sâmbătă, 18 decembrie 2010

rămân la părerea că

literatura română, ca şi filmul neaoş (atât de suprapreciat azi, totuşi), nu se va ridica decât accidental (ce mirare cu, ce întâmplare că) la nivelul acela.
m-am convins încă o dată după 'rădăcina de bucsau' (2010) - promiţătoare, şocantă, apăsătoare şi minunat scrisă la început. apoi tot mai tristă (insuportabil de tristă) dar şi mai monotonă şi anostă şi sacadată şi elegiac-ţipătoare şi îmbâcsită de un dialog/monolog, lung cât o zeamă de varză acră (si cîteva perişoare), între mamă şi fiu, cu tot cu cele două capitole extraordinare din finalul ei de 470 de pagini.

rămân aşadar la părerea că
avem şi noi artişti şi valori şi lucruri de spus, însă mai avem mult până departe.
iar când spun departe, mă gândesc cam la aşa ceva (desigur e doar un trailer, iar terrence malick e unul singur. dar orişicât), la acest tip de simplitate (creativă, neliniştitoare) şi la acest fel de emoţie/empatie (care te cabrează într-o clipită):

the tree of life

32 de comentarii:

als spunea...

stai, bre, sa vezi filmu intii (al lu nea malick) & pe urma trage concluzii... k poate constati k si ala e 'suprapreciat' :P k 'the tree of life' e un fel de 'radacina de bucsau' ;)
totusi, ma asteptam la mai mult de la tine decit sa pui botu la un trailer...

pantacruel spunea...

mister leo,
totusi, 'sa pui botu'!? / asta da expresie fină şi desprinsa (parca) din proust ;P

corect, intre 'radacina de bucsau' si 'the tree of life' exista asemanari de titlu! :) / sper, si sunt convins, ca doar atat.

in plus,
am zis ca:
'e doar un trailer' (emotionant si aproape perfect)
+
'terrence malick e unul singur'.
deci doua afirmatii care NU POT fi combatute!

clar, sunt acoperit de regulament, mister! ;P

als spunea...

m-am contaminat de la baietii din jacuzzi :P
da alfel, sa stii k eu stiu multe limbi straine :)

pantacruel spunea...

si mie imi place limba maidaneza, dar mai ales cand e folosita in carti :P

als spunea...

eu o folosesc si pe strada, cind ma plimb prin ferentari...

ovidiu nimigean spunea...

esti malicktzios. acum, daca t astepti la o interventie pro domo, nu ma bag, desi as avea citeva carlige ("promitatoare, socanta, apasatoare si minunat scrisa la inceput", dar, pare-se, si la sfirsit), lasam pe urmatoarea carte sau lasam, pur si simplu.oricum, multumiri pentru efort si pareri de rau pentru ce vei fi gasit intre inceput si final

pantacruel spunea...

salut ovidiu,
in primul rand, sunt foarte surprins si nespus de bucuros pentru aceasta interventie. sincer, nu ma asteptam sa fiu chiar atat de citit/urmarit :P

in al doilea rand - cum, dealtfel, am mai scris si pe blogul asta (la finalul lunii trecute) şi aşa cum ii spuneam si scriitorului serban tomsa - cartea ta, 'radacina de bucsau' este (clar) romanul romanesc al anului 2010.
ba mai mult, este romanul care te incanta indiferent unde il deschizi (lucru f rar in literatuta de azi).

cu toate acestea, per total, nu e unul dintre 'acele' romane, nu e tocmai o delicatesa literara, e (cam) departe de marile carti ale secolului trecut.

tocmai de aceea spun ca, momentan, doar accidental scriitorii nostri se pot apropia de un capote, grass, pamuk, antunes etc

si, da, sunt maliktios :P,
dar nu rau intentionat! astept cu emotie urmatoarea ta carte!

sarbatori fericite si multa inspiratie iti doresc!

dragoş c spunea...

@pantacruel - esti nedrept, facand astfel de comparatii. asa as putea spune ca thomas mann mai are mult pana la simplitatea si emotia lui kafka (de ex. din metamorfoza sau dintr-un artist la foamei).

mai mult, sa compari o carte cu un trailer...

pantacruel spunea...

dragos,
nedrept + crud + ignorant / stiu ca sunt :)

iar aceea nu era chiar o comparatie. era mai dragraba vorba de un produs la cheie: carte, poem, film, clip sau orice altceva.

m-am simtit dezamagit tocmai pentru ca 'radacina de bucsau' (si ca ea alte multe carti bune scrise de ai nostri in ultimii ani) promitea atat de mult in prima parte - aproape ca nu-mi venea sa o mai las din mana -, iar cu cat inaintam mai mult, cu atat ma plicitsea mai rau - aproape ca ma facea sa inventez motivatii pt a duce lectura la bun sfarsit.

insa asta e parerea mea (gustul meu destul de discutabil); nu am pretentia ca ceilalti sa-mi impartaseasca opinia.

pantacruel spunea...

dragos,
si inca ceva. de ce sa nu comparam, bunaoara, un tablou cu un fragment muzical? nu mi se pare deloc deplasat, ba dimpotriva.

Şerban Tomşa spunea...

Panta,
ai dreptate în ceea ce privește literatura. ( La film nu mă bag, fiindcă, deși nu văd nicio capodoperă românească, admit că nu sunt un apecialist în domeniu.)
Dintre poeți, Blaga și Sorescu erau traductibili. Eminescu, Arghezi, Barbu, Pillat, Nichita nu pot fi transpuși onorabil în alt grai. Cu Bacovia lucrurile sunt mai complicate. Marea durere este că toată critica românească a direcționat proza pe un culoar al auditivului și oralității care ar avea un anumit farmec, dar e perdant în plan universal.... Dacă nu ești un fel de Creangă, Slavici sau Preda n-ai făcut nimic... Și nici aceștia nu pot fi traduși...
Petru Dumitriu, Alexandru Ivasiuc și Petru Popescu ar fi putut accede în rândul celor mai mari scriitori din lume. Aveau tot ce le trebuia. Din păcate, Ivasiuc a murit la cutremurul din 1977, iar ceilalți doi au întins-o spre alte zări...

dragoş c spunea...

@pantacruel - zi, frate ce nu ti-a placut!

pantacruel spunea...

serban,
te invidiez ca ai citit deja cartile celor trei: p. dumitriu, a. ivasiuc, p. popescu :)

dragos,
am spus-o si in insemnare. reformulez aici - e ca si cum gregor samsa ajunge in cele din urma la spital, undeva la sanatoriul berghof (nu se stie cum, dar mi-ar fi placut! :P), se metamorfozeaza in hans castorp (asta nu e chiar asa de complicat) si 600 de pagini mai incolo, dupa ce i-a schimbat de cateva ori pampersii unchiului joachim ziemssen, bolnav de tuberculoza (apropo, excelentisisma secventa din 'radacina de bucsau')si mai ales dupa un dialog interesant cu settembrini despre 'metamorfozele' poetului latin o.(vidius) naso, revine in camera sa din praga la viata lui mizera de insecta voiajora.

iar altfel spus: un roman f bun, dar si f diluat. deci mult mai putin bun decat ar fi putut fi fost.

Filme Noi spunea...

Deranjez in legatura cu un parteneriat cu siteul :
www.axyy-site.com [ 7000 vizite ]
www.onlinemoca.com [ 2000 vizite ]
Daca esti interesat pot fi gasit la adresa de email sau id mess : happy_dar

Mofturi de ochelarist spunea...

Si "Razboi si pace" e prea lung si diluat!:) Nu incape nici pe twitter!

pantacruel spunea...

pun pariu ca nu :) desi cred ca am auzit de o varianta scurtata (rau). exact pt twitter

Mofturi de ochelarist spunea...

Da.Iata toata cartea: "E despre Rusia...". Pai cred ca e suficient!:)

pantacruel spunea...

sa nu exageram cu mofturile! :P

als spunea...

ramin si eu la parerea k niciun film american din ult. 10-15 ani nu se ridik la monumentalitatea simpla, densa & discreta a unui roman precum 'corectii'... (la comparatii cu romanul romanesc nu ma bag, k am citit prea putin)

pantacruel spunea...

corectii? corect! un roman de exceptie. l-am citit acum vreo 7 ani (parca). ar trebui sa-mi mai arunc un ochi prin el.

Mofturi de ochelarist spunea...

Si eu votez pentru Corectii (desi nu e scurt ! - hi, hi !)

pantacruel spunea...

e exact cat trebuie sa fie. clar! :)

Mofturi de ochelarist spunea...

ca si Muntele vrajit! :)

pantacruel spunea...

n-am terminat inca 'muntele vrajit'. l-am abandonat in urma cu vreo 8 ani, plicitit de moarte, pe la pagina 23.728. daca nu ma insel.

Şerban Tomşa spunea...

Panta,
Ovidiu Nimigean a mai scris un roman, senzațional, din câte am înțeles, cu intrigă polițistă, dar cu rafinamente incomparabile : Mortido, Ed. Versus, 2004. L-am căutat an în șir, dar n-a fost chip să-l găsesc...

pantacruel spunea...

serban,
promit sa-l gasesc, ca-mi place mult cum scrie bistriteanul. trebuie sa ma repet, 'radacina de bucsau' este o carte minunata, una dintre cele mai bune romanesti din 2010. cu toate acestea... nici nu stiu ce sa mai zic, sa nu se supere oamenii. mi-a placut enorm, dar m-a si dezamagit (si poate e doar vina mea de cititor mofturos!).

clar, trebuie citita si 'mortido'.

Şerban Tomşa spunea...

Vezi că trebuie să ne gândim totdeauna la cine ne citește sau ne-ar putea citi ?
Poate că remarcile tale n-au fost făcute cu răutate, iar Ovidiu Nimigean are umor și o mentalitate superioară în comparație cu alții, care nu știu de glumă... :)

pantacruel spunea...

serban,
cam asa cred si eu; q.e.d. :)

dragoş c spunea...

hai ca ma faceti sa citesc mortido!
- asta ca sa ma dau mare ca-l am! :)

ovidiu nimigean spunea...

Cu aceasta Radacina de bucsau nu mai e nimic de facut, a iesit asa cum se vede. N-o laud, nu ma dezic. Spun doar ca am incercat sa o conduc fara concesii de retzeta. E de-acum treaba cititorilor, mofturosi au ba, sa iasa la rampa. In principiu, mi se pare preferabil(obligatoriu!)ca autorul autohton sa fie comparat fara mila cu "colegii" sai de pe glob. Si el, si cititorul risca, intr-adevar, sa fie dezamagiti. O data, de doua ori, de n ori, dar poate ca pina la urma le iese... amindurora o carte cu adevarat buna, asadar cu totul altceva decit cutare capodopera parohiala.
Dupa ce se va incheia vinzoleala cu volumul asta al meu, o sa mai trec pe-aici, e loc de discutii, deocamdata insa ma abtin,deoarece, vorba tovarasilor de pe vremuri... se poate interpreta. Am zis ca nu vreau sa alunec intr-o retorica pro domo.Mai ales ca romanul se descurca singur. (sic!)Toate gindurile bune.

pantacruel spunea...

ovidiu,
te mai astept pe aici, caci, vb ta, e loc de discutii literar-cinefile :)

si apropo de romanul tau,
urmare a cometariilor din zilele trecute, am recitit (azi dimineata) primele capitole + ultimele doua, cele care mi-au placut cel mai mult si la prima lectura a 'radacinii...'
chiar uitasem (desi cartea are atatea si atatea referinte cinematografice - amintesc doar excelentele paragrafe despre doors/o.stone si seria james bond) de trimiterea la filmele lui... terrence malick ('days of heaven' + 'the thin red line')! exact mesterul cu care te comparam pt exemplificare (ironia sortii, nu-i asa? :P)

am recitit, ziceam, si mi-am dat seama de forta si frumusetea ultimului capitol. sincer!
si totusi, daca 'radacina de bucsau' ar fi fost mai comprimat, cu siguranta mi-ar fi placut si mai si. adica de la un capat la altul.
asa, sunt nevoit sa-mi pun toate sperantele in tanarul colum mc cann si a sa 'goana nebună a lumii' :D

multumesc pt comentarii si, mai ales, pt roman!

toate gindurile bune!

Träume von Rosen spunea...

nici eu n-am terminat 'muntele vrajit'- a reason to reconsider...
dar kafka, scuze, eu cred ca e un zeu.
si la 'voina i mir' m-am plictisit printr-a saptea...