luni, 8 noiembrie 2010

et le prix goncourt 2010 est attribué à...

... michel houellebecq pour la carte et le territoire.

copilul teribil al literaturii franceze, cel mai cunoscut scriitor francez în străinătate, cel mai controversat scriitor fancez în propria ţară şi veşnicul favorit al goncourt-ului din ultimii zece ani ratase la mustaţă premiul în 1998, cu les particules élémentaires şi şapte ani mai târziu cu la possibilité d'une île.

goncourt-ul obţinut, cea mai prestigioasă distinctie literară din hexagon, i-a adus lui houellebecq un cec simbolic de 10 euro. în conturile scriitorului vor mai intra însă, garantat, câteva milioane, după ce pasionaţii de literatură vor da năvală în librării pentru a apuca un exemplar din faimoasa carte.
numai în prima săptămână după lansarea, în librăriile din franţa, la carte et le territoire s-a vândut în 190.000 de exemplare.

ca un pofticios des gourmandises littéraires, abia aştept să pun şi eu furculiţa pe această delicioasă la carte et le territoire:

jed, eroul romanului, se apucă să fotografieze hărţi rutiere ca şi cum ar lua imagini din avion. artistul fotograf devine celebru peste noapte, expunându-şi lucrările despre teritoriul franţei. inexplicabil, renunţă brusc la fotografie şi trece la pictură realizând o serie de portrete de indivizi din diferite medii sociale. devenit cunoscut în mediul atistic, jed provoacă din nou vâlvă, iar tablourile sale, din ce în ce mai scumpe, se vând în draci.

la un moment dat, în carte apare personajul... michel houellebecq. jed îi cere lui houellebecq să-i scrie o prezentare pentru expoziţia sa, pentru ca la pagina 273 cititorii să afle, uimiţi de-a binelea, că houellebecq este măcelărit cu sălbăticie în casa sa de la ţară. neaşteptat, restul romanului (celelalte 170 de pagini) se transformă într-o intrigă-anchetă poliţistă

11 comentarii:

marul spunea...

:) piratata sau cumparata , dom;le ?

pantacruel spunea...

de la librarie, pe bani, domnule! altfel nu pot sa le citesc :)

als spunea...

eu ma bucur nu doar pt k e un premiu pe deplin meritat (de mult!), ci pt k le-a dat peste nas snobilor alora care strimba din nas la literatura lui (sint si la buc. din astia, nu doar la paris!).
un prostalau moftangiu d-asta de la ei, din hexagon, scria intr-un catalog-brosura primit ieri la o sindrofie literara aici la lisabona (dar care mai contine un MI-NU-NAT text al lui eco dspr carti!) k in franceza scriu si 'scriitori importanti k christian prigent (!) & regis jauffret (!!)', nu doar amelie nothomb (asta recunosc k mi-a scapat) & michel houellebecq...
ma lashi?!
rid si curcile, vba aia!

florin spunea...

exact, snobi ca Liiceanu :D

pantacruel spunea...

leo,
nici eu n-am citit amelie nothomb, dar imi dau seama ca alaturarea lui m.h. cu donşoara amelie, belgianca rasfatata nascuta in japonia din parinti diplomati si cu nasu' pe sus si care scrie romane de dragoste cu iz politist si arici la gagici, este o crunta ironie la adresa laureatului goncourt de anul acesta.

adica ei, frantuzii, fireste, sunt necrutatori de necrutatori cu scriitorii astia prea comerciali :)


florin,
aha. e bine de stiut :)

als spunea...

@florin: nu pt gustul lui literar il iubim (unii dintre) noi pe liiceanu :P

Anonim spunea...

crois pas que m.h. e cu adevarat "cel mai controversat" scriitor francez... auzit-ati de-un matzneff? m.h. e doar cu desavirsire (si cel mai adesea cu dreptate) cinic pe cind matzneffu-n kestiune e in mod absolut, iremediabil si tulburator ... tulburat.
cit despre alaturarea cu amélica-din-belgica, zic si eu ca e ca a alatura o pantera si un pui de mitza...

als spunea...

haha
pe matzneff nu doar k il stiu, dar il si cunosc personal!
i-am facut si-o poza, la paris in 91...
era un mare prieten al lui cioran; doar k, la el, 'controversat' e un understatement: g.m. e sulfuros de-a dreptul! & unii dintre noi de aia il iubim :P
ps povestesc intilnirea cu maztneff in aceeasi (vai, prea des invocata...) 'dietetik a lui robinson'; da acu ce sa fac, dk citit-am toate cartile/cunoscut toti scriitorii/scuturat toti trandafirii?? :))

pantacruel spunea...

leo,
de data asta cred ca m-ai convins. trebuie sa iau si eu 'dietetik', aceasta (sper) 'teleenciclopedia & pagini aurii la un loc'.
ca prea le gasesti pe toate acolo! ;P

als spunea...

OMG! 'teleenciclopedia & pagini aurii'?! are u kidding?? ce horror...
nu, mon cher, ii gasesti doar pe cei mai multi de care au auzit cei mai putini :P

pantacruel spunea...

cei mai multi de care au auzit cei mai putini? :))
suna a macedonio fernandez, desi nu e! :P