantacruel spunea...

dragos,
nici eu nu am spus ca n-ar fi buna. si, in plus, am promis ca voi mai scrie despre ea. la final :)

als spunea...

@dragos: ce e aia 'l'infer'?

dragoş c spunea...

l'enfer, c'est les autres...

als spunea...

ah! credeam k e 'infernul e ceilalti' :)

decatifea spunea...

Simplu si usor scapat de sub control. Cum ii sta bine. Deliciul consta in detaliile pe care nu trebuie sa le scapi. Intotdeauna, gropitele din obraji, o cuta la coltul gurii sau dungile ramase pe piele spun povestea intreaga.

msr spunea...

Radacina de bucsau e un roman exceptional, cu tot cu fragmentul citat.
@Serban Tomsa
De ce ai acceptat ?
Cind vom putea citi romanul "adevarat", asa cum l-ai conceput si scris tu ?